Primul meu cozonac :)

Postat de mihaelaradu in Prajituri
13 Apr 2011 | 7102 vizualizari
Primul meu cozonac :)

Pentru mine, aceasta reusita conteaza extraordinar de mult. In amintirile mele din copilarie persista mirosul de cozonac, branzoici, placinte..Tarziu am descoperit retete ca tiramisu, cheesecake, etc. Mi-am propus ca anul acesta sa pregatesc o masa cu bucate romanesti pentru familia sotului meu (ciprioti). Nu vroiam sa o dau in bara, asadar am "dat o proba" lunea trecuta. Am reusit! De acum ma consider gospodina :)

Ingrediente

  • Pentru 1 cozonac (am avut doar un plic de drojdie in casa la momentul respectiv :)
  • 500gr faina
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • 125 gr zahar (asta inseamna 5 linguri; 1 lg=25 gr)
  • 250 ml lapte caldut !!!
  • 100 gr unt topit
  • 3 galbenusuri
  • 1/2 lingurita de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • Pentru umplutura: puteti alege dupa preferinta nuca, stafide, rahat, mac)
  • cacao
  • stafide
  • rahat

Mod de preparare

1.Incepem prin a pune stafidele intr-un castron cu apa si le lasam sa se inmoaie cca 30 minute. Dupa ce s-au inmuiat le punem la scurs intr-un strecurator.

2. Intr-un castron punem laptele caldut, adaugam zaharul, pliculetele de zahar vanilat si amestecam pana se dizolva zaharul.

3. Pregatim maiua: o mana de faina, plicul de drojdie si cateva linguri din laptele amestecat cu zahar, se amesteca bine pana se omogenizeaza si obtinem o pasta. Pudram cu faina. Maiaua se tine la loc cald (intre perne :) cca 15 minute pentru a dospi.

4. Intr-un castron amestecam galbenusurile cu sarea si coaja de lamaie.

5. Intr-un vas mare, cernem faina peste care adaugam maiua dospita, galbenusurile si laptele. Amestecam bine, pana obtinem un aluat. Acum, incepem sa framantam adaugand treptat, cate putin unt topit (luati in podul palmei in timp ce framantati). Aluatul se framanta astfel, aproximativ 30-35 minute pentru a obtine un cozonac pufos. Se pudreaza cu faina. Vasul se acopera cu un servet curat si se "introduce la perne/plapuma" pentru cel putin 1 ora. 

6. Aluatul se rastoarna pe masa presarata cu faina si se intinde o foaie de grosimea unui deget.

7. Ungem foaia cu putin unt si presaram cacao amestecata cu 1-2 linguri de zahar. Presaram stafidele si rahatul taiat bucatele, dupa care rulam.

8. Cozonacul se unge cu galbenus de ou sau unt topit peste care se poate presara zahar brun, susan, etc. Se aseaza intr-o tava unsa si tapetata cu faina si se introduce in cuptorul preincalzit. Se coace la foc mediu timp de 30 minute. 

IMPORTANT: Nu deschidem usa cuptorului in primele 20 minute. Cand cozonacul e bine rumenit, se scoate din cuptor si se acopera cu un servet. Se scoate din tava cand e aproape rece (altfel riscati sa se rupa)

Pofta mare :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Primul meu cozonac :)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (24)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert cozonaci impletiti si imbatati

Postat de oanapl

Desert cozonaci impletiti si imbatati

  Într-un castron se pun drojdia sfărâmițată, 30 g de făină albă şi 60 g de lapte călduţ. Se amestecă totul cu un tel până se omogenizează şi se lasă la...

Citeste continuarea

Desert prajitura Trenulet - Chec la metru sau tort la metru

Postat de Pungasa_Rogue

Desert prajitura Trenulet - Chec la metru sau tort la metru

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se mixeaza apoi cu zaharul si zaharul vanilinat pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile si esenta de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.04.2011, 16:09
Felicitari!
la 13.04.2011, 16:13
Bravo!
Eu nu am facut niciodata cozonac.
Imi facea mama sau soacra si la noi nu se papa, dar anul asta parca m-as juca putin cu-n aluat
Tare fain ti-a iesit!
la 13.04.2011, 16:22
la 13.04.2011, 16:27
Felicitari!!!
De Craciun a facut si eu primul meu cozonac si am fost foarte mandra
la 13.04.2011, 16:33
Foarte frumos si pufos. Felicitari! Nici eu n-am facut niciodata cozonac. E drept ca nici nu suntem fani cozonac.

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking