Prune uscate pentru masa festiva

Postat de anisoara in Dulciuri
5 Sep 2010 | 19382 vizualizari
Prune uscate  pentru masa festiva

Acest desert din prune uscate, umplute cu miez de nuca este prezent pe orice masa festiva , pentru ca este un desert traditional , venit din strabuni. Inainte ele se serveau la masa, presarate cu zahar pudra , acum se servesc acoperite cu crema din frischa batuta , crema din smantana sau crema de ciocolata. Se prepara prunele foarte repede, unica conditie pe care e necesar s-o indepliniti - sa alegeti si ca cumparati prunele de marime mare , putin dulcii si cu putin miros de fum.

Ingrediente

  • prune uscate 
  • miez de nuca
  • frisca
  • zahar pudra
  • vanilina
  • coniac
  • clatite 
  • visina

Mod de preparare

Prunele se spala bine  si se pun intr-un vas adanc.  Se toarna apa fierbinte peste ele  . Ele se inmoaie max in 15-20 de minute. Dar e necesar,  sa urmariti dupa ele- la fiecare 5 minute se  scoate o pruna si se probeaza , daca s-a inmuiat bine si se poate scoate samburele din ea. Aici va rog atentie- daca prunele sunt prea uscate , atunci apa,  e necesar sa fie foarte ferbinte . Daca pruinele sunt mai moi , atunci folositi apa calduta.

Dupa ce s-au inmuiat si s-au scos samburii , ele se  stropesc cu 2 linguri de coniac  la 0.5 kg de prune uscate.  In acest timp , cat ele se inmoaie , se pooate usca pe tigaie sau in cuptorul incins si stins miezul de nuca.  Se ia cate o pruna si se umple cu miez de nuca. Pe a treia poza de mai jos se vad mai bine , cum arata prunele umplute cu miez. 

Mai jos sunt cateva poze de aranjare a acestul desert pentru masa festiva:

Poza n 2 Pe platou sunt aranjate prunele implute gramajoara, alaturi sunt clatite , umplute cu visina si invelite in foarma de sul, pe urma taiate in jumatate pe diagonala si aranjate in forma de evantai. Si clatitele si prunele sunt acoperite cu crema de frisca si presarate cu nuca de cocos. Acest platou este infrumusetat dintr-o floare facuta din fructe exotice.

poza n 3 si 4

In aceasta  poza este aranjat pe conturul platoului clatitele umplute cu visina . Se ia cate o o foaie de clatita se pune un rand de visina si se infasoara in sul. Se procedeaza cu 3 clatite la fel. Dupa aceia, aceste 3 clatite se infasoara impreuna in a 4 clatita. Se foarmeaza un sul mare si gros, care la randul lui se taie in 3 parti. Toate bucatile se aranjaeaza pe conturul platoului si peurma in mijlocul lor se pune gramada prunele , umplute cu miez de nuca. Se toarna peste ele crema preparata din smantana batuta cu zahar si vanilina, sau crema de ciocolata topita amestecata cu unt si smantana. Se presara deasupra cu nuca faramitate si visina fara sambure. Nu am acoperit platoul cu crema , pentru ca sa vedeti mai bine aranjarea lui. La prima masa se servesc aperitivele si gustarile reci, dar daca acest platou este pe masa , atunci se manaca in primul rand.

poza n 5

Pe acest platou sunt aranjate mere umplute cu miez de nuca pisata si visina, amestecate cu zahar si coapte la cuptor, prasade sau pere coapte umplute cu coacaza rosie si coapte in  cuptor, iar la mijlocul lor se pun gramajoara prunele cu miez, care au fost tavalite prin zahar pudra. Idei de aranjare sunt o multime , deoarece prunele sunt un desert deosebit si foarte gustos la o masa festiva.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prune uscate pentru masa festiva" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (16)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu crema de ciocolata

Postat de mena29

Prajitura cu crema de ciocolata

Am separat albusurile de galbenusuri,le-am mixat bine, am adaugat pe rand cele 8 linguri de zahar si praful de sare. Separat am amestecat galbenusurile cu cele 4 linguri de ulei, am...

Citeste continuarea

Placinta cu foietaj simplu de casa si umplutura de mere

Postat de Pungasa_Rogue

Placinta cu foietaj simplu de casa si umplutura de mere

Intr-o cana gradata, se pun apa, uleiul, otetul, zaharul si sarea si se amesteca. Se cerne circa jumatate din faina intr-un castron si se adauga amestecul din cana. Se framanta totul, adaugand...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.09.2010, 23:43
nebunie.....
la 05.09.2010, 23:43
coniac.....asta ii place la Miha
la 05.09.2010, 23:47
mmm
la 05.09.2010, 23:48
mm de cand nu am mai mancat
la 05.09.2010, 23:53
si eu sunt Miha , si mie imi plac
multumesc Anisoara , mi-ai dat idei , ceva caise uscate umplute cu ciocolata ?cumar merge ?

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking