Pulpă de berbec la tavă

Postat de florian in Oaie
27 Noi 2010 | 22929 vizualizari
Pulpă de berbec la tavă

Simplu şi minunat!

Ingrediente

  • 1 pulpă grăsuţă de berbec (sau miel dacă vreţi)
  • 100 grame unt
  • sare grunjoasă
  • muştar
  • 1 căpăţână de usturoi
  • 1 lămâie
  • 1 linguriţă oregano
  • 1 legtură de rozmarin (sau 1 linguriţă uscat)
  • ulei de măasline
  • câţiva cartofi (cât cuprinde tava)

Mod de preparare

Vorbim acum de clasicismul bucătăriei greceşti, de vârful piramidei valorice din jurul Mediteranei, de ceea ce este maximum posibil de obţinut după multă filosofare, încercare, risc şi învăţăminte...
Ne batem capul cu fel de fel de savantlâcuri în ale bucătăriei, săpăm în adâncurile tainice ale tavernelor împopoţănate, în timp ce "aurul" este mult la suprafaţă, iar reţeta supremă mai la îndemână decât şi-ar putea imagina orice minte profund optimistă...
E vorba deci (şi-mi place enorm acest deci) despre pulpa de berbec la cuptor...parfumată cu arome specifice şi, pe cale de consecinţă (altă expresie la modă...la fel de tâmpită precum altele...), pentru oricine are cât de cât puţină expertiză (asta mă omoară...în loc de experienţă...) în ale gustului, un rezultat mortal, un fel de cale spre sfârşituri...un fel de încununare a muncii de Sisif în bucătărie.
Dumnezeule...e atât de simplu...atât de în tradiţie şi de de minunat...
O pulpă frumoasă de berbecuţ tânăr, un mănunchi sănătos de rozmarin sau cimbru, o lămâie, o bucată de unt cât pumnul, muştar, ulei de măsline, sare grunjoasă de mare, oregano şi usturoi...măcar o căpăţână...plus câţiva cartofi curăţaţi şi lăsaţi întregi.
Apucăm un cuţitaş ascuţit şi facem cu măiestrie buzunare prin toată pulpa, buzunare pe care le umplem cu căţei de usturoi. Într-o tavă cuprinzătoare, turnăm niţel ulei de măsline şi aşezăm frumos rămurele de rozmarin sau de cimbru verde. Pulpa o frecăm cu toate condimentele, cu muştar şi cu untul topit...o aşezăm frumos în tavă, o stropim cu zeama de lămâie şi o dăm la cuptor, acoperită cu folie...cam două ceasuri (depinde de pulpă, de cuptor şi de tavă...mai mare înseamnă mai mult!). După ce începe să se rumenească minunea, aplicăm cartofilor acelaşi tratament cu sare, oregano, ulei şi muştar. Îi aşezăm lângă pulpă şi acoperim din nou. Mai stau un ceas sau două, le descoperim, le stropim din când în când cu sucul din tavă şi le rumenim frumos.
Nu ştiu dacă filosofia e pe de-a întregul a grecilor, dacă matematica şi fizica sunt ale lor...dar clar...această friptură le poate aduce titulatura de "mama lor"...adică a fripturilor de berbec.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pulpă de berbec la tavă" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Berbecut cu cartofi la tava

Postat de mihaelar63

Berbecut cu cartofi la tava

 Pulpa de berbecut se curata si se spala cu atentie. Nu este problema ca  pulpa de berbecut pare pe exterior mai  grasa . Aceste grasimi se vor topi la coacere ....

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.11.2010, 11:20
moa,ce-i aicisi sunt prima
la 27.11.2010, 11:30
imi ploua in gura
la 27.11.2010, 11:58
ce bunaciune......................
la 27.11.2010, 12:05
adevarat Maestro ,ti-as spune in greaca sa se asorteze cu bunacinea dar.....habar nu am
la 27.11.2010, 12:18
valeleuuuu ce bine arata bunatatea asta 5 furci de la mine ca nu se mai poateee

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking