Quiche Lorraine – tarta clasica frantuzeasca

Postat de Gurmandino in Porc
12 Mai 2011 | 28183 vizualizari
Quiche Lorraine – tarta clasica frantuzeasca

Desi este considerata in zilele noastre un preparat clasic al bucatariei franceze, quiche-ul isi are originile in Germania, in regatul Lothringen, redenumit ulterior de francezi Lorena. De la aluatul de paine pe care era pregatita initial tarta s-a trecut, treptat, la un aluat nisipos din unt si faina. Tot ulterior s-a adaugat ca umplutura si branza, eventual branza Gruyere, iar daca punem ceapa obtinem “Quiche alsacienne”.

Ingrediente

  • faina 350 g
  • unt 175 g
  • sare, piper
  • nucsoara Kotanyi
  • bacon 190 g
  • oua 4 buc. mai mari sau 5 buc. mai mici
  • smantana pentru gatit 200 ml (eu am pus smantana de 15% grasime)
  • lapte integral 200 ml

Mod de preparare

Cerneti faina si sarea intr-un castron. Puneti untul rece si amestecati rapid cu varful degetelor, pana cand obtineti niste “firimituri”.

Adaugati 5 linguri de apa rece, cate o lingura o data, framantand bine si repede. Etapa incorporarii apei nu ar trebui sa dureze mai mult de 5 minute, iar la finalul timpului ar trebui sa obtineti un aluat suplu, desprins de pe marginile castronului. Modelati-l sub forma unei sfere, acoperiti cu o folie alimentara si dati la frigider 30 de minute. Scoateti aluatul din frigider si, pe o suprafata pudrata usor cu faina, intindeti-l intr-o foaie rotunda, un pic mai mare decat dimensiunea formei de tarta. Rulati-l pe sucitor si derulati-l in forma de tarta.
Apasati bine pentru a se mula perfect pe forma si indepartati surplusul de pe margine. Daca nu vreti ca aluatul sa se stranga in cuptor, este momentul sa-l mai bagati “o tura” la frigider (macar 15 minute). Decupati din hartie de copt un cerc cu diametru un pic mai mare decat cel al formei de tarta. Asezati hartia in forma, peste aluat, si puneti deasupra “greutatile” necesare ca aluatul sa nu se umfle in timpul coptului. Puteti folosi, ca mine, boabe de fasole. Bagati forma in cuptorul incins la 200 de grade Celsius si lasati-o circa 15 minute.
Indepartati fasolea sau alte “greutati” folosite, precum si foaia de copt, asezati baconul taiat fasiute. Intr-un castron, bateti ouale cu un tel, adaugati smantana, laptele, un pic de sare si de piper si un varf de cutit de nucsoara. Turnati compozitia in tarta, peste bacon, si bagati tarta in cuptorul deja incins la 200 de grade Celsius. Lasati circa 40 de minute pana cand compozitia din lapte, smantana si oua s-a inchegat si rumenit usor. Serviti tarta calda.

Daca ti-a placut reteta noastra "Quiche Lorraine – tarta clasica frantuzeasca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (32)
Retete similare

Ardei umpluti

Postat de simona72

Ardei umpluti

Ardeii grasi ii alegem pe cei mai micuti, ii spalam, le taiem un capac la cotor, scoatem semintele si ii pregatim pt umplut. Carnea se spala, se taie cuburi si se da prin masina de tocat sau...

Citeste continuarea

Papricas cu carne de porc

Postat de eumimi

Papricas cu carne de porc

Ceapa si ardeiul tocate se pun la calit pentru 7-8 min. Adaugam si carnea taiata cuburi si lasam 15 min. la calit, pana cand devine albicioasa. Adaugam pasta de tomate, 1 cana de apa sa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.05.2011, 20:39
interesant
la 12.05.2011, 21:22
am auzit si eu ca e buna buna
la 12.05.2011, 22:06
la 12.05.2011, 22:26
foarte bine arata
la 12.05.2011, 23:19
ce culoare frumoasa are

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking