Dupa o calatorie cu masina prin oras in care le-am aratat racilor ce frumusete de Bucuresti avem,mai ales ca acum sarbatorim si zilele Bucurestiului:) ,am ajuns acasa si bineanteles ca ardeam de nerabdare sa ii pregatesc asa ca i-am bagat pana una alta in frigider ( asa m-au sfatuit cei de la Taverna) si am pregatit apa in care urmau sa se scalde.
Am ales o oala mare ,astfel incat sa incapa toti pentru a fierbe uniform,am pus trei sferturi apa,mai multa sare,foi de dafin,boabe de ienupar,stelute de anason,seminte de fenicul si chimen si am pus oala la foc.Am curatat si taiat in bucati nu foarte mici 2 morcovi si o tulpina de telina apio,pe care mai apoi le-am pus in apa la fiert.Am lasat apa sa fiarba bine astfel ca si ingredientele sa aiba timp sa isi elibereze aromele si am trecut la pregatirea racilor.Mai intai ne-am imprietenit,am facut si o mica sedinta foto,am facut tot posibilul ca ei sa se simta cat mai bine si sa fie relaxati :).I-am spalat bine chiar inainte de a-i pune in apa care clocotea,si apoi i-am lasat aproximativ 10 minute la fiert,pana cand s-au inrosit si inca putin
I-am scos apoi din oala intr-un castron,cu ajutorul unui cleste de bucatarie,i-am lasat putin sa se raceasca si apoi am trecut la curatarea lor (as spune ca e procesul cel mai complex).De la raci se mananca doar clestii mari si coada,asa ca i-am desfacut pe rand,clestii eu i-am lasat deoparte pentru inceput.Se prinde racul cu o mana de corp si cu una de coada,exact acolo unde cele doua se imbina si se rasuceste astfel ca foarte repede coada se va desprinde.Corpul se arunca iar coada,se desface usor pe lateral ( e ca o carapace de homar) si apoi se trage carnita din carapace,iese foarte usor.La capatul unde se imbina coada cu corpul,dupa ce o scoateti din carapace veti vedea asa ca o coada de randunica,se prinde de acele bucatele si se trage inspre capatul cozii astfel veti elimina intestinul racului,iar ce ramane se poate manca.Clestii au consistenta unor seminte de dovleac,as spune eu,eu am rupt pe rand cei 2 clesti si din partea mai grasuta care ramane,se crapa usor ori cu podul palmei,ori cu degetele si se scoate carnita care este acolo.E o munca nu tocmai usoara,mai ales ca atat pe coada cat si la clesti racul are ceva asa ca niste tepi,nu e usor de curatat din punctul asta de vedere dar…gustul carnitei…merita orice efort.carnea lor este atat de dulce si gustoasa incat,eu una nu as mai manca altceva pana la finalul vietii mele
Dupa ce am terminat de curatat toti racii,( veti vedea ca dintr-un volum mare de raci ramaneti cu o manuta de carnita),am pus intr-o tigaie putin unt,2 ardei iuti mici taiati marunt,2 catei de usturoi tocati marunt, cateva boabe de piper sichuan,am pus carnita racilor si zeama de la o jumatate de portocala si am mai lasat cam 1-2 minute la foc pana cand untul s-a topit si aromele s-au combinat minunat.
Am pregatit ca si garnitura cativa cartofi fierti in apa cu sare ,scursi apoi de apa si trasi la tigaie in unt,peste care am presarat putin patrunjel verde si un sos dintr-un iaurt gras 10%,zeama de la o portocala,boia si sare care s-a imbinat de minune cu celelalte arome pe care le-a capatat carnita racilor.
Am muncit ceva la reteta asta dar…sunt foarte incantata si ca am avut ocazia asta dar si de ce a iesit :),daca aveti vreodata ocazia sa cumparati raci,nu ezitati sa o faceti,iar daca vi se pare complicat,dati o fuga la Taverna Racilor si va vor servi ei cea mai buna reteta de raci !
Pofta mare!