Rata umpluta cu sos de portocale

Postat de RuxyRux in Rata
29 Dec 2010 | 24575 vizualizari
Rata umpluta cu sos de portocale

Un preparat numai bun de pus pe masa de sarbatoare....

Ingrediente

  • o rata mare( eu am avut doua deci am dublat cantitatile)
  • 70 gr unt
  • Pentru umplutura:
  • un ficat de rata( cine nu are pune 300 gr ficatei pui)
  • 1 cescuta caju( macinate)
  • 3-4 portocale
  • 2 morcovi
  • o ceapa mare
  • 2 radacini patrunjel
  • 1/2 mar
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 1 legatura marar
  • 300 gr ciupercute tocate
  • maghiran
  • ghimbir proaspat o bucatica
  • piper
  • sare
  • miezul de la doua felii de paine inmuiat in putin lapte
  • 1 lingurita boia dulce  
  • 3 linguri ulei
  • tepuse de lemn( pentru frigarui)
  • sfoara

Mod de preparare

1. Spalam bine rata, o parlim daca e cazul.

2. Masam rata cu sare in jur de zece minute.

3. Ficatul taiat bucatele il prajim in ulei impreuna cu ceapa, apoi adaugam pe rand ingredientele   de umplutura tocate marunt. ( mai putin alunele caju, painea si ghimbirul). Sotam bine in jur de 10 minute.

4. Lasam putin la racit, stoarcem sucul de la o portocala, adaugam miezul de paine stors si alunele caju macinate.

5. Adaugam 40 gr unt( din total) la temperatura camerei si amestecam bine compozitia. Mai adaugam putin patrunjel verde si ghimbirul ras.

Tocam marunt o portocala si o punem la compozitie. Gata de umplut.

6. Umplem rata.

7. Dupa ce umplem rata infigem tepusele si incepem sa legam sfoara ( ata pusa in cinci), ca la sireturi. In acest mod cand vom scoate tepusele va iesi si sfoara imediat si nu vom avea surprize neplacute.

8. Ungem tava cu unt, punem rata adaugam si restul de unt cubulete apoi portocalele deasupra( pe care le vom pune abia la jumatatea timpului).

9. Lasam rata la cuptor in jur de o ora la 140 grade( foc mic) pentru a iesi grasimea.

10. Dupa o jumatate de ora scoatem rata si o ungem cu zeama din tava peste tot.

11. Asa vom proceda din jumatate in jumatate de ora.

12. Rata va sta la cuptor in jur de 2 ore si jumatate. Ultima ora si jumatate va sta la cuptorul reglat la 180 grade.

13. La jumatatea coacerii, stoarcem deasupra suc de portocale apoi decoram rata cu portocalele taiate felii.

14. O servim cu varza rosie calita sau cu piure de cartofi...e grozava!!!! Ah...si nu uitati muraturile sa sune mai romaneste....

Daca ti-a placut reteta noastra "Rata umpluta cu sos de portocale" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (35)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Piept de rata cu mere caramelizate (Reteta video)

Postat de Papalapap

Piept de rata cu mere caramelizate (Reteta video)

Curăță merele de coajă și îndepărtează-le cotorul (1) . Pentru aceasta, am folosit un cuțit cu lamă ceramică, ca să evităm oxidarea timpurie a merelor. Taie-le apoi în...

Citeste continuarea

Piept de rata clasic

Postat de sufletista

Piept de rata clasic

Pieptul de rata il scoatem din frigider cu cel putin 1 ora inainte sa il gatim. Eu am avut piept cu tot cu os, a trebuit sa il desosez, il stergem bine, il curatam de pene. Cu ajutorul unui...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.12.2010, 23:30
Super reteta!
la 29.12.2010, 23:31
Ma bucur Miha ca iti place
la 29.12.2010, 23:44
ce papa bun pt o masa festiva 5f
la 29.12.2010, 23:45
N-am gatit niciodata rata,dar pare o reteta foarte interesanta,la fel si ideea cu tepusele legate 5 furci si felicitari Ruxy
la 29.12.2010, 23:49
Va invit fetelor ca mai am

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking