Rata la cuptor

Postat de rhapsody in Rata
9 Mar 2013 | 47553 vizualizari
Rata la cuptor

Numai buna pentru pranzul de duminica!

Ingrediente

  • 1 rata de 2 kg
  • Marinata 1
  • 1 lgt sare mare
  • 1 lgt rasa piper negru macinat
  • ¼ lgt ghimbir pudra
  • 2 salote mici taiate marunt
  • 60 ml vin alb demisec
  • 3 catei de usturoi zdrobiti
  • 2 lg de menta proaspata tocata
  • 1 lg sos de soia
  • Marinata 2
  • 5 salote potrivite taiate in 4
  • 1 ceapa galbena mica
  • 6 catei de usturoi zdrobiti
  • 2 lg otet din vin rosu
  • 1 ¼ lg ulei de masline
  • 1 ¾ lg zahar brut pudra
  • 1 lg miere poliflora
  • 1 lg rozmarin uscat
  • 1-2 lg de menta proaspata
  • 600 ml vin alb demisec
  • 400 ml vin alb dulce
  • Glazura:
  • parte din marinata 2
  • 1 lg de miere poliflora
  • 1 lg zahar brut pudra
  • 1 lg suc de portocale
  • 3/4 lgt chili
  • 1 lgt sare grunjoasa
  • 3-4 cuisoare

Mod de preparare

Inainte de a ne apuca serios de treaba, lasam rata sa se decongeleze complet.

1. Dupa ce s-a dezghetat, o spalam, o stergem cu prosoape absorbante din hartie si o parlim, curatam grasimea de la deschizatura abdomenului daca este cazul si taiem o parte din excesul de piele de la gat (eu am taiat cam 4 cm).

2. Scoatem cotorii cu o penseta (eu credeam ca daca o cumpar din magazin scap de chinul asta :)) dar nu s-a intamplat asa si lucrul asta mi-a amintit de copilarie, cand o ajutam pe bunica la curatat ratele si gastele). O spalam iarasi si o uscam bine de tot atat la exterior, cat si la interior cu prosoape de hartie.

3. Pentru prima marinata, amestecam toate ingredientele.

4. Ungem bine rata pe interior cu marinata 1 si sigilam cu un bat de frigaruie deschizatura din abdomen. Intepam cu grija doar pielea ratei din loc in loc, cu o furculita sau cu o scobitoare (nu  trebuie sa ajungem la carne).

5. Punem rata intr-un vas si procedam la amestecarea ingredientelor pentru marinata 2. Le turnam peste rata.

6. Peste rata punem o greutate (eu am pus un fund, am acoperit cu un capac si am legat cu un elastic) si introducem vasul in frigider pentru 12 ore.

7. Scoatem rata din frigider (este indicat sa o scoatem din figider si din marinata cu 4 ore inainte de a o baga la cuptor, dar eu am sarit acest pas... shame on me), legam pielea gatului cu o sfoara de canepa, o incrucisam, dam sfoara peste incheietura picioarelor si o tragem spre capatul acestora.  Punem apoi rata hi, hi, hi  “picior peste picior” si o legam bine cu sfoara ramasa. Bagam varful aripii sub ea ca in imagine.

8. Rata o punem in tava pe un gratar, impreuna cu 400 ml din marinata 2 si cu 300 ml apa si o introducem in cuptorul preincalzit la 160 °C  fix o ora. In caz ca scade lichidul completam mereu cu apa, dar avem grija ca nivelul acestuia sa fie cu 2-3 cm sub nivelul gratarului. (Sa aveti o penseta la indemana, deoarece cu toate ca am curatat-o bine au mai iesit cativa cotorasi).

9. Dupa o ora scoatem rata din cuptor, taiem ata si o scoatem cu grija, lasand doar capatul picioarelor prins, scoatem apoi si frigaruia. Ii intepam pielea cu furculita,  o intoarcem cu fata in jos pe gratar si o introducem la cuptor pentru inca o ora la 190°C. Completam lichidul din tava cu apa. Verificam la 40 min (sau cand simtim miros de ars :)) daca mai este lichid in tava.

10. O scoatem din nou din cuptor, o intepam, o intoarcem cu fata in sus, completam lichidul si bagam tava in cuptor pentru inca o ora.

11. Glazura se prepara astfel. Strecuram restul din marinata 2, o punem intr-un vas nonaderent la foc mic si o lasam pana cand scade cam la ¼ din cantitatea initiala. Punem apoi mierea, zaharul, sucul de portocala, sarea, pudra de chili, cuisoarele si amestecam bine. Lasam vasul la foc mic pana cand compozitia se ingroasa.

12. Scoatem rata din cuptor, intepam piele cu o furculita, o glazuram pe toate partile cu ajutorul unei pensule si o bagam la cuptor inca 10 min la 210°C, cu mentiunea sa completati lichidul din tava pentru ca se va evapora foarte rapid.

Daca ti-a placut reteta noastra "Rata la cuptor" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (24)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne

Postat de Ksenya

Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi  pe  lemne

Oala de lut o scufundam pentru o ora in apa, intre timp pregatim frunzele pentru umplut. Oparim varza si frunzele de vita in apa sarata. Carnea eu am o tocat-o la cutit, puteti folosi robotul....

Citeste continuarea

Pulpe de rata la cuptor

Postat de Ela68

Pulpe de rata la cuptor

1. Spalati si uscati bine pulpele cu un prosop de bucatarie. 2. Presarati cu sare pe toate partile si asezati pulpele intr-un vas, cu pielea in jos. 3. Adaugati apa, sucul de portocale,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.03.2013, 10:00
oooo ce bunatate si ce fain arata!
la 09.03.2013, 10:02
Ce frumos e rumenita!
la 09.03.2013, 10:03
Ce bine arataaaa!
la 09.03.2013, 10:06
Sueper idee! Tocmai mă întrebam ce să fac cu rața mea!
la 09.03.2013, 10:31
Ce fain arata!

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking