Rata cu portocale

Postat de simona72 in Rata
16 Apr 2014 | 37237 vizualizari
Rata cu portocale

Din meniul de sarbatoare din Duminica Floriilor a facut parte si acest preparat, care a fost tare asteptat sa fie degustat. Inspiratie mi-au fost mai multe retete de pe net, de la fiecare am luat cate putin,asa ca am gatit rata de sarbatoare, rumena, dulce-picanta, aromata...ce mai, ca de sarbatoare:))

Ingrediente

  • 1 rata tanara de 2,5 kg
  • 4 portocale
  • 1 bucata de 3-4 cm de ghimbir
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper proaspat macinat
  • 1 lingurita amestec de condimente pentru rata(de la Lidl)
  • 1-2 linguri ulei de masline
  • pt glazura:
  • sucul de la 2 portocale
  • 2 lingurite sos de soia
  • 2 lingurite miere sau zahar brun
  • 1 praf de ghimbir macinat
  • 1 lingurita sos dulce-picant
  • 1 praf de fulgi de chili
  • pt sos:
  • sucul de la 2 portocale
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 lingura otet balsamic
  • 1 lingura miere sau zahar brun
  • 1 praf de piper
  • 1/2 lingurita amidon alimentar

Mod de preparare

Ce trebuie sa stiti de la inceput este ca va trebuie timp pentru a face aceasta friptura super delicioasa, sa fiti mai mereu cu ochii pe cuptor, sa nu va grabiti si ca aveti de spalat tot cuptorul dupa ce ati terminat :))) 

Rata musai sa fie tanara, se spala, se curata la interior si exterior si se cresteaza pielea cu un cutit bine ascutit. Intr-un castronel se amesteca sarea, piperul si condimentele pentru rata si se maseaza rata si pe exterior si pe interior cu acest amestec. Portocalele se spala, se taie in sferturi. Ghimbirul se spala, nu se curata de coaja si se taie felii. Se umple rata alternand cu cate o bucata de portocala si o felie de ghimbir. Dupa umplere se coase cu sfoara. Se stropeste cu putin ulei de masline, se maseaza rata si se da la frigider pt cateva ore sau peste noapte. 

Coacerea ratei este esentiala. Initial am vrut sa o fac intr-un vas termorezistent, dar mi-am dat seama ca nu se va rumenii asa cum mi-as fi dorit. Asa ca, am pus rata pe grilajul aragazului, cat mai la mifloc. Dedesupt am pus tava mare a aragazului in care sa se adune toata grasimea care se scurge, punem 3-4 cani de apa in tava si completam de fiecare data de cate ori scade apa. Aburul care se formeaza nu-i va da voie sa se arda si sa se rumeneasca prea tare. Setam aragazul la 180 grade pentru 15 minute, scadem temperatura la 160 grade lasam 1 ora, intoarcem rata si mai lasam inca 1 ora. Dupa expirarea timpului, rata este rumena, bronzata, dar nu foarte tare. Amestecam ingredientele scrise pentru glazura si cu acest amestec ungem rata cu o pensula. Lasam sa mai stea 10 minute la cuptor, o intoarcem, o ungem cu aceeasi glazura si mai lasam 10-15 minute. 

Pt sos: amestecam sucul de la o portocala si jumatate cu restul ingredientelor. Le punem pe foc si le lasam sa fiarba 10 minute. Dizolvam amidonul in sucul de la o jumatate de portocala si amestecam cu sosul fiert. Mai lasam sa dea cateva clocote. Acoperiti rata cu folie de aluminiu pana in momentul servirii sau o lasati in cuptorul cald si serviti cu sosul de portocale. Extrem, extrem de delicioasa... pe cuvant de bucataras!!:)) Sa va fie de bine!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Rata cu portocale" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (36)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Piept de rata cu suc de portocale

Postat de Ksenya

Piept de rata cu suc de portocale

Pregatim o tigaie cu fund dublu sau o tigaie de tuci, o incalzim bine. Pielea o crestam, dar nu prea adanc. Cand tigaia este foarte bine incalzita, adaugam pieptul crestat cu partea in jos...

Citeste continuarea

Piept de rata cu sos de portocale

Postat de rocsi_1612

Piept de rata cu sos de portocale

Pieptul de rata il spalati bine, apoi il stergeti cu niste servetele. Pielea o crestati, presarati sare si piper pe ambele parti. Intr-o tigaie puneti bucatile de piept, cu pielea in jos, abia...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.04.2014, 20:45
Imi place ca-i tare rumenita...n-am idee cum e cu portocala,eu nu prea pot sa asociez fructele cu carnea...pitici mei nu-mi dau voie...
la 16.04.2014, 20:49
Cleme, toata lumea de la amasa era suspicioasa, dar rezultatul iti garantez ca este unul delicios...nu am apucat sa fac poze cu sectiunea ca toti ne lingeam degetele)
la 16.04.2014, 20:51
nici eu n-am incercat cu portocale, dar banuiesc ca e super aromata! vin la tine sa fur o pulpa )
la 16.04.2014, 20:52
Eu ti-am zis ca am pitici nebuni...deci sunt conservatoare in unele privinte..poate doar sa nu stiu ce mananc ...
la 16.04.2014, 20:52
Sa nu va dezamageasca cat trebuie sa spalati cuptorul))

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking