Rata la cuptor

Postat de meosiris in Rata
28 Feb 2012 | 37912 vizualizari
Rata la cuptor

Aceasta reteta este preluata de pe unul din siteurile mele preferate si anume e-Retete.ro .

Ingrediente

  • 1 rata ( cca 2 kg )sare mare
  • Umplutura
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper
  • 1/4 lingurita ghimbir pudra
  • 1/4 ceapa
  • 2 catei usturoi
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingura suc de portocale
  • Glazura 1
  • 1 lingura miere
  • 1 lingura sos de soia
  • 2 linguri otet de orez
  • 50 ml apa
  • Glazura 2
  • 2 linguri sos de soia
  • 2 linguri otet de orez
  • 1 lingura suc de portocale
  • 1 lingurita ulei susan
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/4 lingurita ghimbir praf
  • 1/4 lingurita chili pudra
  • 2 catei usturoi
  • 1 lingura miere
  • 1 lingura zahar brun.

Mod de preparare

Rata se pregateste cu o zi inainte de a fi gatita si ar fi bine sa aveti pe cineva care sa va ajute.
Se curata bine si se freaca apoi peste tot cu sare mare pentru a reimprospata pielea. Dupa aceasta operatiune, se spala bine inclusiv in interior cu apa rece. Se desfacea pielea de pe piept cu grija, apoi cu ajutorul unui pai in care suflam, se desface de peste tot.
Frecam rata in interior cu un ameste din ghimbir, sare si piper. Se introduce ceapa taiata felii, usturoiul taiat in doua bucati, sucul de portocale si sosul de soia. Se coase apoi pielea. Eu am folosit ac si ata dar puteti folosi si scobitori pentru a sigila bine. Aburul care se va forma in interiorul ratei in timpul coacerii nu va lasa carnea sa se usuce si astfel va iesi frageda si aromata.

Oparirea ratei:
Se fierb 4 litri de apa. Suspendati rata cu ajutorul unui carlig astfel incat sa fie cu picioarele in jos. Tineti rata deasupra unei chiuvete si cu o cana turnati apa fiarta de jur imprejurul ei. Aveti grija sa nu ratati nici o zona. Pielea se va intinde. Dupa ce ati oparit-o, uscati pielea ei 5 minute cu un uscator.

Glazura 1:
Se pun toate ingredientele la fiert iar cand incep sa faca spuma, se iau de pe foc. Cu aceasta glazura se unge rata pe toata suprafata ei. Se usuca iarasi cel putin 5 minute cu uscatorul, apoi se lasa 2 ore la temperatura camerei. Dupa cele 2 ore, o asezati in frigider si o lasati sa se scurga 24 de ore. Eu am asezat-o intr-o strecuratoare pe care la randul ei am asezat-o intr-un castron mai mare.
A doua zi, scoateti rata din frigider cu 4 ore inainte de a o coace. E foarte important ca pielea ratei sa fie foarte bine uscata!

Legam aripile ratei cu ajutorul unui bat pentru frigarui apoi o asezam pe gratarul cuptorului iar sub gratar asezam o tava cu 2-3 cani de apa in care sa se scurga grasimea. Apa nu va lasa grasimea sa se arda iar daca se mai evapora, completati din nou cu apa. Se lasa rata in cuptorul preincalzit la 170C pentru 20 de minute apoi scadem temperatura la 160C si o mai lasam 1 ora si 10 minute. Dupa acest timp, scadem iarasi temperatura, de data asta la 150C, asezam rata cu pieptul in jos si o lasam inca 30 de minute.

Glazura2:
Punem ingredientele la fiert iar cand incep sa faca spuma, le luati de pe foc si strecurati sosul obtinut. Dupa 2 ore de coacere, ungeti bine rata pe spate cu aceasta glazura, o intoarceti apoi cu pieptul in sus si o glazurati si pe fata. Continuam sa o coacem dupa cum v-am spus un pic mai sus iar in ultimele 30 de minute aveti grija sa nu se inchida prea tare la culoare. Rata trebuie sa aiba o culoare portocalie, nu maronie iar pielea trebuie sa fie crocanta.
Dupa ce scoatem rata din cuptor, o acoperim cu folie de Al pentru 15 minute astfel incat sa se distribuie sucurile din ea.

Pielea este considerata o delicatesa si intr-adevar este delicioasa!
Va urez cu drag pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Rata la cuptor" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne

Postat de Ksenya

Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi  pe  lemne

Oala de lut o scufundam pentru o ora in apa, intre timp pregatim frunzele pentru umplut. Oparim varza si frunzele de vita in apa sarata. Carnea eu am o tocat-o la cutit, puteti folosi robotul....

Citeste continuarea

Pulpe de rata la cuptor

Postat de Ela68

Pulpe de rata la cuptor

1. Spalati si uscati bine pulpele cu un prosop de bucatarie. 2. Presarati cu sare pe toate partile si asezati pulpele intr-un vas, cu pielea in jos. 3. Adaugati apa, sucul de portocale,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.02.2012, 10:32
Grozav arata
la 28.02.2012, 10:40
Multumesc draga mea!
la 28.02.2012, 10:42
cum sa mai postesc cu asa ceva aici ??? Arata superb
la 28.02.2012, 11:20
A fost delicioasa ratusca. Am avut ceva emotii cu ea dar totul s-a terminat cu o cina gustoasa .
la 28.02.2012, 11:27
bine arata

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking