Rosii si dovlecei umpluti - Gemista

Postat de Bucataras in Mancaruri de post
14 Iun 2019 | 5634 vizualizari
Rosii si dovlecei umpluti - Gemista

Azi va propun o reteta usoara, de vara, de rosii si dovlecei umpluti cu orez aromatizat cu tot felul de ierburi. Gemista sau Yemista este o reteta greceasca de rosii si alte legume umplute ( gemista asta inseamna - "umplut cu") coapte pana devin moi, suculente si usor rumenite. 

Ingrediente

  • 6 rosii
  • 3 dovlecei
  • 2 cepe taiate marunt
  • patrunjel verde
  • 1 mana de menta proaspata
  • busuioc
  • oregano
  • 200 g orez
  • 1-2 cartofi taiati cubulete
  • 1 ceasca ulei de masline
  • 1 ceasca suc de rosii
  • apa sau supa de legume
  • sare, piper, zahar

Mod de preparare

Spala bine rosiile, ceapa, dovleceii si verdeturile.

Taie cate un capac la fiecare rosie si cu o lingurita scoate pulpa, avand grija sa nu se gaureasca. 

Taie dovleceii in doua bucati si pregateste-i exact ca pe rosii: taie un capacel, apoi scoate o parte din pulpa, cu grija. Pune deoparte intr-un bol pulpa de la rosii si dovlecei, pentru ca o vei folosi la umplutura. 

Aranjeaza rosiile si dovleceii intr-o tava. 

In continuare, pune ceapa la calit in putin ulei de masline si cand devine translucida adauga orezul. Intre timp taie cubulete pulpa de la rosii si dovlecei si pune peste orez. Amesteca de fiecare data. 

Adauga sarea, piperul, patrunjelul si celelalte plante aromatice si completeaza cu o ceasca de apa. Lasa la fiert pana se absoarbe tot lichidul, apoi da cratita la o parte de pe foc. 

Umple fiecare rosie si dovlecel cu orez, avand grija sa lasi putin spatiu, pentru ca orezul se umfla la fiert, adauga putina pulpa de rosii si un varf de cutit de zahar in fiecare rosie/dovlecel si pune-i capacul. 

Poti adauga in tava si cartofi taiati cubulete sau fasii, printre legumele umplute. Mai pune in tava o ceasca de suc de rosii, ulei de masline, apa sau supa de legume si condimenteaza cu sare, piper si ce aromatice doresti. Imaginatia ta e limita pentru aceasta minunatie. :) Apoi pune la cuptor tava pentru o ora. 

Pofta buna va doresc! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Rosii si dovlecei umpluti - Gemista" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Dovlecei pane de post

Postat de AdrianUdrea

Dovlecei pane de post

Mai intai se spala bine dovleceii pe coaja si se feliaza in rondele. Se asaza pe o tava, sau un blat intins si se presara cu sare. Se lasa asa pana elimina din lichid, apoi se tamponeaza cu...

Citeste continuarea

Branza tofu la grill, cu legume la aburi

Postat de RODIMUR

Branza tofu la grill, cu legume la aburi

Legumele se curăță, se spală, se porționează și se fierb la aburi, timp de 35-40 de minute. Brânza tofu se strecoară de lichid, se usucă și se taie felii, cu grosimea de 1 cm....

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.06.2019, 13:22
la 14.06.2019, 13:34
O bunătate!
la 14.06.2019, 16:32
Gustosi tare!
la 14.06.2019, 17:37
De dieta bag de seama...
la 14.06.2019, 19:16

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking