Rulada marmorata, cu capsune si frisca

Postat de rhapsody in Prajituri
27 Iun 2014 | 10271 vizualizari
Rulada marmorata, cu capsune si frisca

E sezonul capsunelor, iar eu nu le pot rezista. Nu stiu cine le-ar putea rezista, de altfel. Asadar, va propun o rulada pe cat de simpla, pe-atat de buna.

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua medii (de tara am folosit eu)
  • 160 g zahar
  • 100 g faina
  • 1 lg cu varf cacao (22% grasime)
  • 5 lg apa fierbinte
  • 2 lg ulei presat la rece
  • un praf sare
  • Crema:
  • 350 g capsune (spalate si curatate de codite)
  • 100 g zahar
  • 200 g smantana lichida (30% grasime -Pilos)
  • 6 capsune mari
  • Decor
  • cateva petale de bujor (optional)
  • putina frisca

Mod de preparare

  Blat:

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade celsius.

2. Separa albusurile de galbenusuri.

3. Mixeaza galbenusurile cu 60 g zahar pana formeaza spuma si se deschid  la culoare. Adauga uleiul mixeaza bine apoi adauga 4 lg apa si mixeaza pana la incorporare (30 secunde).

4. Separat mixeaza albusurile spuma cu praful de sare, adauga zaharul si mixeaza pana cand spuma este densa si lucioasa.

5. Inglobeaza galbenusurile spuma in albusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.

6. Cerne faina in compozitie, in 2 transe, amestecand dupa fiecare transa cu o spatula prin miscari circulare de sus in jos (ai grija sa nu ramana cocoloase).

7. Imparte compozitia in jumatate. Intr-una din jumatati cerne cacaoa, adauga lingura de apa ramasa si inglobeaza-le usor cu spatula.

8. Tapeteaza o tava standard de aragaz (39x35 cm) cu hartie de copt/silicon.

9. Ia 1-2 linguri din compozita alba si pune-o in centrul tavii, apoi pune 1-2 linguri de compozitie cu cacao in mijlocul celei albe, pui iarasi compozite alba, apoi neagra pana cand termini.  (eu am facut un cerc mai marisor in mijloc si cateva mai mici pe margini)

10.Scuturi putin tava si o introduci in cuptor pentru 15 minute. Verifica daca s-a copt introducand o scobitoare in blat, daca iese curata => blat copt.

11. Scoti tava din cuptor, rastorni rulada pe o hartie de copt presarata cu zahar si o rulezi. O lasi asa pana cand se raceste.

Crema:

1. Taie in cubulete cele 350 g capsune si pune-le impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu, la foc mic pana cand siropul lasat se ingroasa bine, iar bulele formate la fiert pocnesc greu. Nu uita sa amesteci din cand in cand ca sa nu se prinda de cratita. Opreste focul si lasa sa se raceasca complet (preferabil sa pui gemul la frigider de pe o zi pe alta si apoi sa-l utilizezi) pune cratita intr-un vas cu apa rece ca sa grabesti procesul de racire.

2. Mixeaza smantana lichida pana cand capata volum si consistenta. 

Asamblare:

1. Desfa usor blatul rece de pe hartia de copt, pune gemul de capsuni (rece, de la frigider) si intinde-l intr-un strat subtire, pune frisca si intinde-o (pastreaza putina si pentru ornat), pune capsunele (spalate, sterese si curatate de codite) pe o latura a ruladei, apoi ruleaza cu grija.

2. Pune rulada intr-o folie alimentara si introdu-o in frigider pentru cel putin 1 h. (eu am stat ca pe ace in timpul asta :)). Scoate rulada pe un platou, decoreaz-o cu frisca ramasa si cu petalele de bujori. 

S-aveti pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Rulada marmorata, cu capsune si frisca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Retete similare

Desert cheesecake cu ciocolata

Postat de oanapl

Desert cheesecake cu ciocolata

Blat: Se măruntesc biscuiții într-un robot / blender, se adaugă untul topit și se amestecă puțin până se încorporează bine. Se tapetează o tavă (de 20cm) cu...

Citeste continuarea

Spirale cu nuca de cocos si portocale

Postat de mirela0911

Spirale cu nuca de cocos si portocale

Aluatul:  Intr-un vas se cerne faina, se amesteca cu sarea apoi se face o adancitura in mijloc. Se pune 1 lgt Green Sugar, se zdrobeste drojdia si se toarna putin lapte caldut. Se lasa in...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.06.2014, 12:58
woooww...de unde le tot scoti? eu nu fac rulada ca la mine se crapa toate
la 27.06.2014, 13:01
la 27.06.2014, 13:03
IMI PLACE!
la 27.06.2014, 13:05
O splendoare, rulada ta!
la 27.06.2014, 13:07
Excelenta

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking