Salata de cartofi bicolora

Postat de ctlina in Mancaruri de post
7 Dec 2015 | 3407 vizualizari
Salata de cartofi bicolora

Am postat deja o reteta de salata de cartofi dar cum este perioada postului va propun o reteta asemanatoare- singura diferenta este c-am folosit cartofi de doua culori. Cartoful a fost descoperit în Peru, de către spanioli, cam pe la 1530 și introdus, puțin după aceea, în Spania și în Italia. După orez, grâu și porumb, cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară. Cartoful conţine o serie de substanţe: amidon, celuloză, fructoză, zaharoză, pectine, potasiu, fosfor, magneziu, acizi citric, malic, oxalic, vitamina B, C şi PP.100 gr. cartof fiert are 96 cal. In afara utilizării lui ca hrană el este folositor şi medicinal: - sucul de cartofi are acţiune calmantă şi este folositor în afecţiunile aparatului digestiv. - feliile de cartof crud puse pe frunte alină durerea de cap. - arsurile mici se vindecă punând pe ele cartof crud ras. - cartoful fiert şi terciuit se pune cald pe părţile afectate de reumatism. - o vânătaie la ochi dispare rapid dacă punem o cataplasmă cu cartof crud, ras. - idem pentru eliminarea rapidă a cearcănelor, pleoapelor umflate şi a ridurilor de la ochi. - tenul uscat şi ofilit se înviorează aplicînd o mască preparată din cartof fiert frecat cu lapte proaspăt şi un galbenuş de ou crud. - un cartof crud frecat pe mâini îndepartează mirosurile de la diferite preparate. Varietati colorate: St. Galler - cartoful mov sau violet este un soi foarte productiv, puternic pigmentat recomandat in prevenirea si combaterea cancerului, protejeaza celulele sanatoase, apara organismul de radicalii liberi, ajuta la scaderea tensiunii arteriale, mentin sanatatea inimii, previn imbatranirea. Cherie - cartoful roz, la fel de productiv ca St. Galler, si pigmentat in roz. Sunt doua soiuri foarte rare de cartofi care provin din Peru, cu beneficii pentru sanatate. În limba română, „cartof” derivă din germanul Kartoffel, cuvânt care derivă prin intermediul limbii italiene din latinescul tuber („umflătură”). Salata de cartofi este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din bucătăria germană (Kartoffelsalat). Adăugarea sosului pe bază de ulei se face atunci când cartofii sunt călduti pentru o buna absoarbere. ( surse: Wikipedia, http://lajumate.ro/)

Ingrediente

  • 4 cartofi albi + 8 cartofi rozi (sunt mai mici)
  • 1 ardei rosu
  • 1 ceapă eșalotă
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 lingura otet de vin
  • sare și piper

Mod de preparare

Se pun cartofii la fiert in apa cu sare pentru 20 de minute.Se prepară sosul ( sare, piper, oțet, ulei).

Se curata ceapa si se toaca marunt. O punem la marinat in sosul preparat.

Se adauga ardeiul taiat cubulete.

Odata fierti, treceti cartofii imediat sub apă rece pentru a-i curata de coaja mai usor.

Se curata cartofii si se taie in cuburi.

Se amestecă calduti cu ceapa marinata si ardeiul rosu.

Se condimenteaza si se presara cu verdeata proaspăt tocata.

Se serveste rece simpla in perioada de post.

O putem servi de asemenea ca un acompaniament pentru un fel de mâncare - Porc in sos caramel -vezi reteta aici.

 Se poate adăuga, de asemenea, hering -reteta cu hering aici- , carnati ..... obtinem un fel complet

 

Poftă bună !!!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata de cartofi bicolora" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Zacusca de dovlecei cu hribi

Postat de Ksenya

Zacusca de dovlecei cu hribi

Curatam dovleceii de coaja si-i dam prin razatoarea mare/robot,ceapa o tocam ,morcovul il dam prin razatoarea mare/robot,ardeiul curatam si-l dam si pe el prin razatoare/robot,rosiile le dam prin...

Citeste continuarea

Tocană de cartofi și ciuperci

Postat de panacris

Tocană de cartofi și ciuperci

Ceapa și ardeiii, se curăță și se toacă mărunt, se pun la dinstuit în puțin ulei și apă, la foc mediu, cca. 5 minute neacoperit. Apoi se adaugă cartofii tăiați în sferturi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.12.2015, 10:49
Buuuna
la 07.12.2015, 10:52
foare buna!
la 07.12.2015, 10:56
la 07.12.2015, 11:40
la 07.12.2015, 12:11

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking