Salata de post, din cuscus cu rodie

Postat de RODIMUR in Salate
6 Mar 2018 | 3146 vizualizari
Salata de post, din cuscus cu rodie

Cușcușul (în această grafie, promovată de dicționarele românești, deși îl găsim în rețete și sub alte forme) este o mâncare ce a pătruns mai greu la noi și care nu are chiar foarte mulți adepți. Pentru mine, este o mâncare preferată de când am mâncat prima dată la Paris, în 1992, un cușcuș cu un cârnat extrem de condimentat, alături. De atunci, am aproape tot timpul cușcuș în casă și când găsesc rețete care-l includ, ca ingredient, nu ezit să le fac, dacă mi se pare că la final va fi un preparat pe placul meu. Anul trecut, tot în post, am găsit o rețetă care mi-a plăcut pe petitchef.ro dar pe care nu am putut s-o experimentez atunci. Așa că acum, înainte de a mă sătura de clasicele preparate de post, am decis să caut acea rețetă, ca s-o prepar. Evident, am modificat-o potrivit gusturilor mele, pentru că gătind de atâția ani cușcuș, știu deja cum se comportă la preparare. Mai precis, am suplimentat cantitatea de apă în care trebuie să se umfle cușcușul (cea din rețetă mi se pare absolut insuficientă) am redus la jumătate uleiul de măsline (al cărui gust amar nu-mi prea place) am redus la jumătate și cantitatea de zeamă de lămâie, pentru ca mâncarea să nu fie prea acră și am introdus uleiul de floarea soarelui, pentru că n-am vrut ca preparatul să fie uscat, ci onctuos. În cele din urmă (dar foarte repede) a rezultat o mâncare exotică, foarte bună, de care sunt foarte mulțumită.

Ingrediente

  • 200 grame de cușcuș
  • 300 (sau chiar 350) ml de apă fierbinte
  • semințele de la 1/2 rodie
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 1 linguriță de ulei de măsline
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Cușcușul se pune în bolul în care va fi preparat și se adaugă apa fierbinte (și fiartă în prealabil). Se acoperă bolul cu un capac și se lasă timp de 5 minute, ca să se umfle cușcușul.

Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se alege pătrunjelul, se spală, se zvântă și se taie mărunt.

După ce au trecut cele 5 minute în care cușcușul s-a umflat, se amestecă bine și se lasă să se răcească.

Se face un dressing din zeama de la 1/2 lâmâie, uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui, sare și piper și se amestecă bine, până ce se omogenizează.

Se desface rodia cu atenție, ca să nu se spargă semințele.

Când cușcușul s-a mai răcit se adaugă dressing-ul de lămâie, frunzele de pătrunjel și semințele de rodie. Se amestecă ușor, ca să nu se spargă semințele de rodie, se dă vasul la frigider pentru 10 minute, după care se poate servi, ca fel principal.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata de post, din cuscus cu rodie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Salata din icre de hering

Postat de merisor67

Salata din icre de hering

Inlaturam coaja de la feliile de paine si scufundam miezul in lapte. Eu am folosit paine obisnuita, iar feliile le-am taiat cam de 1,5-2 cm. Scurgem bine de tot miezul de paine si il...

Citeste continuarea

Salata de vinete cu ardei copti si ciuperci

Postat de Dya

Salata de vinete cu ardei copti si ciuperci

Coacem vinetele si ardeii capia pe o tava de aragaz. Se curata apoi de coaja si se lasa la scurs intr-o sita sau pe un plan inclinat. In tot acest timp, tocam ciupercile (Optional. Eu le-am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.03.2018, 17:23
Ei, eu aș fi lăsat doar uleiul de măsline, așa cum nici din acreală n-aș fi redus, iar asta nu că aș fi eu prea dulce , ci pentru că-mi plac mâncărurile ce-și lasă o amprentă puternică în papilele mele gustative.
Și da, cuscus-ul, ca și orezul, nu-mi place fad, ci să fie mai bine legat.
Fain!
la 06.03.2018, 17:28
Padre, aveți libertatea de a doza ingredientele, conform gusturilor dumneavoastră. De aceea am precizat cantitățile inițiale, poate cuiva îi place așa... Vă mulțumesc frumos pentru evaluare și apreciere!
la 06.03.2018, 17:43
la 06.03.2018, 17:53
la 06.03.2018, 19:09
Hmm,e buuun! 😋

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking