Salata de post, din cuscus cu rodie

Postat de RODIMUR in Salate
6 Mar 2018 | 3158 vizualizari
Salata de post, din cuscus cu rodie

Cușcușul (în această grafie, promovată de dicționarele românești, deși îl găsim în rețete și sub alte forme) este o mâncare ce a pătruns mai greu la noi și care nu are chiar foarte mulți adepți. Pentru mine, este o mâncare preferată de când am mâncat prima dată la Paris, în 1992, un cușcuș cu un cârnat extrem de condimentat, alături. De atunci, am aproape tot timpul cușcuș în casă și când găsesc rețete care-l includ, ca ingredient, nu ezit să le fac, dacă mi se pare că la final va fi un preparat pe placul meu. Anul trecut, tot în post, am găsit o rețetă care mi-a plăcut pe petitchef.ro dar pe care nu am putut s-o experimentez atunci. Așa că acum, înainte de a mă sătura de clasicele preparate de post, am decis să caut acea rețetă, ca s-o prepar. Evident, am modificat-o potrivit gusturilor mele, pentru că gătind de atâția ani cușcuș, știu deja cum se comportă la preparare. Mai precis, am suplimentat cantitatea de apă în care trebuie să se umfle cușcușul (cea din rețetă mi se pare absolut insuficientă) am redus la jumătate uleiul de măsline (al cărui gust amar nu-mi prea place) am redus la jumătate și cantitatea de zeamă de lămâie, pentru ca mâncarea să nu fie prea acră și am introdus uleiul de floarea soarelui, pentru că n-am vrut ca preparatul să fie uscat, ci onctuos. În cele din urmă (dar foarte repede) a rezultat o mâncare exotică, foarte bună, de care sunt foarte mulțumită.

Ingrediente

  • 200 grame de cușcuș
  • 300 (sau chiar 350) ml de apă fierbinte
  • semințele de la 1/2 rodie
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 1 linguriță de ulei de măsline
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Cușcușul se pune în bolul în care va fi preparat și se adaugă apa fierbinte (și fiartă în prealabil). Se acoperă bolul cu un capac și se lasă timp de 5 minute, ca să se umfle cușcușul.

Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se alege pătrunjelul, se spală, se zvântă și se taie mărunt.

După ce au trecut cele 5 minute în care cușcușul s-a umflat, se amestecă bine și se lasă să se răcească.

Se face un dressing din zeama de la 1/2 lâmâie, uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui, sare și piper și se amestecă bine, până ce se omogenizează.

Se desface rodia cu atenție, ca să nu se spargă semințele.

Când cușcușul s-a mai răcit se adaugă dressing-ul de lămâie, frunzele de pătrunjel și semințele de rodie. Se amestecă ușor, ca să nu se spargă semințele de rodie, se dă vasul la frigider pentru 10 minute, după care se poate servi, ca fel principal.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata de post, din cuscus cu rodie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Salata cu burata, mozzarella si rosii

Postat de mihaelar63

Salata cu burata, mozzarella si rosii

Burata, mozzarella si maslinele se scurg de lichidul in care au stat. Bilele de branza se stropesc cu putin ulei de masline si se amesteca cu frunzulitele de busuioc verde taiate...

Citeste continuarea

Salata Floare din cartofi, cu ardei copti si masline

Postat de RODIMUR

Salata Floare din cartofi, cu ardei copti si masline

Ardeii capia se scot de cu seară de la congelator și se pun într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se, să lase toată zeama. Cartofii se spală și se pun în apă...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.03.2018, 17:23
Ei, eu aș fi lăsat doar uleiul de măsline, așa cum nici din acreală n-aș fi redus, iar asta nu că aș fi eu prea dulce , ci pentru că-mi plac mâncărurile ce-și lasă o amprentă puternică în papilele mele gustative.
Și da, cuscus-ul, ca și orezul, nu-mi place fad, ci să fie mai bine legat.
Fain!
la 06.03.2018, 17:28
Padre, aveți libertatea de a doza ingredientele, conform gusturilor dumneavoastră. De aceea am precizat cantitățile inițiale, poate cuiva îi place așa... Vă mulțumesc frumos pentru evaluare și apreciere!
la 06.03.2018, 17:43
la 06.03.2018, 17:53
la 06.03.2018, 19:09
Hmm,e buuun! 😋

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking