Sarmale in foi de vita

Postat de Patricia_Iordache_79 in Mancaruri cu carne
23 Iun 2013 | 11714 vizualizari
Sarmale in foi de vita

Mai ales in sezonul cald, imi place sa pregatesc aceste sarmalute si sa le servesc cu smantana rece sau usturoi. Sursa de inspiratie a fost blog-ul culinar "Barbat la cratita". Stiu ca uneori lenea-i cucoana mare - mai ales cand vine vorba de infasurat sarmale - dar va asigur ca merita sa le preparati. Iata despre ce este vorba...

Ingrediente

  • 500 gr. carne tocata (250 gr. carne de porc, 250 gr. carne de vita);
  • 50 foi de vita (eu am avut in saramura);
  • un morcov;
  • o ceapa;
  • 5 linguri cu orez;
  • 5 linguri cu pasta de tomate/ardei;
  • 2 oua;
  • putin marar;
  • o lingurita cu cimbru;
  • 4-5 foi de dafin;
  • sare;
  • piper;
  • cateva bete de marar uscat (pentru asezat pe fundul vasului);
  • putin ulei

Mod de preparare

Eu am folosit foi de vita in saramura si de aceea inainte de a le folosi le-am tinut aproximativ 1 ora intr-un vas cu apa rece, cat sa le acopere, ca sa nu fie foarte sarate.

Curatam morcovul si ceapa si le dam pe razatoarea mica sau le maruntim la robot, cum am facut eu. Punem intr-o craticioara cateva linguri de ulei la incins si apoi adaugam morcovul si ceapa. 

Cand incep sa se inmoaie putin adaugam o jumatate de cana cu apa si cele cinci linguri cu pasta de tomate/ardei. Amestecam si lasam sa fiarba cateva minute, dupa care adaugam  cimbrul, sarea si piperul.

Lasam sosul la racit.

Amestecam carnea tocata cu ouale, orezul, marar si omogenizam bine apoi adaugam sosul rece si vom obtine compozitia cu care umplem frunzele de vita.

Asezam fiecare foaie de vita cu nervurile in sus. Punem compozitia de sarmale in mijlocul fiecarei foi de vita si pliem partea de sus peste compozitie. Apoi pliem partile laterale si rulam foaia de vita pana la capat.  

Punem pe fundul cratitei cateva bete de marar uscat apoi asezam sarmalele in cercuri si imprastiem foile de dafin printre ele. Deasupra sarmalelor asezam la sfarsit un strat de foi de vita.

Punem apa cat sa le acopere, putina sare, piper si pentru ca sarmalele sa nu se ridice la suprafata in timpul fierberii, punem o farfurie - cu gura in jos - peste ele.

Lasam la foc mic aproximativ 1 ora din momentul in care apa a inceput sa fiarba. 

Spre finalul fierberii, putem adauga cateva linguri cu bulion, pentru ca sosul sa aiba o culoare frumoasa.


Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale in foi de vita" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (28)
Retete similare

Sarmalute in frunze de tei

Postat de panacris

Sarmalute in frunze de tei

Orezul se spăla în mai multe ape apoi se scurge. Ceapa se curată și se toacă mărunt, apoi se pune le dinstiut în ulei și puțină apă, până devine translucidă apoi se...

Citeste continuarea

Sarmalute in frunza de stevie

Postat de panacris

Sarmalute in frunza de stevie

Carnea de porc și cea de vită, se taie în bucăți potrivite și se macină la mașina de tocat carne. Orezul se spăla în mai multe ape apoi se scurge. Ceapa se curată și se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.06.2013, 10:32
Vreau si eu ca mi-e lene sa fac!
la 23.06.2013, 10:33
Ce bun! Vin sa le gust! Nu am mai mancat de mult tare sarmalute!
la 23.06.2013, 10:34
Mariana, infasor cu mare drag sarmale! Te pup!
la 23.06.2013, 10:35
Dya, hai, te astept! Ma bucur ca-ti plac!
la 23.06.2013, 10:37
de cand zic si eu ca fac,acum chiar mi-ai facut pofta...

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking