Sarmalute in cuib

Postat de vasimur in Porc
21 Feb 2019 | 4093 vizualizari
Sarmalute in cuib

Făcea bunica mea niște "cuiburi" de câte 5 sarmale, în foi de varză murată, de se topeau în gură, nu alta! De fiecare dată când cocea pâine în cuptorul din tindă, făcea și sarmale într-un vas mare de lut pe care-l lăsa să forfotească până a doua zi. Secretul era că făcea compoziții diferite pentru cele 5 umpluturi, ceea ce le făcea speciale. Folosea diferite feluri de carne (de porc, pasăre, vită, pastramă, chiar și slănină) inclusiv hribi uscați pe lespede și nu pot să vă spun cât de bune erau! Neavând atât de multe ingrediente la dispoziție, mi-am propus să fac o rețetă simplificată de sarmale în cuib, folosind aceeași compoziție pentru toate sarmalele. Și așa sunt excelente! Din ingredientele de mai jos am făcut 15 cuiburi de sarmale.

Ingrediente

  • 2 verze murate, una mare și una mică
  • 1 kg carne tocată, de porc (de preferință mai grasă)
  • 2 cepe mari
  • 1/2 l suc de roșii (sau pastă de tomate)
  • 2 pahare rase cu orez
  • sare de bucătărie, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce, după gust
  • cimbru sau mărar uscat (opțional)

Mod de preparare

Se separă frunzele de varză și se pun în apă rece, se lasă la desărat cam 1/2 oră  ca să nu fie prea acre. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs. La fel și frunzele de varză, se pun la scurs, într-o sită.

Între timp se curăță ceapa și se spală bine. Se toacă ceapa mărunt, se toarnă ulei într-o tigaie și se pune la prăjit. După ce  ceapa se înmoaie, se pune orezul și sucul de roșii și se lasă să fiarbă împreună cca. 10 – 15 minute, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Se ia de pe foc și se lasă la răcit.

După ce mixtul de ceapă, orez și suc de roșii s-a răcit, se amestecă cu carnea tocată și se pune sare, piper și boia dulce, după gust. Dacă se dorește, se mai poate pune pastă de tomate, sau suc de roșii, în compoziție și se amestecă bine. La nevoie se pune și un ou, ca să lege, atunci când carnea este prea grasă!

Frunzele mici și subțiri se folosesc la sarmale iar cele mari la cuiburi. Dacă sunt prea mari, se taie frunzele de varză în două sau în patru bucăți și se îndepărtează nervurile și cotoarele. Nervurile și cotoarele împreună cu „inima verzei”, se taie mărunt și se pun pe fundul vasului în care vom fierbe sarmalele, ca să nu se afume. La fiert, se pot pune (opțional!) bucăți de șoric, de slănină afumată, sau orice alte afumături ca să dea sarmalelor gust bun.

Umpleți frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângeți prea tare ca să poată fierbe cât mai bine. Faceți sarmalele cât de mici puteți. Pe o foaie mare de varză puneți câte 5 sarmale, ca niște cuiburi și împăturiți bine. Așezați “cuiburile” într-un vas cât mai înalt, iar deasupra puneți frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Deasupra puteți pune și un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice “cuiburile” să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine.  Turnați apă până ce le acoperă și puneți-le să fiarbă la foc mic, ca să nu iasă compoziția din ele. Dacă scade apa, se mai adaugă pentru ca să fie mereu acoperite. După 2/3 ore se oprește focul (se gustă dacă sarmalele sunt fierte!) și se lasă să se răcească cu capacul pus pe oală.

Sarmalele în cuib se pot servi cu smântână (sau iaurt), mămăliguță și ardei iute.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in cuib" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sarmalute in cuib cu afumatura

Postat de ianculubita

Sarmalute in cuib cu afumatura

In tigaia cu ulei calim ceapa tocata marunt, adaugam rosiile mixate sau bulion, pasta de ardei, lasam cateva minute apoi rasturnam in castronul cu carne tocata iar aici adaugam sare, piper, putin...

Citeste continuarea

Sarmalute moldovenesti in cuib

Postat de adasev12

Sarmalute moldovenesti in cuib

mai intai am oparit varza si apoi am lasat-o 2 zile intr-un vas cu un fel de muratura  facuta din: apa, sare de lamaie, saere de bucatarie, 2 felii de paine si marar. nu prea agreez varza...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.02.2019, 22:37
Tare bune sunt...! Cu smântână, mai ales...
la 21.02.2019, 22:50
la 22.02.2019, 07:17
Delicioase !
la 22.02.2019, 07:29
Bun!
la 22.02.2019, 07:56
Perfecte!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking