Mai întâi se pregătesc frunzele de varză dulce, pentru sarmale. Într-un vas potivit, se pune apă la fiert cu 3-4 linguri de sare de bucătărie. Se îndepărtează cotorul la varză și eventual un rând de frunze și se scufundă în apa fierbinte, cu ajutorul unei spatule. Pe măsură ce se inmoaie, se îndepărtează foile de varză și se scot într-un vas. Se scurg de apă și se lasă la răcit. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs.
Între timp se curăță ceapa, se spală bine și se toacă mărunt. Se toarnă uleiul într-o tigaie și se pune ceapa la prăjit. După ce se înmoaie ceapa, se pune pasta de roșii și orezul și se lasă să se călească împreună, la foc mic, cam 10–15 minute, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. În loc de pastă de roșii, puteți folosi suc de roșii sau 2 roșii proaspete, dacă doriți.
După ce mixtul de ceapă, orez și pastă de roșii s-a răcit, se amestecă cu carnea tocată și se omogenizează. Se pune sare, piper și boia dulce, după gust. Dacă se dorește, se mai poate adăuga 1-2 cepe crude, tocate mărunt și/sau pastă de tomate, sau suc de roșii, în compoziție și se amestecă bine. Ceapa crudă adăugată, le va da sarmalelor un gust aparte. Dacă doriți, puteți să puneți și 1-2 ouă, în compoziția pentru sarmale, ca să lege mai bine. Eu nu am pus ouă.
După ce s-au răcit, frunzele de varză se taie în două sau în patru bucăți, în funcție de cât de mari sunt și se îndepărtează nervurile și cotoarele. Acestea, împreună cu „inima verzei”, se taie mărunt și se pun pe fundul vasului în care veți fierbe sarmalele, ca să nu se afume. La fiert, se pot pune bucăți de șoric, de slănină afumată, sau orice alte afumături ca să dea sarmalelor gust bun.
Umpleți frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângeți prea tare ca să poată fierbe cât mai bine și să nu se spargă. Așezați-le în vasul pregătit (vas de ceramică cu capac, vas de lut sau orice alt vas potrivit), iar deasupra puneți frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Turnați sucul de roșii și apă până ce le acoperă și puneți-le să fiarbă pe aragaz, pe plită sau la cuptor, la foc potrivit (mediu spre mic) ca să nu iasă compoziția din ele. Deasupra puteți pune și un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață, să fie mereu acoperite și să fiarbă bine. Dacă scade apa, se mai adaugă pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După 1-2 ore se oprește focul (se gustă dacă sarmalele sunt fierte!) și se lasă să se răcească cu capacul pus pe oală.
Dacă doriți, puteți servi sarmalele cu smântână și mămăliguță.
Poftă bună!