Sarmalute in foi de varza dulce, fierte in suc de rosii

Postat de vasimur in Mancaruri cu carne
12 Noi 2018 | 5457 vizualizari
Sarmalute in foi de varza dulce, fierte in suc de rosii

Toamna, când frunzele de viță de vie nu mai sunt bune iar varza încă nu s-a murat, delicioasele sarmale pot fi învelite și în foi de varză dulce, care se găsește din belșug. Pentru ca să putem rula sarmalele, frunzele de varză dulce trebuie opărite în prealabil, în apă fierbinte cu sare. Sarmalele au la bază carnea tocată amestecată cu orez și cu alte ingrediente, învelită, de regulă, în foi de varză (proaspătă sau murată), de viță de vie, hrean sau ștevie etc. în formă de rulou. Dacă dorim ca sarmalele să fie de post, înlocuim carnea din umplutură cu ciuperci, soia, legume tocate și eventual păsat de porumb (crupe) în loc de orez. Cele cu păsat de porumb și hribi (uscați pe lespede, în cuptorul de pâine), sunt preferatele mele, de când eram copil. Erau specialitatea bunicii mele din partea mamei. Din ingredientele de mai jos au rezultat 30 sarmale, ceva mai mari, deoarece am tăiat frunzele de varză, doar în două bucăți. Rețetă românească.

Ingrediente

  • 1 varză proaspătă, mare (de aprox. 1,5-2 kg)
  • 650-700 g carne tocată de porc, mai grasă (sau amestec porc și vită)
  • 2 cepe mari
  • 1/2 l suc de roșii, din cămara proprie - pentru fiert sarmalele
  • 1 pahar cu orez
  • 2 linguri pastă de roșii (suc de roșii sau 2 roșii proaspete, medii) - pentru compoziție
  • 3-4 linguri ulei de floarea soarelui
  • sare de bucătărie
  • piper măcinat
  • boia de ardei dulce

Mod de preparare

Mai întâi se pregătesc frunzele de varză dulce, pentru sarmale. Într-un vas potivit, se pune apă la fiert cu 3-4 linguri de sare de bucătărie. Se îndepărtează cotorul la varză și eventual un rând de frunze și se scufundă în apa fierbinte, cu ajutorul unei spatule. Pe măsură ce se inmoaie, se îndepărtează foile de varză și se scot într-un vas. Se scurg de apă și se lasă la răcit. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs.

Între timp se curăță ceapa, se spală bine și se toacă mărunt. Se toarnă uleiul într-o tigaie și se pune ceapa la prăjit. După ce se înmoaie ceapa, se pune pasta de roșii și orezul și se lasă să se călească împreună, la foc mic, cam 10–15 minute, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. În loc de pastă de roșii, puteți folosi suc de roșii sau 2 roșii proaspete, dacă doriți.

După ce mixtul de ceapă, orez și pastă de roșii s-a răcit, se amestecă cu carnea tocată și se omogenizează. Se pune sare, piper și boia dulce, după gust. Dacă se dorește, se mai poate adăuga 1-2 cepe crude, tocate mărunt și/sau pastă de tomate, sau suc de roșii, în compoziție și se amestecă bine. Ceapa crudă adăugată, le va da sarmalelor un gust aparte. Dacă doriți, puteți să puneți și 1-2 ouă, în compoziția pentru sarmale, ca să lege mai bine. Eu nu am pus ouă.

După ce s-au răcit, frunzele de varză se taie în două sau în patru bucăți, în funcție de cât de mari sunt și se îndepărtează nervurile și cotoarele. Acestea, împreună cu „inima verzei”, se taie mărunt și se pun pe fundul vasului în care veți fierbe sarmalele, ca să nu se afume. La fiert, se pot pune bucăți de șoric, de slănină afumată, sau orice alte afumături ca să dea sarmalelor gust bun.

Umpleți frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângeți prea tare ca să poată fierbe cât mai bine și să nu se spargă. Așezați-le în vasul pregătit (vas de ceramică cu capac, vas de lut sau orice alt vas potrivit), iar deasupra puneți frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Turnați sucul de roșii și apă până ce le acoperă și puneți-le să fiarbă pe aragaz, pe plită sau la cuptor, la foc potrivit (mediu spre mic) ca să nu iasă compoziția din ele. Deasupra puteți pune și un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață, să fie mereu acoperite și să fiarbă bine. Dacă scade apa, se mai adaugă pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După 1-2 ore se oprește focul (se gustă dacă sarmalele sunt fierte!) și se lasă să se răcească cu capacul pus pe oală.

Dacă doriți, puteți servi sarmalele cu smântână și mămăliguță.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in foi de varza dulce, fierte in suc de rosii" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (8)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Sarmalute in Foi de Vita (Reteta Video)

Postat de Ina75

Sarmalute in Foi de Vita (Reteta Video)

Pregatim aragazul si o craticioara in care punem apa, pe care o lasam sa fiarba.Cand apa fierbe adaugam frunzele de vita si le lasam sa clocoteasca aproximtiv 5 minute.Cand frunzele de vita sunt...

Citeste continuarea

Cartofi cu smantana, cascaval si carnati

Postat de mirela0911

Cartofi cu smantana, cascaval si carnati

Cartofii se spala bine si se pun la fiert in apa cu putina sare. Cand sunt gata, se scurg de apa si se lasa la racit. Se curata de coaja, apoi se taie in cubulete potrivite. Separat, se bat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.11.2018, 17:42
Foarte gustoase, mai ales cu smântână...!
la 12.11.2018, 18:13
la 12.11.2018, 19:11
Bune!
la 12.11.2018, 19:59
Bune-bune
la 13.11.2018, 18:46
Sarmalutele cu varza sunt preferatele mele! As servi 4-5, daca mai aveti!

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking