“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne

Postat de Mihaela11_jo in Aperitive / Garnituri
23 Noi 2010 | 11353 vizualizari
“Sfiha” sau  “Lahm bi’ajin”-Placinte  cu carne

“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin” sunt niste placinte cu carne specific regiunii Levant( Siria,Liban,Iordania,Palestina si Irak) si care au fost introduse si in tarile Americii de Sud( Brazilia, Argentina) de imigrantii din aceste tari. Caracteristica lor este faptul ca sunt descoperite; aspectul este asemanator unei pizze mici. Exista multe variatii in prepararea carnii: in Liban si Siria se adauga suc de rodii sau suc de lamaie si piper alb. Aluatul poate fi aluat simplu de paine; in Iordania aluatul se imparte in mici sfere , care apoi se inmoaie in ulei de masline si apoi se intand cu mana direct in tava unsa de asemenea cu ulei de masline. In Palestina se intinde aluatul pe planseta, se acopera cu umplutura de carne , se ruleaza si se taie rondele , care se pun in tava unsa cu ulei; se obtin niste placinte melcisiori. Exista in tarile arabe niste cuptoare speciale pentru coacerea acestor placinte; sunt mai mari si economisesc mult timp .

Ingrediente

  • Pentru aluat:  
  • 6 pahare de faina cernuta  
  • 2 pahare de iaurt( scos din timp de la frigider ca sa nu fie rece)  
  • 1 pahar de ulei  
  • 3 lingurite de drojdie instantanee  
  • 1 lingurita de sare  
  • 1/4 pahar de lapte caldut( pentru framantat sau daca folosim drojdie obisnuita)  
  • Pentru amestecul de carne  
  • 3 cepe de marime medie  
  • 1/2 kg carne macinata( vita, oaie)  
  • 1/2 pahar de ulei sau margarina  
  • 1 lingurita de sare  
  • 1/2 lingurita condiment” all spice”  
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata  
  • 1/4 lingurita piper proaspat macinat  
  • 3/4 pahar de iaurt  
  • 2 linguri pasta de susan( tahini)  
  • 4 rosii de marime medie  
  • 2 linguri de otet  
  • 1/2 pahar seminte de pin( snobar)

Mod de preparare

Faina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta 20 de minute. Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasasa se dospeasca  la cald cca 1 ora.

In acest timp se pregateste carnea. Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei 5 minute ; se adauga carnea, sarea si condimentele si se lasa la foc potrivit inca 10 minute. Se scoate intr-un castron si se adauga rosiile trecute prin masina de maruntit salata si restul ingredientelor.

Se intinde o foaie de aluat de cca ½ cm grosime. Se taie cu ajutorul unei forme cercuri de cca 8 cm diametru, care apoi se intind pana se obtine o forma ovala. Tavile se ung cu ulei sau margarina. Se pun in tavi placintele astfel obtinute si pe fiecare se pune cate o lingura de umplutura de carne. Se presara cu seminte de pin( snobar). Se mai lasa in tavi sa creasca inca 10  minute si se dau la cuptorul incalzit in prealabil la 220 de grade. Se coc cca 12-15 minute, sau pana s-au rumenit.

Se servesc calde cu iaurt. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (24)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Langoşi

Postat de Zamfira

Langoşi

Prima variantă – de post (fără umplutură) Dizolvăm drojdia în puțină apă călduță și o linguriță de zahăr (lăsăm să stea 5 minute). După acest timp amestecăm...

Citeste continuarea

Melcisori cu spanac, leurda si branzeturi

Postat de simona72

Melcisori cu spanac, leurda si branzeturi

Aluatul l-am facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in ordinea scrisa mai sus la ingrediente. Lasam aluatul la dospit aproximativ 15-20 minute, pana este gata umplutura....

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.11.2010, 16:15
la 23.11.2010, 16:36
ador gustul pe care-l lasă seminţele de pin... sigur este bun ce ai făcut tu
la 23.11.2010, 16:40
Mihaela,bine ai sosit.Si vad ca nu cu mana goala, ci cu o reteta tare buna.
la 23.11.2010, 16:53
la 23.11.2010, 17:58
eu vreau una cu carnati

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking