“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne

Postat de Mihaela11_jo in Aperitive / Garnituri
23 Noi 2010 | 11420 vizualizari
“Sfiha” sau  “Lahm bi’ajin”-Placinte  cu carne

“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin” sunt niste placinte cu carne specific regiunii Levant( Siria,Liban,Iordania,Palestina si Irak) si care au fost introduse si in tarile Americii de Sud( Brazilia, Argentina) de imigrantii din aceste tari. Caracteristica lor este faptul ca sunt descoperite; aspectul este asemanator unei pizze mici. Exista multe variatii in prepararea carnii: in Liban si Siria se adauga suc de rodii sau suc de lamaie si piper alb. Aluatul poate fi aluat simplu de paine; in Iordania aluatul se imparte in mici sfere , care apoi se inmoaie in ulei de masline si apoi se intand cu mana direct in tava unsa de asemenea cu ulei de masline. In Palestina se intinde aluatul pe planseta, se acopera cu umplutura de carne , se ruleaza si se taie rondele , care se pun in tava unsa cu ulei; se obtin niste placinte melcisiori. Exista in tarile arabe niste cuptoare speciale pentru coacerea acestor placinte; sunt mai mari si economisesc mult timp .

Ingrediente

  • Pentru aluat:  
  • 6 pahare de faina cernuta  
  • 2 pahare de iaurt( scos din timp de la frigider ca sa nu fie rece)  
  • 1 pahar de ulei  
  • 3 lingurite de drojdie instantanee  
  • 1 lingurita de sare  
  • 1/4 pahar de lapte caldut( pentru framantat sau daca folosim drojdie obisnuita)  
  • Pentru amestecul de carne  
  • 3 cepe de marime medie  
  • 1/2 kg carne macinata( vita, oaie)  
  • 1/2 pahar de ulei sau margarina  
  • 1 lingurita de sare  
  • 1/2 lingurita condiment” all spice”  
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata  
  • 1/4 lingurita piper proaspat macinat  
  • 3/4 pahar de iaurt  
  • 2 linguri pasta de susan( tahini)  
  • 4 rosii de marime medie  
  • 2 linguri de otet  
  • 1/2 pahar seminte de pin( snobar)

Mod de preparare

Faina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta 20 de minute. Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasasa se dospeasca  la cald cca 1 ora.

In acest timp se pregateste carnea. Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei 5 minute ; se adauga carnea, sarea si condimentele si se lasa la foc potrivit inca 10 minute. Se scoate intr-un castron si se adauga rosiile trecute prin masina de maruntit salata si restul ingredientelor.

Se intinde o foaie de aluat de cca ½ cm grosime. Se taie cu ajutorul unei forme cercuri de cca 8 cm diametru, care apoi se intind pana se obtine o forma ovala. Tavile se ung cu ulei sau margarina. Se pun in tavi placintele astfel obtinute si pe fiecare se pune cate o lingura de umplutura de carne. Se presara cu seminte de pin( snobar). Se mai lasa in tavi sa creasca inca 10  minute si se dau la cuptorul incalzit in prealabil la 220 de grade. Se coc cca 12-15 minute, sau pana s-au rumenit.

Se servesc calde cu iaurt. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (24)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Placinta cu spanac, urda si crema de branza

Postat de rocsi_1612

Placinta cu spanac, urda si crema de branza

Aluatul: Intr-un bol cernem faina, adaugam sarea, drojdia uscata si amestecam cu o lingura. Turnam apa calduta, framantam pana toate ingredientele sunt bine incorporate.  La final adaugam...

Citeste continuarea

Blinii cu crema de somon

Postat de simona72

Blinii cu crema de somon

Pentru blinii: se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Galbenusurile se amesteca cu untul topit si laptele. Faina se amesteca cu sarea si drojdia uscata....

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

Comentarii

la 23.11.2010, 16:15
la 23.11.2010, 16:36
ador gustul pe care-l lasă seminţele de pin... sigur este bun ce ai făcut tu
la 23.11.2010, 16:40
Mihaela,bine ai sosit.Si vad ca nu cu mana goala, ci cu o reteta tare buna.
la 23.11.2010, 16:53
la 23.11.2010, 17:58
eu vreau una cu carnati

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking