Somon la cuptor cu cartofi

Postat de Sylvia in Somon
28 Ian 2010 | 41242 vizualizari
Somon la cuptor cu cartofi

Pana nu demult nu indrageam acest tip de peste, mi se parea prea gras si cu un gust prea pronutat, mereu il mancasem cu tot felul de sosuri care nu il puneau in valoare. Am zis ca ii mai dau o sansa si incerc sa pregatesc eu acasa, cat mai simplu posibil. Mi-am schimbat de atunci radical parerea despre el, este delicios dar pe gustul meu este preagatit simplu, la cuptor, la gratar sau la gratar cu un sos...nu fiert in sos in nici un caz.

Ingrediente

  • avem nevoie de 4 inele mari de somon,
  • o creanga de rozmarin verde,
  • cateva frunze de salvie ( eu am pus salvie congelata ca nu mai am verde, s-a uscat  dupa ce am adus ghiveciul  in bucatarie )  ,
  • 50-100 ml de ulei ( eu am pus 50 ml de masline si 50 ml de amestec de 4 uleiuri) ,
  • sare,
  • piper,
  • o lingura suc de la o lamaie stoarsa ,
  •  cativa cartofi,
  • o lingura de unt .

Mod de preparare

   Preparare :  eu am lasat la macerat bucatile de somon facute cu sare, piper si zeama de lamaie pentru o ora in frigider. Dupa aceea intr-un platou care poate fi pus la cuptor , turnam uleiul si apoi aranjam bucatile de somon. Presaram peste el  ace de rozmarin verde si cateva frunze taiate de salvie, mai punem sare si piper si le intoarcem pe cealalta parte,  si repetam operatiunea. Asa ne siguram ca au ulei si condimente pe ambele parti. Dupa aceea  am pus platoul la cuptorul preincalzit la 220 de grade si am lasat la cuptor timp de 25 de minute.  Nu se acopera ca sa se rumeneasca si la suprafata, nu trebuie amestecat sau pus ulei deasupra…il lasam acolo sa isi faca singur treaba.

   Intre timp am fiert cateva rondele de cartofi si dupa 10 minute le-am pus la cuptor doar cu sare , piper si unt si le-am lasat sa se rumeneasca putin. Incerc sa combin mereu pestele sau fructele de mare cu garnituri simple care sa nu ii “rapeasca” din gust. Trebuie sa recunosc ca somonul nu este pestele  meu preferat…dar in varianta asta gatit simplu sau la gratar este delicios.

  Am  servit pe un platou acompaniat de cateva rondele de cartofi presarate cu ierburi uscate si  insotit de un mic decor de varza cu castravete si ridichi.

  Imi place sa adaug mereu acel mic “ceva ” care da o nota mai deosebita unui platou,  iti da alta pofta de a-l manca si il  face mai festiv.  E un gest simplu si de cateva secunde care conteaza , acum am facut un mic turn de salata de varza cu trei rondele de castravete si o floare de ridichie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Somon la cuptor cu cartofi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (16)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

File de somon cu cartofi

Postat de Bucataras

File de somon cu cartofi

Se taie ceapa verde rondele si rosiile cherry pe jumatate. Intr-un castron se pun cartofii bine spalati, cu tot cu coaja si taiati cuburi. Se stropesc cu ulei de masline si se condimenteaza cu...

Citeste continuarea

Somon la cuptor cu 4 garnituri

Postat de Oana

Somon la cuptor cu 4 garnituri

Fiecare bucata de peste va fi coapta separat, in hartie de copt si fiecare va avea cate o garnitura delicioasa! Pentru primul fel folosesc o mana de baby spanac, pe care il pun pe o foaie de...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 35 %
999.99 lei
649.99 lei

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

Comentarii

la 28.01.2010, 13:08
ce bunatate avem aici
la 28.01.2010, 14:25
daca e peste, mai ales somon, vreau si eu un pic ce fel de amestec de uleiuri ai folosit? (eu curioasa tare)
la 28.01.2010, 16:59
Dupa cum spui in introducere si eu am facut somon , dar nu am fost deloc incantata, O sa mai incerc .In schimb somonul afumat imi place grozav.
la 28.01.2010, 20:46
bunutz...

ma mir sa aud ca exista persoane la care nu le place somonul, il ador, cel mai mult imi place taiat asa bucati cam de 10 cm si apoi rumenit pe grill, scurt, cateva minute pe o parte si pe alta, pe pielita, sa ramana inca roz asa suculent sa nu se uste, singurele condimente sare si piper...o nebunie cu o salata langa ,,,,mmmmm
la 28.01.2010, 21:09
ei rivka tu ai avantajul ca gasesti un somon de calitate , ala pe care l-am luat eu cat a trebuit sa calatoreasca ....

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking