Sparanghel natur

Postat de danakarin in Mancaruri de legume
20 Apr 2013 | 4079 vizualizari
Sparanghel natur

In sudul Germaniei e din plin sezonul sparanghelului. Cunoasteti si va place aceasta minunata leguma? Iata o reteta clasica si cateva sfaturi. Sparanghelul de cultură, Asparagus officinalis, era cunoscut, ca plantă medicinală, de vechii chinezi, de egipteni şi, mai târziu, de greci şi de romani. Hippocrates menţionează proprietăţile lui diuretice. Romanii au încurajat răspândirea lui, din spaţiul mediteranean şi din Asia Mică, unde creştea spontan iniţial, peste Alpi, în Europa Centrală. Există informaţii despre folosirea lui ca delicatesă în secolul 16. Dar, desigur, nu apare pe masa oamenilor săraci, pentru că sparanghelul nu satură, dragii mei, precum cartoful. Cultura sa este laborioasă. Sparanghelul are nevoie de 3 ani de îngrijiri constante, înainte de prima recoltă, dar apoi, timp de 10 ani, ne bucurăm de roade. Ceea ce se cultivă sunt lujerii ce rezultă din rizomi, acoperiţi cu pământ, ca să nu vadă lumina soarelui, să-şi păstreze albul strălucitor şi frăgezimea. Sezonul sparanghelului în Germania se întinde din martie până în iunie. După Sfântul Ioan, 23 iunie, nu se mai culege, mai ales ca să fie ferite plantele de epuizarea completă, să aibă posibilitatea de a se regenera pentru anul următor. Recoltarea este manuală, iar aceşti lujeri, ce pot atinge 20 de cm şi au grosimi diferite, sunt vânduţi în pieţe, la preţuri destul de piperate....Nu ezitaţi, totuşi, să cumpăraţi şi să pregătiţi sparanghel, nu veţi fi dezamăgiţi. De altfel, este o legumă bogată în vitamine şi microelemente, mai ales magneziu şi calciu, dar aportul său caloric este redus. Actualmente este cultivat în mai multe ţări din Europa şi America de Sud. Eu cumpăr sparanghel de Schrobenhausen, o localitate celebră pentru cultura lui, situată în apropiere de München. Am dat, precum v-am mai povestit, o raită prin Viktualienmarkt, ca să vă pot oferi un set de imagini sugestive.

Ingrediente

  • 1,5 kg de sparanghel
  • o lingurita de sare
  • o lingurita de zahar
  • 1 kg
  • 50 g de unt
  • cateva picaturi de lamaie

Mod de preparare

Spălăm sparanghelul şi îl cojim cu generozitate, îndepărtând, atent,  partea lemnoasă de la capete. Cojile le vom folosi, mai târziu, pentru prepararea unei supe-cremă, foarte gustoasă.

Punem la fiert, într-un vas încăpător, unde are loc sparanghelul întreg, fie în lungime, fie în picioare (aici părerile sunt împărţite), apă multă, cât să-l acopere bine, cu o linguriţă de sare, una de zahăr şi câteva picături de lămâie. Introducem sparanghelul în apa clocotind, reducem focul şi fierbem planta cam 10 – 12 minute, având grijă să nu devină prea moale, ci doar să treacă furculiţa prin lujeri. Scoatem sparanghelul binişor, îl aşezăm într-o tavă, încălzită în prealabil, şi îl stopim cu unt topit; sărăm, dacă este necesar.

În paralel, fierbem cam 1 kg de cartofi, de preferinţă noi, curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi nu prea mici, în puţină apă cu sare, îi strecurăm şi îi aşezăm alături de sparanghel.

Am pregătit şi o uşoară salată de roşii, ceapă, ardei şi ridichi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sparanghel natur" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (8)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Medalion de crap cu salsa de rosii si sparanghel

Postat de elucubratiiculinare

Medalion de crap cu salsa de rosii si sparanghel

Medalioanele de crap se spală, se condimentează cu sare și piper. Se pun pe grilul/grătarul încins și se lasă 3-5 minute pe fiecare parte. SALSA: Sparanghelul se spală, se...

Citeste continuarea

Salată cu sparanghel

Postat de panacris

Salată cu sparanghel

Sparanghelul se scurge de lichid, se așează artistic într-un bol, se presară cu sare și piper. Se face un dresing din iaurt, ulei, oțet, sare și piper. Se toarnă peste sparanghel....

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.04.2013, 08:17
la 20.04.2013, 08:54
,
la 20.04.2013, 08:59
Ma bucur ca va place!
la 20.04.2013, 09:49
si noua ne place mult,asteptam de fiecare data cu nerabdare sezonul,cel nemtesc este cel mai bun
la 20.04.2013, 10:21
asa cum zici ! cred ca si pe la voi a aparut deja de 2-3 saptamani ! pupaturi si un WE placut !

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking