Spirale cu mere si stafide (reteta cu nr. 400)

Postat de postavaru in Dulciuri
21 Oct 2012 | 5288 vizualizari
Spirale cu mere si stafide (reteta cu nr. 400)

Zilele trecute, in drumul spre casa, Dragos mi-a spus ca vrea cozonac. Buna idee, nimic de zis, dar parca nu prea aveam chef de copt cozonaci. Asa ca mi-am amintit de aceste spirale pe care le-am vazut pe blogul Laurei Laurentiu. Si cum nu ne lipsesc merele din casa (tot Dragos e de vina si pentru asta :) ), s-au potrivit perfect si nu va pot povesti cat de bune au fost. Sunt pufoase si aromate, dulci iar deasupra putin acrisoare. Nu ma credeti? :)

Ingrediente

  • Aluat:
  • 450 g faina
  • 1 ou
  • 220 g iaurt
  • 100 g zahar
  • 1 zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 25 g drojdie proaspata
  • ulei pentru uns aluatul
  • Umplutura:
  • 3 mere de marime medie
  • 2 linguri stafide
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura amidon
  • 1 lingura rasa de scortisoara
  • 1 galbenus si 2 linguri lapte (pentru finisat)
  • Glazura:
  • 150 g zahar pudra
  • zeama de lamaie

Mod de preparare

Cernem faina intr-un castron (eu am framantat intr-o covata pe care am achizitionat-o anul acesta de la Targul Olarilor, si de care sunt foarte mandra :) ) .

Amestecam drojdia cu o lingura de zahar si apoi o dizolvam in putin lapte caldut. Lasam 5-10 minute pana se actizeaza.
In mijlocul fainii facem o gropita in care adaugam restul de zahar, vanilia, drojdia activata si oul.
Amestecam putin apoi adaugam iaurtul, sarea si restul de lapte caldut. Framantam bine pana obtinem un aluat elastic, care se desprinde de peretii vasului si nu se mai lipeste de mana.

Ungem aluatul cu ulei si il acoperim cu un servet de bucatarie. Il lasam la loc caldut si ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul (~1 ora).

Pana creste aluatul ne ocupam de umplutura: curatam merele si le taiem cubulete. Le calim impreuna cu stafidele si zaharul. Cand incep sa lase zeama adaugam amidonul desfacut in 2-3 linguri de apa rece.
Lasam sa dea 2-3 clocote apoi dam deoparte si adaugam scortisoara. Amestecam bine si lasam sa se raceasca.

Dupa ce a dospit aluatul, il rasturnam pe planul de lucru uns cu ulei.
Intindem aluatul intr-o foaie rotunda, groasa de ~1 cm. Ungem aluatul cu ulei iar apoi il taiem in 8 parti (ca pe o pizza) fara insa a taia pana la mijloc. Se pliaza spre mijloc cate doua raze opuse, pana cand obtinem o bila pe care o lasam ~10 minute sa se odihneasca.

Intindem apoi aluatul in foaie dreptunghiulara cu o grosime de ~0,5cm.
Repartizam umplutura pe toata suprafata foii apoi pliem pe lungime, in trei.

Taiem aluatul obtinut, cu un cutit bine ascutit, in fasii cu o grosime de 2 cm.

Fasiile le rasucim si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Ungem spiralele cu galbenus de ou desfacut in 2 linguri de lapte.

Dam tava la cuptor la foc maricel pentru 10 minute, iar apoi reducem focul si mai coacem pana se rumenesc frumos deasupra.

Intre timp pregatim glazura. Amestecam zaharul pudra cu zeama de lamaie pana obtinem consistenta unui sos.

Scoatem spiralele din cuptor si le glazuram cat sunt inca calde.

Daca ti-a placut reteta noastra "Spirale cu mere si stafide (reteta cu nr. 400)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (66)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Plăcintă cu brânză dulce

Postat de diaconta

Plăcintă cu brânză dulce

Am pregatit mai întâi aluatul ,care trebuie sa stea la dospit. Drojdia am amestecat-o cu o lingurita de zahar,o lingura de faina si putin lapte caldut.Am lasat-o sa dospeasca....

Citeste continuarea

Desert fructe macerate in mirodenii si apa de trandafiri

Postat de Satisfyyourcravings

Desert fructe macerate in mirodenii si apa de trandafiri

Se adauga zaharul, impreuna cu 100 ml apa rece, apa de trandafiri, scortisoara, cardamomul usor zdrobit, hibiscus/ petale trandafir si nucsoara intr-o craticioara si se incalzesc usor pana cand...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.10.2012, 19:54
Prima venita!!! mai departe stii tu
la 21.10.2012, 19:55
Aaaa, la cat mai multe retete!!!
la 21.10.2012, 20:00
ador aceasta combinatie........la cat mai multe bunaciuni!pup!
la 21.10.2012, 20:00
repede Meri, cat mai sunt
la 21.10.2012, 20:01
Am lipsit doar o zi juma' şimi-am ieşit din mână. Uite că mi-a luat-o Meri înainte
Mă bucur când văd că mă bat la numărul de reţete cu cât mai mulţi bucătăraşi

Vezi toate comentariile (66)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking