Pozsonyi kifli - Cornuri Bratislava (reteta de la Bunica mea)

Postat de Mokuska in Prajituri
21 Iun 2014 | 12439 vizualizari
Pozsonyi kifli - Cornuri Bratislava (reteta de la Bunica mea)

O reteta pe care o facea Bunica mea de Craciun. Unii spun ca prima data a fost preparata in Bratislava in urma cu sute de ani, altii ca reteta este originara de pe teritoriul Austro- Ungar. Indiferent de origine, este o reteta fantastica. De asemenea puteti inlocui umplutura de nuca cu cea de mac macinat (cu aceleasi ingrediente). Sa va inarmati cu rabdare si mult timp liber, altfel nu va ies perfecte, dar merita tot efortul depus! Pofta buna! P.S. daca aveti intrebari sau nelamuriri va raspund cu mare drag, este putin greu sa redactezi pas cu pas fiecare miscare :)!

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 kg faina
  • 400 unt (2 pachete cu 80% grasime, nimic special)
  • 5 linguri zahar pudra
  • 2 plicuri drojdie uscata
  • 2 galbenusuri
  • aproximativ 300 ml lapte
  • 1/4 lingurita sare
  • 2 oua pentru uns
  • Umplutura:
  • 600 g nuci macinate
  • 350 stafide
  • 3 lingurite coaja de lamaie
  • 8 linguri zahar pudra
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 200 ml lapte

Mod de preparare

Faina se amesteca cu drojdia si zaharul, dupa care framantam cu untul nu foarte moale pana capatam o consistenta ca grisul. 

Galbenusurile batute cu 200 ml lapte rece si 1/4 lingurita de sare incorporam in faina. Framantam pana capatam un aluat nu foarte tare, daca mai este nevoie adaugam si restul de lapte rece (eu am folosit 300 ml). Dupa ce am incorporat toate ingredientele si aluatul a devenit fin, mai framantam 15-20 de minute. 

Acoperim cu folie de plastic si lasam la frigider aprox. 40 minute.

Aluatul rece se imparte in parti egale si il formam pe masa de lucru in forme de cilindru (incercati sa fie egale toate bucatile).

Cu ajutorul unui cutit formele de cilindru le taiem bucati egale (mie mi-au iesit 50 bucati).

Din fiecare bucatica de aluat formam cate o biluta (1-2 minute am format fiecare biluta in parte).

Bilutele se acopera cu folie de plastic si se lasa la loc racoros 30 minute minimum.

Intre timp am pregatit umputura: macinam nucile, le amestecam cu stafidele scurse (pe care le lasam la inmuiat in apa calduta min 1 ora), cu coaja de lamaie si vanilia. Aceasta umlutura se opareste cu laptele dat in clocot (initial folosim 150 ml lapte fiert, ulterior mai adaugam daca este nevoie). 

Amestecam foarte bine nucile oparite si verificam in palma consistenta umpluturii. (umplutura este perfecta daca putem sa formam din ea cilindri intre palme). Formam 50 de cilindri micute din umplutura obtinuta.

Luam o biluta si cu palma o presam pana obtinem un cerc, dupa care cu ajutorul sucitorului vom obtine o forma ovala (am intins de 2-3 ori). Punem o bucatica de umputura pe margine (punem in lung peste aluatul oval cilindrul de nuca) si o rulam, dupa care o sucim de cateva ori pana obtinem o forma de trabuc. 

Marginile le sucim mai subtiri (aici nu este umplutura) si le indoim in interior.

(Dupa fiecare biluta luata din tava restul biletelor se acopera la loc cu folia).

Dupa ce am umplut o tava cu cornuri (sa nu fie foarte aproape bucatile) le ungem cu galbenus de ou si lasam sa se usuce aprox 30 minute intr-un loc racoros (nu in frigider). 

Intre timp pregatim celalalte cornulete.

Dupa ce s-a uscat galbenusul pe cornuri, le ungem cu albus de ou si le lasam in frigider min 30 minute. 

Intre timp dam drumul la cuptor. Inainte sa dau tava la cuptor, l-am scos din frigider si l-am lasat 2 minute in bucatarie.

Cornurile se coc in cca 40 minute la foc mic spre mediu,pana se rumenesc. La fel procedam cu fiecate tava in parte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pozsonyi kifli - Cornuri Bratislava (reteta de la Bunica mea)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (31)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Prajitura cu foi din bulion

Postat de comanligia

Prajitura cu foi din bulion

Intr-un castron amestecam uleiul si zaharul pana se topeste. Adaugam bicarbonatul stins in putina zeama de lamaie. Adaugam faina si grisul(eu nu am pus) si amestecam apoi framantam pana...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu mac, crema de vanilie si gem de caise

Postat de andaoana

Desert prajitura cu mac, crema de vanilie si gem de caise

Blatul  Am folosit o tava de 30 x 35 cm pe care am tapetat-o cu hartie de copt.  Am mixat albusurile impreuna cu un praf de sare pana au devenit spumoase. Am adaugat apoi zaharul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.06.2014, 21:24
la 21.06.2014, 21:25
la 21.06.2014, 21:25
Ce frumoase ti-au iesit!
la 21.06.2014, 21:28
vreau si eu vreo 2 kifli pentru dimineata
la 21.06.2014, 21:29
Multumesc fetele sunt franta...) va trimit la fiecare cate un kifli.

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking