Sufleu de cascaval

Postat de Dulceatadetrandafiri in Aperitive / Garnituri
3 Apr 2011 | 16936 vizualizari
Sufleu de cascaval

Ingrediente

Ingredientele sunt pentru 6-8 portii, am folosit de data aceasta un vas de yena cu diametrul de 20 cm dar compozitia se poate imparti in vase mici, speciale pentru sufleuri, din ceramica.
  • 80 gr faina
  • 50 gr amidon pentru prajituri
  • 500 ml lapte
  • 60 gr unt topit la bain-marie
  • 200 gr de cascaval mai tare, ras 
  • 6 oua separate
  • sare, piper

Mod de preparare

Soufflé vine chiar de la verbul frantuzesc souffler, adica "a respira", cu sensul de a sufla aer, de a gonfla. Este una dintre acele mancaruri a carei viata proprie se vede cu ochiul liber si te face sa empatizezi cu ea, trepidand pe langa cuptor, intrebandu-te cat va mai creste si cat se va dezumfla mai apoi :) . Sufleurile pot fi sarate, servite ca fel principal, substitut pentru ciorbe ori supe, sau dulci, cu gem, cu fructe, cu ciocolata. 

Ce sta la baza oricarui sufleu este albusul de ou batut bine, care face compozitia sa se "ridice" si sa se umfle. In general, dupa cateva minute de cand e scos din cuptor, se "tufleste". Ca atare, este un fel de mancare pe care musafirii sau mesenii trebuie sa il astepte si nu invers. Se serveste imediat ce e scos din cuptor, desi daca faci rabat de la aspect, multe dintre sufleuri sunt la fel de gustoase si reci.

 

Cuptorul il pornesti din timp, sa ajunga la 200 de grade.

Intr-o oala cat vasul de yena de incapatoare pui laptele, il amesteci cu amidonul si pui pe foc mic chiar pana incepe sa fiarba. Trebuie sa amesteci bine si constant, mai ales la inceput pentru ca vei avea senzatia ca amidonul se "pietrifica" pe fundul oalei cu lapte dar in final se va face ca o crema.

Separat, untul il topesti la bain-marie si il amesteci cu faina pusa in ploaie, pana nu mai raman cocoloase si mai fierbi un pic, de data aceasta pe foc mic (nu la bain-marie) pana ce faina devine putin aurie. Torni peste amestecul de lapte cu amidon dupa ce acesta a fost luat de pe foc. Amesteci energic, pui sare si piper si lasi putin sa se raceasca, va avea consistenta unui sos foarte gros.

Separi ouale si bati albusurile bine de tot. Torni in oala cu sosul cel gros cate-un galbenus pe rand, amestecand dupa fiecare, adaugi si cascavalul ras. Apoi, cu o lingura de lemn incorporezi albusurile batute spuma, cu o miscare de rasturnare, dinpre fundul vasului in sus, pana s-a omogenizat totul. Torni in vasul tapetat cu unt si faina si dai la cuptorul preincalzit la 200 de grade, 25 de min. Pofta buna!

Nota: Reteta inspirata de Principesa Margareta a Romaniei.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sufleu de cascaval" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sufleu de dovlecei

Postat de licurici_lra

Sufleu de dovlecei

Dovleceii se spala, apoi se taie rondele. Cascavalul si branza gouda se dau pe razatoare. Ouale se separa, iar albusurile se bat spuma (nu foarte tare) cu un praf de sare. Galbenusurile...

Citeste continuarea

Piept de pui umplut servit cu sufleu de cartofi

Postat de mirela0911

Piept de pui umplut servit cu sufleu de cartofi

Se spala cartofii si se pun la fiert in coaja. Se lasa sa se raceasca, apoi se curata de coaja. Se dau pe razatoarea mare. Smantana se amesteca cu galbenusurile, apoi se toarna peste cartofi. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.04.2011, 13:17
Pfuuuuuuu
la 03.04.2011, 13:25
vai cum arata
la 03.04.2011, 13:49
la 03.04.2011, 14:08
la 03.04.2011, 14:32
ce bine arata

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking