Supa alba cu carnati si ciuperci (bialy zurek)

Postat de Adinuta in Supe
9 Oct 2009 | 12222 vizualizari
Supa alba cu carnati si ciuperci  (bialy zurek)

Bialy zurek este o supa traditionala poloneza pentru cei carora le place gustul acru si putin picant. Si pentru ca am mancat zilele trecute, am intrebat cum se face, am prins curaj si-am recreat-o in bucataria mea. Sper sa va placa!

Ingrediente

  • 400 gr carnati
  • o ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 500-720 ml bors acru
  • 3 ciuperci proaspete mari
  • 3-4 oua (ele se vor fierbe si adauga felii in fiecare castron dupa preferinta, in general se pune cam un ou de portie)
  • 200 ml smantana
  • 2 lingurite maghiran
  • 2 lingurite chimen
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Pasul 1: Ouale se pun la fiert intr-o cratita. In alta cratita se pun ciupercile spalate, 2 catei de usturoi curatati si o ceapa curatata si taiata in 4, impreuna cu 3 pahare de apa. Cand incep sa clocoteasca, se adauga si cei doi carnati pe care i-am intepat din loc in loc cu furculita. Se fierb toate la foc mic timp de 40 de minute. Dupa care scoatem carnatii si ciupercile din cratita, iar supa o strecuram.

Pasul 2: Cand carnatii si ciupercile s-au racit putin, le taiem felii subtirele. Punem din nou supa la fiert si adaugam 500-720 ml bors acru, dupa gust. (Eu am pus 720 chiar daca mi s-a parut cam acru la inceput, insa fiind servit cu cartofi, a fost bun). Se pun inapoi in supa carnatii, ciupercile si se adauga condimentele (sare, piper, chimen, maghiran). Cand da in clocot, se stinge focul si se adauga smantana.

Pasul 3: Ouale fierte tari se decojesc si se taie fie in 4, fie felii si se pun pe fundul castroanelor. Peste ele se pune supa. Se poate servi simpla sau cu piure din cartofi si unt (piureul trebuie sa fie mai tare) amestecat cu pestisori de ceapa caliti usor (aurii). Se ia o gura de piure, una de supa. Astfel alternand, gustul este mai savuros. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa alba cu carnati si ciuperci (bialy zurek)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (14)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Supa crema de legume cu parmezan

Postat de Irina

Supa crema de legume cu parmezan

Am curatat intai legumele si le-am pus la fiert. Am curatat si morcovul pentru chipsuri, l-am sters si l-am taiat rondele subtiri. Am condimentat cu sare si am stropit cu foarte putin ulei...

Citeste continuarea

Supa crema de legume si rosii cu taitei

Postat de timea

Supa crema de legume si rosii cu taitei

Punem aprox 2 l de apa la fiert in care adaugam o lingurita de sare. Legumele le curatam si le spalam, le taiem bucati mari si le adaugam in apa clocotita. Lasam sa fiarba la foc potrivit si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.10.2009, 15:01
Hmmm ... arata minunat si pare tare delicioasa
la 09.10.2009, 15:46
Chiar e (lauda-te gura). Eram reticenta la inceput in legatura cu carnatii, sa nu fie prea grasa supa si borsul mi se parea cam mult, dar a iesit chiar mai bine decat ma asteptam. Si e destul de simplu de facut
la 09.10.2009, 15:57
Acum mi-am dat seama de ceva. Borsul nostru acru, ce se poate gasi de cumparat de altfel la sticla ... nu are usturoi, nu? Daca nu are, am specificat la "tips" compozitia borsului (zurek) de aici.
la 09.10.2009, 17:13
Eu as pune la final chiar usturoi dat prin presa ... ca imi place tare mult
la 10.10.2009, 00:28
Si mie de asta am zis sa precizez ca aici borsul are gust de usturoi si se simte bine in supa

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking