Supa de gaina, cu galuste de gris

Postat de RODIMUR in Supe
22 Feb 2020 | 3078 vizualizari
Supa de gaina, cu galuste de gris

Cum am făcut rost de o găină grasă și bună (dar nu prea bătrână!) am făcut o supă delicioasă cu găluște de gris, așa cum îmi place mie foarte mult. Am gătit separat pulpele și pieptul, iar din ce a mai rămas din găină (carne destul de multă și grăsime) am făcut această supă consistentă. De fapt, este preferata mea dintre supe... Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.

Ingrediente

  • Pentru supă:
  • carne de găină
  • 2 aripi
  • coșul pieptului
  • spatele
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 felie de țelină
  • 1 ceapă galbenă
  • 4-5 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • Pentru găluște:
  • 4 ouă
  • 9-10 linguri de gris
  • sare
  • piper
  • Pentru servit:
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel

Mod de preparare

Carnea se fasonează, se spală și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece, la foc iute, până ce se ridică spumă deasupra. Se culege spuma, se aruncă și apoi se reduce focul de la aragaz, ca să nu se tulbure supa, întrucât carnea de găină trebuie să fiarbă mai mult timp. Când este cazul, se completează cu apă caldă.

Se curăță rădăcinoasele, se spală și se taie în bucăți mari. 

Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se lasă în așteptare.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.

Când carnea a fiert, se strecoară supa, printr-o strecurătoare deasă. Se recuperează carnea, iar supa se pune din nou la fiert cu: rădăcinoasele, tăiate mare și ceapa și usturoiul rămase întregi.

Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se recuperează ceapa și usturoiul din supă și se reduce focul de la aragaz.

Se alege carnea de pe bucățile de găină fierte și cine vrea, le poate adăuga în supă.

Se pregătește compoziția pentru găluște. Se mixează ouăle cu sarea și piperul și se adaugă câte 3 linguri încărcate cu gris pentru fiecare ou. Se omogenizează compoziția și cu lingura umezită în supă se fac găluștele care se lasă ușor în supa luată de pe foc, pentru aceasta.

După ce s-au făcut toate găluștele, se dă oala la foc mic, spre mediu și se fierbe supa, eventual cu capacul pus pe jumătate, pe oală.

Când găluștele au fiert, se condimentează supa cu sare și piper, se presară pătrunjelul tocat, se ia oala de pe foc, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă”, supa se poate servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de gaina, cu galuste de gris" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Supa de pui cu galuste pufoase

Postat de panacris

Supa de pui cu galuste pufoase

Carnea de pui se pune la fiert în apă cu puțină sare, la foc mediu, în oala minune cca. 10 de minute, neacoperit. După ce a dat în clocot se spumează și se adaugă legumele...

Citeste continuarea

Rasol de pui cu galuste imperiale

Postat de panacris

Rasol de pui cu galuste imperiale

Puiul curățat, spălat se pune la fiert în vasul minunat de la Zepter (sunt în criză de timp!)  pentru cca. 15 minute, până ce se ajunge la punctul de fierbere. Apoi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.02.2020, 21:21
la 22.02.2020, 21:22
Mulțumesc, Rocsi!
la 22.02.2020, 21:57
O supa foarte buna !!! Mai ales in acest sezon
la 22.02.2020, 22:07
Delicioasa!
la 22.02.2020, 22:32
Ce buna e!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking