Tartă cu lobodă, ricotta și ciuperci

Postat de CulinaryRainbow in Aperitive / Garnituri
13 Dec 2013 | 3253 vizualizari
Tartă cu lobodă, ricotta și ciuperci

Se spune că istoria tartei a început undeva pe la 1850, când un localnic din regiunea Lamotte-Beuvron din Sologne ( Franța ), pe nume Jean Tartin, și-a transformat propria casă în hotel pentru a putea câștiga mai mulți bani, primind oaspeți de tot soiul. Cele două fiice ale acestuia, Caroline și Stephanie, au preluat hotelul după moartea tatălui lor. Cea mai mare dintre ele, Stephanie, avea grijă de bucătărie, în timp ce Caroline se ocupa de primirea oaspeților. Într-o zi, Stephanie s-a luat cu vorba și a uitat să pregătească desertul cu mere care era mândria hotelului. Dându-și seama că oaspeții așteaptă nerăbdători desertul, a uns rapid o tavă cu unt, a tăiat merele și le-a pus la cuptor. După ce acestea s-au copt, și-a dat seama că uitase să pună aluatul, așa că a scos tava din cuptor, și în loc să așeze aluatul dedesubt l-a pus deasupra. Când aluatul s-a rumenit a scos tava și a răsturnat-o, aluatul devenind baza desertului. Așa s-a născut delicioasa tartă, care pe vremea aceea a sporit renumele bucătăresei și al hotelului de care se ocupa împreună cu sora ei. În timp rețeta a fost adaptată, tarta, putând fi servită și sărată așa cum am făcut eu, azi. :)

Ingrediente

  • Ingrediente aluat:
  • 300 g făină
  • 125 g unt
  • 100 ml apă
  • sare după gust
  • Ingrediente umplutură:
  • două grămăjoare de lobodă ( se poate folosi și spanac )
  • 200 g ricotta
  • 250 g ciuperci ( eu am folosit champignon brune )
  • ceapă verde
  • ceapă prăjită ( se găsește în comerț )
  • o linguriță griș
  • sare și piper după gust
  • un ou pentru a unge tarta

Mod de preparare

Pregătim un aluat fraged din toate ingredientele, frământându-le bine. Odată format îl punem la rece, timp în care ne vom ocupa de umplutură.

După ce le spălăm, rupem loboda și ceapa verde, le scurgem bine, și le punem într-un castron încăpător. Peste ele presărăm grișul, sarea după gust, apoi adăugăm ricotta și amestecăm. Ciupercile se spală și ele, apoi se taie în bucăți mai mărișoare și se călesc în suc propriu cu puțină sare și piper.

Scoatem aluatul de la rece și îl împărțim păstrând o pătrime pentru decor. Restul aluatului îl întindem, nu foarte gros, apoi îl aranjăm în tavă ( surplusul se îndepărtează ușor prin presarea cu degetele a marginilor tăvii ). Peste aluat așezăm umplutura de lobodă, apoi ciupercile, iar peste ele presărăm vreo două linguri cu ceapă prăjită. Deasupra tartei am aranjat aluatul rămas pe care l-am tăiat cu o formă de fursecuri, apoi l-am uns cu ou. Am presărat ici-colo semințe de in, apoi am copt-o în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 de minute la 150 de grade.

Rețeta se poate adapta după propriile gusturi. Se poate umple doar cu ciuperci, cu spanac, cu brânză burduf și mărar, cu carne tocată, etc.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tartă cu lobodă, ricotta și ciuperci" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (16)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Saratele cu parmezan si chimen

Postat de xana

Saratele cu parmezan si chimen

Parmezanul se da prin razatoarea cu ochiuri mici sau la robot, sa fie cat mai marunt apoi se adauga peste faina, impreuna cu oul, margarina moale, praful de sare, chimen dupa gust si amoniacul...

Citeste continuarea

Reteta de briose sarate cu sunca si cascaval

Postat de Bucataras

Reteta de briose sarate cu sunca si cascaval

Iata cum se prepara reteta de briose sarate cu sunca si cascaval: Începeți prin a preîncălzi cuptorul la 180°C și pregătiți tăvile de briose, tapetându-le cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.12.2013, 08:39
Ce bunatate de tarta ne-ai adus de dimineata!
la 13.12.2013, 08:55
Trec peste tartă, asta pentru că m-am săturat şi am învăţat din din frumoasa introducere
la 13.12.2013, 09:16
Buna tarta,interesanta povestioara iau eu si portia lui Padre ))
la 13.12.2013, 09:18
Merci pentru aprecieri. Văd că sunteți happy de bună dimineață. Nu vă deziceți deloc!
Seviți!
la 13.12.2013, 09:26
Dia e cam flamanda de dimineata! Nu vrei si portia mea?

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking