Tarta cu mere si crema de vanilie

Postat de Poliana in Prajituri
21 Feb 2013 | 7586 vizualizari
Tarta cu mere si crema de vanilie

O tarta buna de tot ce combina foarte bine doua ingrediente delicate: merele si vanilia. Se da gata foarte repede :))

Ingrediente

  • Tarta
  • 250 gr faina
  • 100 gr unt rece
  • 1 ou
  • 40-50 ml apa rece
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • Umplutura
  • 5 galbenusuri
  • 100 gr zahar
  • 20 gr faina
  • 15 gr amidon
  • 400 ml lapte
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 praf sare
  • 2 mere medii
  • Decor
  • 3 mere ionatan
  • Sirop
  • 40 ml apa
  • 40 gr zahar

Mod de preparare

Pregatim aluatul: Faina o cernem si in mijloc facem o adancitura unde vom pune untul taiat cubulete, oul sarea si zaharul. Incepem sa framantam cu varfurile degetelor. Cand ajungem la un aluat omogen incepem sa adaugam apa rece (de la frigider) treptat pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Il invelim in folie alimentara si-l dam la rece pentru minim 30 de minute. 

Trecem repede la umplutura: Punem laptele pe foc impreuna cu 50 gr de zahar. Galbenusurile le frecam separat cu restul de zahar pana cand isi deschid culoarea. Adaugam faina si amidonul si amestecam bine. Cand laptele este fierbinte adaugam 1-2 linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam repede cu telul ca sa nu obtinem omleta in loc de crema. Turnam apoi galbenusurile peste laptele ramas si punem compozitia pe foc amestecand continuu. Lasam pe foc 2-3 minute pana cand crema se ingroasa. O luam de pe foc, adaugam extractul de vanilie si o acoperim cu folie alimentara, apoi o dam la rece.

Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Luam aproximativ 250gr din aluatul obtinut - din restul se pot face biscuiti, sunt deliciosi - si il intindem intr-o foaie rotunda de 3-4mm grosime. Ungem o forma de tarta ( 24cm diametru ) cu unt. Transferam cu grija aluatul in tava si indepartam eventualul surplus. Acoperim aluatul cu hartie de copt si-l coacem pentru 15 minute.

In acest timp spalam bine merele - toate 5 - alegem doua mere pe care le taiem cubulete. Acestea le vom incorpora in crema. Celelalte mere le taiem felii subtiri pe care le punem una peste cealalta pentru a nu-si schimba culoarea.

Scoatem aluatul de tarta din cuptor si miscoram focul la 190 de grade. Turnam peste el crema de vanilie cu mere, iar deasupra aranjam feliile de mere pornind de la margini inspre interior. Introducem tarta la cuptor pentru 35-40 de minute. 

Pregatim un sirop din apa si zahar pe care le punem pe foc si lasam sa fiarba 4-5 minute. 

Cand este gata tarta (merele de deasupra trebuie sa fie moi dar nu uscate) o ungem cu siropul preparat si o lasam la racit. O portionam dupa preferinta si o servim asa sau acompaniata de frisca. Noi am renuntat la frisca, a fost prea buna ca sa mai fie nevoie de completari :)

Enjoy!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta cu mere si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (28)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tarta cu mere, pandispan si mascarpone

Postat de rocsi_1612

Desert tarta cu mere, pandispan si mascarpone

Aluatul de tarta: Amestecati intr-un bol untul cu smantana si oul. Adaugati zaharul, vanilia, sarea, iar la sfarsit faina, treptat. Amestecati cat puteti cu o paleta, iar cand aluatul devine...

Citeste continuarea

Tarta cu mere, crema de vanilie si scortisoara

Postat de AlexTeacher

Tarta cu mere, crema de vanilie si scortisoara

Macinati biscuitii fin, intr-un blender; Amestecati-i cu scortisoara si apoi cu untul, pana il incorporati pe tot; Ungeti o tava cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.02.2013, 08:43
La fix, la fix pentru ora asta, la o cană cu ceai
la 21.02.2013, 08:54
la 21.02.2013, 08:55
si eu tot tarta cu mere de dimineata,foarte buna
la 21.02.2013, 08:57
perfecta combinatia
la 21.02.2013, 08:59
buuun

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking