TERINĂ DE PEȘTE A LA CHEF FOA

Postat de panacris in Peste
5 Ian 2016 | 4644 vizualizari
TERINĂ DE PEȘTE A LA CHEF FOA

Pe masa de Revelion, se spune că nu trebuie să lipsească peștele. Anul acesta am vrut ceva mai inedit, dar simplu. Se pare că mi-a reușit. Înainte de sărbători, pe FB, Staropramen și ChefFoa, ne-a tot provocat la joacă: să gătim. Ei, într-o pauză, m-am jucat și eu;) Sincer am salvat majoritatea rețeteleor. Mi s-au părut tare interesante și destul de simple. Una dintre ele este această minunată terină. Simplă, gustoasă și inedită.  Rețeta origială o găsiți aici: https://www.youtube.com/watch?v=8cfOhi5IUFI

Ingrediente

  • Cartofi albi 500 g,
  • Cartofi mov 300 g,
  • Păstrăv afumat 100 g,
  • File de novac afumat 100 g,
  • Șofran 1 g,
  • Sare iodată,
  • Piper proaspăt măcinat,
  • Mărar 1 legătură,
  • Ceapă verde 2-3 bucăți,
  • Unt gras 150 g,
  • Ulei de măsline extra virgin 2-3 linguri,
  • Roșii colorate cca. 250 g,
  • Usturoi 1-2 căței,

Mod de preparare

Cartofii se curăță de coajă, apoi se taie în bucăți mari și se pun la fiert în apă clocotită, puțin sărată în vase diferite, cca. 15 minute, la foc mediu, până ce sunt pătrunși. În vasul cu cartofii albi, se adaugă praful de șofran, pentru a se obține o culoare gălbuie intensă și o aromă intensă.

Câte timp se fierb cartofii, se dezosează păstrăvul afumat, această operațiune, se face dintr-o singură mișcare, scoțând șira spinării. Dacă mai rămân oscioare se poate folosi o pensetă de bucătărie.

Pentru salsa de roșii, se folosește doar pulpa, tăiată felii, ce se pune într-un bol, se stropește cu ulei de măsline, se adaugă usturoi tocat, sare iodată, piper proaspăt măcinat și eventual câteva fire de chives tocate mărunt sau mărar, se amestecă ușor până se combină toate gusturile, apoi se dă la rece până la servire.

Cartofii fierți se strecoră de apă, se pun într-un vas, se adaugă untul cubulețe, ceapa verde tocată mărunt, doar partea verde, se asezonează de sare și piper, apoi se amestecă ușor, ca să se înglobeze aromele.

Într-o tavă de chec tapetată cu folie alimentară, se așează fileul de novac, apoi cartofii fierți ce se zdrobesc, astfel încât să nu rămână goluri. Apoi se așează fileurile de păstrăv și se acoperă cu restul de cartofi. Atenție, terina nu conține niciun fel de gelatină, sau alt ingredient pentru a se lega, doar unt. Se acoperă tava cu folie alimentară, și apoi se presează bine cu mâinile sau mai bine cu o altă tavă. Se poate arunca tava de la înălțime pe tocătorul de lemn, pentru  a se fixa mai bine, și să nu rămână goluri. Terina se lasă la rece, minim 90 de minute, mai indicat ar fi până a doua zi.

Terina răcită și închegată se scoate din tava de chec, apoi se feliază cu un cuțit subțire și bine ascuțit, se pune pe un platou de servire, se oreanză cu salsa de roșii și se savurează alături de o bere rece. Spor și poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "TERINĂ DE PEȘTE A LA CHEF FOA" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Retete similare

Peste la tava, pe pat de legume

Postat de Ina

Peste la tava, pe pat de legume

Curatam pestele, il spalam si-l taiem in fasii de 2 cm. grosime pe care le  condimentam cu sare, le trecem prin faina si le prajim cate un minut pe fiecare parte in ulei incins. ...

Citeste continuarea

Limba de mare ca-n reteta daneza

Postat de Constelatialeu

Limba de mare ca-n reteta daneza

Mai intai am spalat fileul de peste, l-am asezat pe servetele sa se absoarba apa. 5 fileuri le-am facut pane, am amestecat oul cu mustarul, sare, piper si faina, am dat prin faina fileul de peste...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.01.2016, 18:30
la 05.01.2016, 18:33
Interesanta reteta!
la 05.01.2016, 18:37
Imi placee
la 05.01.2016, 18:38
Deci poate sa fie buna reteta, dar daca e de la fandositul ala, nu mananc.....
la 05.01.2016, 18:44

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking