Tli Tli cu pui - Tli Tli B’djedj-reteta algeriana

Postat de Mihaela11_jo in Pui
13 Iul 2012 | 4126 vizualizari
Tli Tli cu pui - Tli Tli B’djedj-reteta algeriana

“Tli tli” sau “langues d’oiseaux” sau”orzo” sunt niste paste preparate din faina de gris, in forma bobului de orez. Sunt foarte populare in tarile mediteraneene, tarile Orientului Mijlociu si chiar in sudul Germaniei,  la prepararea diferitelor supe, pilafuri, ardei umpluti, dovlecei umpluti sau chiar fierte, simplu ca garnitura langa diferite mancaruri si sosuri. In unele regiuni, sunt colorate si aromate cu diferite vegetale cum ar fi spanac, sfecla rosie, morcovi; exista companii care produc paste orzo curcubeu, pentru a oferi mancarurilor un aspect mai decorativ. “Ras el hanout” ( capul magazinului sau cel mai fin condiment al magazinului) este un amestec de condimente specific Marocului. Fiecare magazin are reteta sa “secreta”, astfel existand o mare varietate de combinatii in compozitia “ras el hanout”. Principalele condimente din compozitia “ras el hanout” sunt: cardamom, cuisoare, scortisoara, ardei iuti, coriandru, chimin, nucsoara, curcuma; unele retete includ si condimente mai putin cunoscute in Europa, cum ar fi: chufa, semintele paradisului, muguri de trandafir, piperul calugarului, radacina de iris, fructe de padure, piper Cubeba, etc. Este un condiment folosit la diferite mancaruri de carne si pilafuri.

Ingrediente

  • 1 pui intreg ( eu am pus 2 piepturi)
  • 500 g paste tli tli
  • 1 conserva de naut
  • 2 linguri de margarina de palmier(“samneh” sau “ghee”)
  • 1/4 lingurita de piper proaspat macinat
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 1 lingurita condiment “ras el hanout”
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 2 cepe de marime medie
  • 2 catei de usturoi
  • sare dupa gust
  • 4 oua fierte tari
  • 1 cub de Maggi Bouillon

Mod de preparare

Puiul se curata, se spala si se taie in sferturi (eu am folosit 2 piepturi de pui pe care le-am taiat in jumatati).

Intr-o  cratita de fiert sub presiune, se incinge margarina de palmier, se adauga ceapa si usturoiul taiate marunt, bucatile de pui si condimentele si se lasa cateva minute sa se rumeneasca bine puiul pe ambele parti.

Se adauga apa cat sa acopere puiul, sare, pasta de rosii si cubul de Maggi.

Se inchide cratita de fiert sub presiune si din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa 30 de minute.

Pastele tli tli se stropesc cu putin ulei de masline si se pun la fiert pe aburi (sau in “steamer” ), cca. 15 minute, apoi se transfera in cratita de fiert orez; se adauga 1 lingurita de sare, putin ulei de masline si apa : la o cana de paste, se adauga o cana si ¼ apa.

Se lasa sa se fiarba pastele.

Se fierb ouale, se decojesc si se taie in jumatati.

Puiul se unge cu ketchup si putin ulei de masline, se sareaza, se pipereaza si se da la cuptor sa se rumeneasca bine; pentru un plus de aroma, se pot adauga 2-3 crengute de rozmarin.

Intr-un vas mai adanc, se pun pastele fierte si adauga treptat supa de pui ca sa fie absorbita bine; se pune deasupra pastelor, puiul rumenit si ouale; se decoreaza dupa gust.

Se servesc cu salata mixta si muraturi, si, mai putin obisnuit pentru europeni, cu lipie arabeasca.

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tli Tli cu pui - Tli Tli B’djedj-reteta algeriana" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (29)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Sarmale in foi de varza alba umplute cu carne de pui si dovleac placintar

Postat de Pungasa_Rogue

Sarmale in foi de varza alba umplute cu carne de pui si dovleac placintar

Se pune o cratita cu 2 l apa la foc, adaugand si o lingurita de sare si un varf de lingurita de sare de lamaie. Se curata varza de primele foi, se spala si se cresteaza pe langa cotor. Cand...

Citeste continuarea

Pui intreg la punga, gatit la cuptor

Postat de mirela0911

Pui intreg la punga, gatit la cuptor

Se spala bine puiul, apoi se lasa sa se scurga de apa. Se condimenteaza cu sare, piper, boia si condimente pentru pui. Se pune in punga, apoi se toarna uleiul si sosul de soia. Se maseaza bine...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.07.2012, 01:51
ce bine arata...ma duc la somn ca ma ia foamea
la 13.07.2012, 05:14
doamne ela dar nu ai somn ,cum sa nu te ia somnul la o asa ora si foamea cand privesti asa o prezentare
la 13.07.2012, 06:25
Cum arata! Minunat!
la 13.07.2012, 07:24
minunata!
la 13.07.2012, 08:03
buna buna

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking