Tocana de legume pentru iarna

Postat de andresita in Conserve
11 Sep 2014 | 11863 vizualizari
Tocana de legume pentru iarna

Va spun sincer ca nu am gustat niciodata o tocanita la borcan atat de buna ca aceasta. Nici de cumparat, nici de casa. Si culmea culmilor, mai este si dietetica, legumele fiind in totalitate fierte, deci nici un pic de prajeala.

Ingrediente

  • 1 kg morcovi
  • 1 kg ceapa
  • 2 kg ardei capia + gogosari (in reteta originala erau 3 kg insa mie mi s-au parut suficiente 2)
  • 4 kg rosii
  • 1/2 l ulei
  • 250 g orez (o cana)
  • sare, boabe de piper
  • foi de dafin

Mod de preparare

In primul rand trebuie sa faceti suc din cele 4 kg de rosii. Folositi un separator special sau faceti ca mine: opariti rosiile, cojiti-le si dati-le prin blender / robot de bucatarie. Daca vreti un suc limpede puteti sa-l treceti prin strecuratoare pentru a indeparta semintele, insa eu nu m-am obosit :). Asta a fost partea cea mai grea.

Mai departe curatati si spalati legumele, taiati ceapa solzisori, ardeiul sau gogosarii fideluta, iar morcovul il dati pe razatoarea cu ochiuri mari. Anul trecut am folosit doar gogosari, ca asta am avut, iar anul acesta ardei capia; iese la fel de gustoasa asa ca ii puteti combina dupa gust si placere.

Sucul de rosii se pune pe foc intr-o cratita incapatoare impreuna cu uleiul si cand da in clocot se arunca frumos si restul legumelor, la gramada. Le lasati sa fiarba la foc mic spre moderat pana cand se inmoaie bine (cam 1 ora si jumatate). Adaugati si sarea si piperul dupa gust.

Intre timp fierbeti si orezul separat, doar pe jumatate. Il scurgeti de apa si il adaugati la compozitie spre final, dupa ce au fiert bine legumele. Mai lasati 30 de minute, adaugati foile de dafin (le scoateti la final, caci pot da gust amar) si dupa 10-15 minute stingeti focul.

In momentul acesta trebuie sa aveti pregatite borcane spalate si sterilizate. Le asezati pe lama unui cutit (sau in tava de aragaz cum fac eu) ca sa nu se sparga si le umpleti cu tocana fierbinte. Le capsati bine si le infasurati imediat in paturi calduroase, ca sa se raceasca treptat. Atat. Fara alte metode de sterilizare. Daca totusi aveti indoieli in privinta spatiului de depozitare le puteti fierbe la bain-marie 10-15 minute. Insa eu nu am avut nici o problema, iar camara mea nu este tocmai racoroasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocana de legume pentru iarna" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (4)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tocana de legume cu orez, pentru la iarna cand e ger

Postat de mirela0911

Tocana de legume cu orez, pentru la iarna cand e ger

Ceapa se curata si se taie solzisori. Se pune la calit in ulei intr-o cratita larga. Se adauga o lgt rasa de sare grunjoasa in timp e se caleste. Se amesteca din cand in cand. Cand devine...

Citeste continuarea

Paste cu legume si costita afumata

Postat de AdrianUdrea

Paste cu legume si costita afumata

Costitele afumate, portionate mai mici, se spala bine si se fierb in doua ape. Prima apa se inlatura dupa doua-trei clocote, apoi costitele se spala si se pun din nou la fiert in apa cat sa fie...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.09.2014, 22:48
la 12.09.2014, 13:30
la 12.09.2014, 21:36
Multumesc
la 11.10.2019, 09:39
Am pierdut sirul anilor de cind pregatesc aceasta reteta. Parerea mea este ca iese si mai gustoasa daca orezul spalat se fierbe in lichidul lasat de legume, bulion, ulei.

Vezi toate comentariile (4)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking