Tochitura cu garnitura de ciupercute si rosii cherry

Postat de Lia1 in Porc
26 Sep 2013 | 13824 vizualizari
Tochitura cu garnitura de ciupercute si rosii cherry

Desi tochitura este un preparat foarte popular, l-am gatit rar nu pentru ca nu ne-ar fi placut ci pentru ca in concedii este felul de mancare pe care il comandam cel mai des. Ei bine, perioada de concedii a trecut, a venit timpul sa-l readuc pe masa noastra dar voiam sa-l mai imbogatesc cu "un ceva"... Pentru asta am aruncat un ochi si in bucataras.ro unde am gasit zeci de retete de tochitura cu mamaliguta dar toate cam la fel. Pana la urma am gasit "ceva"-ul acela, garnitura cu ciupercute si rosii cherry. Dupa o reteta a Laurei Adamache.

Ingrediente

  • TOCHITURA
  • 500 g carne de porc slaba
  • 500 g carne de vita
  • 1 ceapa mare
  • 5-6 catei usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1/2 cana suc de rosii
  • 1-2 cani apa
  • 1 pahar vin alb demisec de buna calitate
  • 3 linguri faina
  • patrunjel
  • sare
  • piper boabe
  • piper macinat
  • GARNITURA
  • 300 g ciuperci champignon
  • 5-6 rosii cherry
  • 2 catei usturoi necuratati
  • 1 ardei iute uscat
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1/2 pahar vin alb demisec
  • 2 lingurite sos soia light
  • piper proaspat macinat
  • sare (nu mai este nevoie daca sosul de soya este foarte sarat)

Mod de preparare

PREPARARE TOCHITURA

Carnea o taiem in bucatele potrivite pe care le tavalim prin faina.  Acum, sa va spun cum procedez eu pentru o pudrare uniforma cu faina, din doua miscari.  Se pune faina intr-o punga cu zip sau o punga mai grosuta si mai maricica.  Introduceti bucatile de carne, strangeti bine punga la gura dar lasand volum liber suficient pentru ca atunci cand o scuturam, carnea sa aiba loc sa intre in contact cu faina pe toate partile.  Foarte important este ca apoi sa indepartam surplusul de faina.  Optim pentru mine a fost sa le rastorm in cosul de la steamer care are orificii foarte mari si am facut miscarea ca si cand as cerne faina deasupra chiuvetei si absolut tot surplusul a cazut prin orificiile respective si carnea a ramas pudrata perfect asa cum am aratat in poza nr.2.

Mai departe, adaugam uleiul intr-o cratita incapatoare si cand este incins, adaugam bucatile de carne scuturate bine de faina in exces. Le calim pana cand isi schimba culoarea, cca 2-3 minute, apoi le scoatem din cratita, le punem intr-o farfurie adanca pe care o acoperim cu un capac.

Punem in cratita ceapa taiata julienne si usturoiul tocat marunt.  Le calim 1 minut, apoi adaugam carnea si amestecam bine.

Adaugam vinul alb si asteptam un pic pana ce alcoolul s-a evaporat. Ceea ce v-am povestit pana acum am gatit intr-o cratita antiaderenta pentru ca oala mea inox, desi groasa, imi lipeste orice as praji in ea.
 
Abia la acest pas am mutat totul in cratita inox. Am adaugat sucul de rosii, am amestecat cu 1 cana cu apa, boabele de piper, piperul macinat, patrunjel tocat si putina sare (nu adaugati prea multa sare de la inceput pentru ca sosul scade si mancarea poate deveni prea sarata). Acoperim cratita cu capac si lasam tochitura sa fiarba la foc mic pentru cca 2 ore.

Desi imi place mancarea fiarta indelung la foc mic, va spun ca aici mi-ar fi fost de folos o oala sub presiune pentru ca timpul ma fugareste, ziua e parca din ce in ce mai scurta iar pentru o femeie activa este un recipient de gatit zic eu de mare ajutor. Timpul de fierbere se scurteaza cu cel putin 70% si se face economie la energie.

Cum acum gatesc cu o oala normala, va recomand (ma adresez incepatorilor) ca in cazul in care sosul scade prea mult dar carnea nu este complet patrunsa, sa mai adaugati treptat apa calduta. Dupa ce carnea a fiert complet, potrivim tochitura de sare.

PREPARARE GARNITURA

Incingem uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta si adaugam usturoiul necuratat si ardeiul iute tocat marunt.  Le calim 1 minut, apoi adaugam ciupercile si rosiile intregi.  Amestecam bine, adaugam sosul de soia si le calim cca 2-3 minute. Adaugam vinul alb si piperul.  Amestecam ciupercile pe foc mediu pana cand alcoolul este complet evaporat. Ciupercile si rosiile nu trebuie sa fie moi, ci usor crocante.

In momentul in care rosiile incep "sa se zbarceasca" dar sosul inca n-a scazut, ar fi bine sa le scoateti intr-o farfurie pt. ca se vor terciui daca vor fi prelucrate termic mai mult.

Asamblam in farfurie tochitura de porc si vita alaturi de mamaliguta calda si garnitura de ciuperci si rosii cherry.

Intamplarea a facut sa primesc o sticla de vin exceptional de la un mic producator din Arges care in cantitate mica, a mers de minune cu tocanita.

Sa aveti pofta la masa!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tochitura cu garnitura de ciupercute si rosii cherry" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (31)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Carne de porc cu sos de branza

Postat de caroline

Carne de porc cu sos de branza

Punem o tigaie antiaderenta la foc iute. Punem putin ulei si asezam feliile de carne. Presaram sare si piper. Intoarcem carnea pe ambele parti pana capata culoare dupa care adaugam putina apa...

Citeste continuarea

Friptura de porc aromata Godina, cu cartofi aurii cu marar

Postat de AlexandraOrdean

Friptura de porc aromata Godina, cu cartofi aurii cu marar

Spalam bine si transam cotletul. Intr-o tava de yena punem untura si condimentele. Asezam carnea, carnaciorii si ciuperciile spalate si taiate felii. Asezonam, punem un...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.09.2013, 20:27
Ce prezentare frumoasa!
la 26.09.2013, 20:30
multumesc creatzo
la 26.09.2013, 20:30
Ce frumusete ne-ai prezentat aici !
la 26.09.2013, 20:32
un deliciu
la 26.09.2013, 20:32

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking