Tort ametitor

Postat de giorgi in Torturi
30 Ian 2012 | 5422 vizualizari
Tort ametitor

Nu stiu de ce l-am numit asa .Poate pentru ca am incercat senzatia unor multimi de arome,o hora de gusturi.Poate ca am visat la o ninsoare cu flori albe ,asa cum s-au scuturat prin coama ultimului inorog. Cum a fost nu mai stiu,daca il veti admira, placerea e de partea mea. giorgi

Ingrediente

  • Un pachet  piscoturi      
  • Compot de pere si cateva linguri cu  lichior de fragute      
  • Pere din compot si portocale ,taiate bucatele ,maruntele      
  • Crema 1
  • 500 gr frisca    
  • 2 pliculete zahar vanilat daca folosim smantana dulce.
  • Zahar farin cateva linguri,cat mai putine
  • - Un blat pandispan din:
  • 3 oua ·        
  • 3 linguri zahar 
  • 4 linguri de faina   
  • un praf de sare
  • un varf de lingurita cu bicarbonat stins in otet sau lamaie
  • Blat de bezea:
  • 6 albusuri
  • 12 linguri zahar (cu varf)
  • zahar vanilat
  • 2 cani cu nuca
  • 3 linguri amidon alimentar
  • zeama lamaie
  • sare ,un varf de cutit
  • Crema 2:
  • 150 ml lapte
  • 6 galbenusuri
  • 75 gr zahar
  • 300 gr unt 
  • 2 linguri cacao
  • sare ,un varf de cutit
  • esenta de rom
  • Glazura:
  • 100 gr ciocolata ·        
  • 50 gr margarina ·        
  • 100 ml lapte

Mod de preparare

Construim foile de bezea separat. Batem cate doua albusuri cu un praf de sare ,pana se face spuma.Adaugam  4 linguri de zahar si zahar vanilat si batem dupa fiecare lingura pana se face o bezea lucioasa ,ca o halvita.Batem pe baie marina ,adaugam o lingurita zeama de lamaie si mai batem inca putin.Punem nuca prajita putin si pisata un pic mai mare.Adaugam si o lingura amidon alimentar.Le amestecam cu grija ,cu lingura.

Pe fundul unei cratite punem hartie de copt si aranjam bezeaua in forma de blat.O nivelam cu cutitul. Dam la cuptor cu foc mic si usa intredeschisa. Cam doua ore, pana se usuca bezeaua, dureaza. Cand il atingem cu mana simtim ca a devenit casant. Repetam operatia cu celelalte doua blaturi.

Crema: Mixam galbenusurile cu sare,zahar pana devin o crema frumoasa.Punem laptele si le amestecam . Le asezam pe baie marina si amestecam pana se ingroasa.Adaugam esenta de rom. Mixam (amestecam cu o lingura )untul moale,la temperatura camerei ,pana devine o crema si incorporam crema de galbenusuri ,lingura cu lingura.La sfarsit punem cacao.

Pandispanul se realizeaza prin separarea albusurilor de galbenusuri. Se bat (mixeaza)albusurile spuma tare cu un praf sare,se adauga apoi zaharul ,lingura cu lingura,batandu-se dupa fiecare pana la obtinerea unei paste ca halvitza .Galbenusurile amestecate pasta se incorporeaza usor cu lingura .Punem apoi faina ,lingura cu lingura ,incorporand tot cu grija.La urma hop si cu bicarbonatul stins cu lamaie .Coacem la foc potrivit pana se aureste frumos(testul scobitoarea).

Asamblare tort :

-Punem un strat de piscoturi insiropate in compot de pere si lichiorul de fragute .

-Peste acesta punem ½  frisca batuta bine si amestecata cu zahar pudra si un plic de zahar vanilat.Nu exageram cu zaharul ,tortul avand si blaturi de bezea care sunt suficient de dulci.

-Presaram fructele taiate bucatele

-Urmeaza un blat de bezea

-crema de galbenusuri cu cacao

-blat de bezea

-crema de galbenusuri

-blat bezea

-crema galbenusuri

-ultima parte din frisca ce ne-a ramas

-presaram pere si portocale

-blat pandispan pe care il insiropam tot cu compot de mere si lichior de fragute

Il dam la frigider sa se patrunda aromele,sa se inchege bine si ii aplicam o glazura ciocolata.Ciocolata,laptele si margarina topim la foc mic ,o lasam sa se racoreasca si o turnam peste tort.

Eu am ornat cu nuci tavalite prin zahar ars , flori din pasta de zahar si o jucarie din zahar ars ,asa a’ la Anastasia.Multumesc inca o data Anastasia!

Fin!Sper ca n-am uitat nimic! Pofta buna !

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort ametitor" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (27)
Retete similare

Tort cu jeleu de şampanie şi cremă de portocale

Postat de diaconta

Tort cu jeleu de şampanie şi cremă de portocale

Prima data am pregatit jeleul de sampanie . Am pus foile de gelatina în apa rece sa se hidrateze. Am încalzit sampania cu zaharul  apoi am scurs bine foile de gelatina,le-am...

Citeste continuarea

Tort cu visine si crema de vanilie

Postat de diaconta

Tort cu visine si crema de vanilie

Visinele le-am pus cu zahar si le-am lasat pâna ce au lasat suficient sirop. Am tapetat forma în care am copt blatul cu hârtie de copt si am asezat visinele scurse de sirop....

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.01.2012, 16:58
bun bun
la 30.01.2012, 17:02
efort maxim...dar rezultate excelente
la 30.01.2012, 17:05
arata fain si bun
la 30.01.2012, 17:07
arata foarte bine cred ca este si foarte gustos
la 30.01.2012, 17:13
il admiram,si ne place delicios tort!

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking