Tort aniversar - un an de bucataras(reteta nr. 250)

Postat de merisor67 in Torturi
8 Iul 2013 | 10913 vizualizari
Tort aniversar - un an de bucataras(reteta nr. 250)

Iata ca a trecut un an de cand m-am alaturat bucatarasilor si m-am gandit sa-l serbez cu un tort etajat, de care sunt tare incantata cat de bun este. O combinatie pe care o prefer la torturi: ciocolata + nuca + visine.

Ingrediente

Pentru blat:

  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 6 linguri nuca maruntita
  • 6 linguri faina
  • 50 gr visine
  • Esenta de portocala
  • Sare

Pentru sirop:

  • 250 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • 2 plicri zahar vanilat
  • Siropul rezultat de la visine + 4 linguri zahar

Pentru crema:

  • 500 mL frisca
  • 300 gr ciocolata de menaj
  • Sare
  • 50 gr visine
  • 50 gr nuca maruntita
  • 10 gr gelatina

Pentru ornat:

  • 150 ml frisca lichida
  • Visine

Pentru glazura:

  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri lapte
  • 50 gr unt

Mod de preparare

Mai intai am pregatit visinile carora le-am scos samburii am presarat 4 linguri de zahar peste ele si le-am dat la rece o jumatate de zi pana au lasat sirop, apoi le-am pus la foc moale pana la primul clocot.

Le-am lasat la racit si le-am scurs de sirop.

Pentru blat am separat albusurile de galbenusuri si le-am batut cu putina sare pana au devenit spumoase, apoi am adaugat treptat zaharul si am batut energic cu telul pana cand compozitia s-a intarit.

Am adaugat galbenusurile unul cate unul amestecand circular, fara sa mai bat, apoi uleiul, esenta si alternativ faina cu nuca.

Am uns o forma detasabila cu ulei(25 cm diametrul), am pus compozitia si am trasat uc cerc cu lingura, pentru a decupa dupa coacere etajul tortului.

In partea de mijloc, am asezat visinile scurse de sirop.

Am copt la 175 grade pentu 40 minute.

L-am cam parlit putin deasupra ca am avut cuptorul setat pe 200 grade de la ce gatisem anterior, dar am observat la timp pana nu s-a ars de tot.

Dupa ce s-a oprit cuptorul, am lasat cateva minute blatul acolo pentru a nu-l trece brusc de la o temperatuta la alta, apoi l-am scos si l-am lasat sa se raceasca bine pentru a-l decupa.

Pentru sirop am mai pus apa, 2 linguri zahar si 2 plicuri de zahar vanilat peste siropul lasat de visine si le-am mai fiert putin, apoi am lasat sa se raceasca.

 Am decupat exact dupa forma pe care au lasat-o visinile si am insiropat blaturile.

 Pentru crema am pus intr-un vas pe foc frisca lichida impreuna cu ciocolata rupta in bucatele si un pic de sare si am lasat pana s-a topit ciocolata, mestecand continuu, apoi am lasat la rece.

Dupa racire am bagat mixerul si am mixat pana a devenit cremoasa, am adaugat gelatina diluata conform instructiunilor de pe plic apoi nuca maruntita si visinele si am omogenizat.

Am pus pe platoul de tort blatul marginas, fara decupaj si am turnat crema la mijloc.

Cu ajutorul unui cutit am intins crema si peste marginile blatului, deci l-am imbracat.

Crema deja s-a intarit cat timp am lucrat eu cu ea, nu chiar definitive, dar sufficient sa o modelez pe blat.

Am asezat decupajul deasupra cremei si am batut restul de frisca cu care am ornate etajul tortului. Am oprit o parte si pentru decor.

Pentru glazura, am pus toate ingredientele fe foc moale si am amestecat incet pana s-au topit toate si s-a format o ciocolata pe care am turnat-o incet pe marginile tortului. Am oprit putina si am amestecat cu frisca, iar cu ajutorul poshului am ornat tortul.

 Este un tort ciocolatos dulce acrisor de la visine si foarte bun.

 

Dupa mine cea mai potivita combinate pentru un tort este ciocolata cu nuci si visine.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort aniversar - un an de bucataras(reteta nr. 250)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (128)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort aniversar - 5 ani de bucataras

Postat de merisor67

Desert tort aniversar - 5 ani de bucataras

Pentru blat, trebuie să scoatem albușurile de la congelator din timp și să le lăsăm să se dezghețe la temperatura camerei. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm până...

Citeste continuarea

Tort aniversar 2 ani de bucataras

Postat de Adele

Tort aniversar 2 ani de bucataras

Pentru inceput se pregateste blatul, se separa ouale, galbenusurile si albusurile in doua vase, dupa care se mixeaza cu praf de sare albusurile pana devin spuma, se mixeaza si galbenusurile cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.07.2013, 21:02
wowowowow ce bunatate la multi ani impreuna cu noi !
la 08.07.2013, 21:03
La multi multi ani frumosi alaturi de noi aici . Tortul este senzational de bun si frumos
la 08.07.2013, 21:04
La multi ani alaturi de noi! Frumos tort ai facut
la 08.07.2013, 21:05
Wow,wow!Ce bunatate si frumusete avem aici!La multi ani,bucataras Merisor!Sa cresti mare cu tot mai multe retete!
la 08.07.2013, 21:05
Ce super tort pentru o super aniversare
Cred ca are un gust divin
La multi ani alaturi de noi draga mea stii ca imi esti foarte draga si ma bucur nespus ca ai decis sa ni te alaturi
la cat mai multe retete la fel de delicioase

Vezi toate comentariile (128)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking