Tort Bienenstich - Intepatura de albina

Postat de Corina33 in Torturi
16 Noi 2014 | 12910 vizualizari
Tort Bienenstich - Intepatura de albina

V-am adus (din nou) un dulce nemtesc cu o poveste...Bienenstich este un desert traditional german care se gaseste aproape in orice brutarie sau cofetarie locala. Legenda spune ca prajitura dateaza din 1474 cand regele a pierdut orasul Linz am Rhein pentru ca doi ucenici de brutari au aruncat cu bucati de prajitura in soldati, iar albinele, atrase de miere, s-au napustit asupra soldatilor intepandu-i. Soldatii au fugit mancand pamantul, iar prajiturii i-a ramas numele bienenstich = muscatura de albine.

Ingrediente

Ptr aluat:
  • 300 g faina
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • 50 g zahar
  • 20 g drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata
  • 1 ou la temperatura camerei
  • 50 g unt moale
  • 100 ml lapte caldut
Ptr topping de migdale:
  • 100 g migdale feliate
  • 75 g unt
  • 75 g zahar
  • 2 linguri lapte
Ptr crema:
  • 400 ml lapte
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 100 g zahar
  • 100 g unt
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 plic intaritor frisca(optional)

Mod de preparare

Pregatim intai budinca pentru crema: se pune laptele la fiert, se amesteca praful de budinca cu zaharul si putin lapte, se omogenizeaza, apoi se adauga restul de lapte si se fierbe pana da in clocot. Se ia de pe foc si se acopera cu o folie alimentara ca sa nu se formeze pielita deasupra. Se lasa la racit.

Pregatim aluatul: se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut, se adauga 1 lingura faina si se lasa la dospit 15 minute. In laptele caldut dizolvam zaharul ramas si untul moale. Faina ramasa se amesteca intr-un bol cu sarea si coaja de lamaie, se face in mijloc o adincitura in care turnam amestecul cu drojdia, oul batut si laptele caldut cu zaharul si untul. Se mixeaza toate ingredientele cu paletele ptr aluat 2-3 minute pana acesta se desprinde usor de peretii bolului. Se lasa sa dospeasca la loc caldut, acoperit cu un prosop pana isi dubleaza volumul.

Pregatim o forma de tort cu diametrul de 26 cm tapetand-o cu hartie de copt sau unsa cu unt si presarata cu faina. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Intre timp pregatim toppingul de migdale: untul cu zaharul si laptele se pun intr-o cratita ceramica sau tigaie antiaderenta la foc mic pana se dizolva zaharul. Atunci se ia de pe foc si se adauga migdalele.

Cu mainile infainate, luam aluatul din bol si il intindem bine in forma de tort, turnam deasupra toppingul de migdale intr-un strat uniform si dam aluatul la cuptor pentru 35 de minute.

Dupa ce il scoatem din cuptor, il lasam 5-10 minute pe un gratar la racit, apoi scoatem cu grija margina detasabila si il feliem in doua pe orizontala. Partea de jos a tortului o asezam pe un platou iar partea de sus cu topingul de migdale se pune pe un blat de lemn si cu un cutit bine ascutit se imparte in 12 felii, pana nu se intaresc migdalele caramelizate.

Budinca de vanile se mixeaza impreuna cu untul moale, pana devine un amestec omogen. Frisca se bate spuma tare, apoi se adauga la budinca, amestecand usor cu o paleta. Intaritorul de frisca este optional, il puteti folosi sau nu, in functie de cat de bine se bate frisca.

Peste blatul racit puteti pune marginea detasabila a formei de tort, apoi intindeti crema uniform si deasupra puneti "capacul" cu migdale care este deja feliat. Se poate da la frigider pentru 1-2 ore, apoi se scoate marginea detasabila si se serveste.

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Bienenstich - Intepatura de albina" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (30)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Cheesecake cu mandarine si ciocolata

Postat de gabrielacuisine

Cheesecake cu mandarine si ciocolata

Baza: Macinam biscuitii in robotul de bucatarie pana se fac ca o pulbere fina apoi ii amestecam cu o lingura de zahar pudra. Topim untul la microunde (sau pe foc) apoi il adaugam in...

Citeste continuarea

Tort Egiptean

Postat de Creatsa

Tort Egiptean

Foi : Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare,am adaugat zaharul in ploaie si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare. Am adaugat faina si nucile macinate amestecand...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.11.2014, 15:35
Ioooi mai Corinut sunt muta)
la 16.11.2014, 15:37
vreau sa ma intepe si pe mine albinuta asta
la 16.11.2014, 15:41
la 16.11.2014, 15:46
la 16.11.2014, 15:49

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking