Tort Bienenstich - Intepatura de albina

Postat de Corina33 in Torturi
16 Noi 2014 | 8564 vizualizari
Tort Bienenstich - Intepatura de albina

V-am adus (din nou) un dulce nemtesc cu o poveste...Bienenstich este un desert traditional german care se gaseste aproape in orice brutarie sau cofetarie locala. Legenda spune ca prajitura dateaza din 1474 cand regele a pierdut orasul Linz am Rhein pentru ca doi ucenici de brutari au aruncat cu bucati de prajitura in soldati, iar albinele, atrase de miere, s-au napustit asupra soldatilor intepandu-i. Soldatii au fugit mancand pamantul, iar prajiturii i-a ramas numele bienenstich = muscatura de albine.

Ingrediente

Ptr aluat:
  • 300 g faina
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • 50 g zahar
  • 20 g drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata
  • 1 ou la temperatura camerei
  • 50 g unt moale
  • 100 ml lapte caldut
Ptr topping de migdale:
  • 100 g migdale feliate
  • 75 g unt
  • 75 g zahar
  • 2 linguri lapte
Ptr crema:
  • 400 ml lapte
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 100 g zahar
  • 100 g unt
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 plic intaritor frisca(optional)

Mod de preparare

Pregatim intai budinca pentru crema: se pune laptele la fiert, se amesteca praful de budinca cu zaharul si putin lapte, se omogenizeaza, apoi se adauga restul de lapte si se fierbe pana da in clocot. Se ia de pe foc si se acopera cu o folie alimentara ca sa nu se formeze pielita deasupra. Se lasa la racit.

Pregatim aluatul: se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut, se adauga 1 lingura faina si se lasa la dospit 15 minute. In laptele caldut dizolvam zaharul ramas si untul moale. Faina ramasa se amesteca intr-un bol cu sarea si coaja de lamaie, se face in mijloc o adincitura in care turnam amestecul cu drojdia, oul batut si laptele caldut cu zaharul si untul. Se mixeaza toate ingredientele cu paletele ptr aluat 2-3 minute pana acesta se desprinde usor de peretii bolului. Se lasa sa dospeasca la loc caldut, acoperit cu un prosop pana isi dubleaza volumul.

Pregatim o forma de tort cu diametrul de 26 cm tapetand-o cu hartie de copt sau unsa cu unt si presarata cu faina. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Intre timp pregatim toppingul de migdale: untul cu zaharul si laptele se pun intr-o cratita ceramica sau tigaie antiaderenta la foc mic pana se dizolva zaharul. Atunci se ia de pe foc si se adauga migdalele.

Cu mainile infainate, luam aluatul din bol si il intindem bine in forma de tort, turnam deasupra toppingul de migdale intr-un strat uniform si dam aluatul la cuptor pentru 35 de minute.

Dupa ce il scoatem din cuptor, il lasam 5-10 minute pe un gratar la racit, apoi scoatem cu grija margina detasabila si il feliem in doua pe orizontala. Partea de jos a tortului o asezam pe un platou iar partea de sus cu topingul de migdale se pune pe un blat de lemn si cu un cutit bine ascutit se imparte in 12 felii, pana nu se intaresc migdalele caramelizate.

Budinca de vanile se mixeaza impreuna cu untul moale, pana devine un amestec omogen. Frisca se bate spuma tare, apoi se adauga la budinca, amestecand usor cu o paleta. Intaritorul de frisca este optional, il puteti folosi sau nu, in functie de cat de bine se bate frisca.

Peste blatul racit puteti pune marginea detasabila a formei de tort, apoi intindeti crema uniform si deasupra puneti "capacul" cu migdale care este deja feliat. Se poate da la frigider pentru 1-2 ore, apoi se scoate marginea detasabila si se serveste.

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Bienenstich - Intepatura de albina" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (30)
Retete similare

Tort cu bezea caramelizata

Postat de Bunica

Tort cu bezea caramelizata

Blatul Mixam albusurile cu un praf de sare pana stau pe teluri. Adaugam galbenusurile pe rand, apoi zaharul mixand in continuare. Cand s-a topit zaharul se adauga cacao, apoi faina amestecand...

Citeste continuarea

Tiramisu reteta rapida

Postat de ralu_ca

Tiramisu reteta rapida

Intr-un vas am amestecat mascarpone cu 250 g zahar pudra, iar in alt vas iaurtul cu 250 g zahar pudra. Apoi le-am amestecat pe cele doua, cu esenta vanilie pana obtinem o compozitie omogena. ...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 16.11.2014, 15:35
Ioooi mai Corinut sunt muta)
la 16.11.2014, 15:37
vreau sa ma intepe si pe mine albinuta asta
la 16.11.2014, 15:41
la 16.11.2014, 15:46
la 16.11.2014, 15:49

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking