Tort caramelos-ciocolatos ( da' rau de tot! )

Postat de alice_ciobanu in Torturi
4 Noi 2011 | 5369 vizualizari
Tort caramelos-ciocolatos ( da' rau de tot! )

Vi s-a intimplat vreodata sa va bantuie fantomele ciocolatei? Nu? Serios? Pe bune? Hmmmm Ei bine...pe mine m-au bantuit rau de tot, da' rau rau de tot si asta dupa ce mi-a aratat Anto (friends forever! :P) niste poze cu o dulcegarie de a sa: Tort de ciocolata si caramel. Fratilor...m-a terminat! Pe bune...Astfel ca dupa ce vreo trei nopti n-am dormit si infulecand cite o cutie de praline per noapte, mi-am suflecat manusitele :)) si am pornit sa ma lupt cu fantomele ciocolatoase. Nu mai era cale de intoarcere. Am comis-o si biruindu-le in cele din urma dupa doua incercari fabuloase. Va dau reteta mai jos si niste poze. Da' nu va bateti capul prea tare cu pozele mele, ca-s facute la lumina chioara cu aparat ultra-mega-amatorices si pe la vreo doua din noapte. Anyway... vreti sa va ajunga si pe voi blestemul fantomei ciocolatoase mergeti la Anto in casuta, parol!

Ingrediente

  • pentru caramel :
  • 175 grame zahar,
  • 3 linguri apa,
  • 120 ml smantana grasa de gatit,
  • 1 lingurita rasa cu sare de mare - e de musai, si nu folosit de aia clasica de bucatarie ca v-ati ars! e de rau tare
  • 120 grame unt
  • pentru blat :))
  • 5 oua
  • 250 gr ciocolata
  • 160 gr unt
  • 175 gr zahar
  • 25 ml esenta vanilie (dr. Oertcker, sa fim intelesi bine :P)
  • 120 gr migdale macinate

Mod de preparare

Asa ca dragilor preincalziti cuptorul la 180 grade. Asta asa ca de antrenament si va apucati serios de treaba.

Mai intai faceti caramelul...mmmm...caramelul acela dulce-sarat...of, of, mai, mai! (era un cantec :p)  Intr-un wok (musai) puneti zaharul si apa si lasati la fiert, la foc mic apoi mai mare, amestecand finut in zahar pana cand acesta incepe sa se inmoaie, dupa care lasati-l sa fiarba piana ce incepe a-si schimba culoarea, adica sa devina asa auriu, dragul de el. Moment in care puneti sarea de mare si amestecati, turnand in fir subtire smantana si amestecati energic, aveti grija sa nu se intareasca minunatul caramelos, ca se fini comedia!

Apoi puneti untul la temperatura camerei si omogenizati, dupa care dati la racit. Moment in care e bine sa va tineti in friu poftele (cele lumesti, evident :P). Eu n-am reusit asta prima data, motiv pentru care m-am lins frumos de caramel..si m-am ales cu o juma' de limba fripta...ha!ha! A doua oara insa m-am abtinut - cu greu, ce-i drept - dar nu datorita mie, ca eu mi-s blonda si slaba de fire, dar draga de Ralu m-a facut sa ma abtin. Brusc mi-a aparut imaginea descrisa de ea, apocaliptica de altfel, aceea a unui " wok lipit de limba ".

Acum ca-i gata caramelul trecem la etapa urmatoare...

Pe baie de aburi (grija mare la bulbuci) topiti ciocolata cu untul si cu zaharul si amestecati pana la omogenizare perfecta. Turnati apoi esenta de vanilie si amestecati totul folosindu-va de o spatula de silicon (mare ajutor in bucataria omului) incorporati si faina de migdale. Puneti apoi galbenusurile, pe riand si amestecati energic dupa fiecare. Apoi folosindu-va de mixer bateti bine, spuma, albusurile si le veti incorpora si pe acestea.

Tapetati bine cu unt o forma de tort (24 cm) inclusiv foaia de copt, si turnati jumatate din compozitia de tort. Apoi turnati usor in mijloc caramelul si cu un betisor de frigaruie (eu asta am folosit) trageti din caramel incet, cu grija mare, ca-i fragila hestiunea, cate putin prin compozitie. Aveti grija sa nu il amestecati prea energic sau sa ajungeti cu el spre laturile tortului ca se strivca toata treaba. Prima data l-am cam energizat asa (deh! moldoveanca) si mi s-a crapat la copt, tortul. A iesit bun, foarte bun...dar crapat pe ici-colo.

Turnati restul de compozitie si dati la cuptor 35-40 minute, in functie de cuptorul fiecaruia.

Lasati la racit in forma si cand e gata racit presarati-l cu cacao din belsug si....infruptati-va!

Acum ca am scris toate astea....simt ca ma inghesuie din spate o fantoma ciocolatoasa...deci e musai de-o repetare a bataliei caramelos-ciocolatoase.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort caramelos-ciocolatos ( da' rau de tot! )" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort cu crema lamaie -Paste 2020

Postat de Constelatialeu

Desert tort cu crema lamaie -Paste 2020

Blat: De preferat sa fie facut cu o zi inainte, se taie mai bine. Albusurile cu un praf de sare se bat spuma tare. Separat galbenusurile cu zaharul se mixeaza pana ce zaharul se topeste, apoi...

Citeste continuarea

Tort cu fructe si frisca

Postat de camelia75

Tort cu fructe si frisca

Mod de preparare blat de cacao: 1.Mixati foarte bine ouale cu zaharul, pana ce zaharul se topeste si compozitia devine ca o crema.Adaugati apa,esenta de rom,apoi faina cernuta si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.11.2011, 16:06
Iete ca-s prima!
la 04.11.2011, 16:06
Cum o fi aratand un wok lipit de limba?
la 04.11.2011, 16:07
haida Miha, ca stii ca iti dau cu mare drag
la 04.11.2011, 16:18
vreau si eu
la 04.11.2011, 16:21
imi place
sper sa nu ma bantuie

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking