Tort cu bezea si piersici

Postat de miha in Torturi
27 Aug 2014 | 5628 vizualizari
Tort cu bezea si piersici

Cele mai multe albusuri imi raman atunci cand fac inghetata de casa, cel mai adesea le pastram la congelator pana gaseam cate ceva de facut cu ele. Acum stiu sigur ce fac cu ele…tort cu bezea si piersici. E un tort atat de fin, atat de parfumat, racoritor si bun, incat poate da gata chiar si un ciocolatos ca mine :))) Prima data am gustat acest tort cand am fost la Bucuresti, la inaugurarea Casutei bucatarasilor. Eiii…nu se poate sa nu stiti cine sunt bucatarasii!! Sunt cei mai frumosi, cei mai veseli si cei mai harnici oameni pe care i-ai putea vedea vreodata ;) Si pentru asta nu pot decat sa ma bucur ca sunt parte si fac parte din aceasta frumoasa comunitate. Asa…cum ziceam, Bunica ne-a rasfatat la aceasta intalnire cu un tort nemaipomenit de bun si abia asteptam sa ajung acasa, sa caut reteta si sa o testez la mine in bucatarie. Si iata asadar varianta mea de tort cu blat pufos insiropat cu caramel, spuma aromata cu gem de piersici si o crema usoara de branza cu frisca. E perfect!

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura ulei
  • esenta de vanilie
  • Pentru spuma de bezea:
  • 4 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • 2-3 linguri gem de piersici (sau orice alt gem sau dulceata va place voua)
  • Pentru ornat:
  • 150 g crema de branza Almette
  • 3 linguri zahar
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • Pentru caramel:
  • 3 linguri zahar

Mod de preparare

Blat de tort:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Se scoate

Caramel:

Se caramelizeaza zaharul, apoi “se tapeteaza” vasul cu caramelul obtinut. Vasul va trebui sa aiba acelasi diametru ca si tava in care am copt blatul, 18 cm in cazul de fata.

  • Eu am tinut zaharul pe foc doar pana s-a lichefiat, nu l-am lasat prea mult, mi-a fost teama ca in cuptor sa nu se “arda” mai tare, dar n-a fost asa. Asa ca puteti sa dati o culoare mai inchisa caramelului, una mai intensa decat i-am dat eu

Spuma aromata cu gem de piersici:

Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa, spuma ce face tepi in momentul in care scoatem paletele mixerului. Adaugam gemul de piersici si il incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Se toarna spuma in vasul cu caramel. Se pune vasul in altul cu diametru mai mare, plin cam pe jumatate cu apa. Dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30 de minute, vom face testul cu scobitoarea. Deschidem usa cuptorului si lasam sa se raceasca in cuptor.

Dupa ce s-a racit punem blatul deasupra, acoperim vasul cu un platou si cu o miscare ferma rasturnam tortul pe platou. Atentie la caramelul care se scurge, e pacat sa-l pierdem si sa avem un blat neinsiropat.

Crema de branza pentru ornat:

Crema de branza Almette, zaharul si esenta de vanilie le punem intr-un castron si le amestecam bine cat sa se omogenizeze.

Separat mixam smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul vanilat si se mixeaza pana frisca devine pufoasa. Nu este necesar sa fie teapana, doar sa fie pufoasa. Amestecam cele 2 compozitii si mixam bine pana obtinem o crema ferma.

Imbracam tortul in crema si dam la rece pana in momentul servirii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu bezea si piersici" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Retete similare

Desert Pokemoni cu ciocolata alba si neagra

Postat de Constelatialeu

Desert Pokemoni cu ciocolata alba si neagra

Foaie de bezea : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare. Am incorporat nuca macinata cu miscari lente de jos...

Citeste continuarea

Tort de bezea cu fructe

Postat de bitza

Tort de bezea cu fructe

Foi bezea: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare,apoi se adauga treptat zaharul si se continuua mixarea pana ce acesta se topeste si obtinem o spuma densa si lucioasa. Se adauga...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.08.2014, 09:23
la 27.08.2014, 09:30
din asta vreau si eu,da multe felii ,ca nu are ciucalata )
la 27.08.2014, 09:43
la 27.08.2014, 09:46
Tare bun
la 27.08.2014, 09:49
Un tort foarte bun! Il am si eu in plan, mi-am cumparat dulceata de trandafiri special pentru el, dar nu stiu cand ii va veni randul sa-l fac. La multi ani fericiti!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking