Blat de tort:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Se scoate
Caramel:
Se caramelizeaza zaharul, apoi “se tapeteaza” vasul cu caramelul obtinut. Vasul va trebui sa aiba acelasi diametru ca si tava in care am copt blatul, 18 cm in cazul de fata.
- Eu am tinut zaharul pe foc doar pana s-a lichefiat, nu l-am lasat prea mult, mi-a fost teama ca in cuptor sa nu se “arda” mai tare, dar n-a fost asa. Asa ca puteti sa dati o culoare mai inchisa caramelului, una mai intensa decat i-am dat eu
Spuma aromata cu gem de piersici:
Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa, spuma ce face tepi in momentul in care scoatem paletele mixerului. Adaugam gemul de piersici si il incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Se toarna spuma in vasul cu caramel. Se pune vasul in altul cu diametru mai mare, plin cam pe jumatate cu apa. Dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30 de minute, vom face testul cu scobitoarea. Deschidem usa cuptorului si lasam sa se raceasca in cuptor.
Dupa ce s-a racit punem blatul deasupra, acoperim vasul cu un platou si cu o miscare ferma rasturnam tortul pe platou. Atentie la caramelul care se scurge, e pacat sa-l pierdem si sa avem un blat neinsiropat.
Crema de branza pentru ornat:
Crema de branza Almette, zaharul si esenta de vanilie le punem intr-un castron si le amestecam bine cat sa se omogenizeze.
Separat mixam smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul vanilat si se mixeaza pana frisca devine pufoasa. Nu este necesar sa fie teapana, doar sa fie pufoasa. Amestecam cele 2 compozitii si mixam bine pana obtinem o crema ferma.
Imbracam tortul in crema si dam la rece pana in momentul servirii.