Tort cu ciocolata alba si jeleu de zmeura

Postat de privatelaura in Torturi
26 Feb 2014 | 6987 vizualizari
Tort cu ciocolata alba si jeleu de zmeura

Acest tort a fost facut pentru o strabunica in varsta de 85 ani din partea copiilor, nepotilor si stranepotilor, o familie tare bogata sufleteste. Este un tort pe cat de complex, pe atat de simplu ornat. Miha a fost parte din inspiratie, in sensul ca am adoptat ideea ei cu jeleul in forma rotunda in interiorul tortului. Multumesc mult, Miha, mi-a placut ideea de cand am vazut-o la reteta ta! Blatul este unul ciocolatos, nici nu intentionez sa il mai las vreodata, atat de bun este. Crema a fost tare fina si dulce, iar jeleul a fost cremos si aromat. Imi pare rau ca nu am poze cu sectiunea, mi-as fi dorit tare mult...dar asta e, sa fie ei sanatosi! Toata lumea a fost incantata si tortul s-a mancat in intregime :)))

Ingrediente

  • pt blat
  • 100 ml apa clocotita
  • 60 gr cacao neagra
  • 150 gr zahar brut
  • 100 gr unt gras
  • o cana lapte dulce
  • 3 oua
  • 200 gr faina alba
  • 1 lgta praf copt
  • 1 varf lgt amoniac
  • pt sirop
  • 700 ml apa
  • 4 lg zahar brut
  • 50 ml lichior visine
  • pt crema
  • 500 gr mascarpone
  • 500 gr crema de branza (Lacteea) cu continut ridicat de grasime
  • 400 gr ciocolata alba
  • pt jeleul de fructe
  • 200 gr zmeura
  • 100 gr zahar alb
  • 300 ml apa
  • 2 lg cu varf amidon
  • pt ornat
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 150 gr unt gras
  • 100 gr zahar pudra
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr ciocolata alba topita
  • 2 lg lapte dulce
  • 1 varf scobitoare colorant natural
  • bomboane ciocolata
  • praline
  • trandafiri zahar

Mod de preparare

Blaturile

Daca vreti un tort normal, la 2-3 kg, puteti face un singur blat. Este suficient, si se poate taia in trei straturi, daca folositi forma de copt de 24 cm diametru. Daca optati pentru o forma mai mica, puteti sa il taiati in 4 straturi.

Eu am facut doua blaturi, le-am taiat in cate doua straturi fiecare, am vrut 4 straturi groase.

Intr-un castron, punem cacaoa si zaharul si turnam apa clocotita. Amestecam energic cu un tel, adaugam untul taiat cubulete si amestecam in continuare pana se topeste untul. Adaugam laptele cu amoniacul, incorporam, apoi adaugam cate un ou, amestecand bine dupa fiecare. Praful de copt si faina le adaugam la sfarsit, amestecand la fel bine, pana se omogenizeaza compozitia.

Pregatim o forma de copt, fie unsa cu unt si pudrata cu faina, fie prevazuta cu hartie de copt, si turnam compozitia. Trantim de vreo doua ori tava de masa, astfel ies bulele formate in interiorul compozitiei. Dam la copt, la foc mediu, cam 30 - 35 minute. Dupa ce s-a copt, scoatem din cuptor si lasam la racit. 

Pentru sirop, punem la fiert apa intr-un ibric, cand incepe sa fiarba, adaugam zaharul. Lasam cateva minute sa fiarba, dam deoparte. Cand s-a mai racit, adaugam lichiorul. Lasam deoparte.

Pentru crema, topim ciocolata alba pe baie de aburi. Dam deoparte dupa ce s-a topit. Intr-un castron, adaugam branza, mascarponele si 2 lg zahar pudra. Mixam bine pana se topeste zaharul, apoi adaugam ciocolata topita. Mixam in continuare paa se omogenizeaza compozitia. Dam la frigider.

Pentru jeleul de fructe, punem la blender zmeura cu apa. Apoi strecuram siropul, adaugam zaharul si amidonul, amestecam bine si punem pe foc, la fiert. Atentie! Amestecati continuu cu o lingura de lemn, pana se ingroasa compozitia. Dupa ce s-a ingrosat, o turnam in forma de silicon/ plastic, in functie de forma pe care vrem sa o obtinem. Eu am turnat compozitia in doua castronele cu acelasi diametru ca sa obtin doua straturi rotunde de jeleu.

Dupa ce s-au racit toate, incepem asamblarea tortului.

Blaturile le taiem in cate straturi permite acesta. Eu am pregatit 4 straturi.

Folosim forma de copt, preferabil sa fie cu inel detasabil. Asezam primul strat de blat, insiropam bine, apoi asezam in mijloc un strat rotund de jeleu. Asezam pe margine crema cat sa ajunga la acelasi nivel cu jeleul. Asezam si presam usor al doilea strat de blat, insiropam si turnam alt strat de crema compact de data aceasta. Urmeaza al treilea strat, insiropam, jeleul iar in mijloc, crema pe margine si la acelasi nivel cu jeleul si apoi ultimul strat de blat insiropat. Presam usor sa obtinem nivel drept per ansamblu si dam la frigider.

Intre timp, pregatim crema pentru ornat. Untul moale se mixeaza cu zaharul pudra, atat doar cat sa devina spumos si sa nu se mai simta zaharul. Adaugam cate o lingura de lapte, mixam iar pana la omogenizare. Spre final, adaugam branza mascarpone si ciocolata topita. Adaugam un varf de scobitoare de colorant natural si mixam bine toata compozitia si dam la rece.

Ciocolata neagra o topim pe baie de aburi. Dupa ce s-a topit, lasam un pic sa se raceasca.

Scoatem tortul din frigider, indepartam inelul sau folia de pe margine, intindem cu o spatula crema de pe margini si turnam ciocolata doar pe partea superioara. Lasam cateva minute, apoi asezam deasupra pralinele, bomboanele si trandafirii din zahar.

Crema de unt se pune intr-un poche si se se orneaza marginea tortului. Se da tortul la frigider si se pastreaza acolo pana la servire.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolata alba si jeleu de zmeura" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (61)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Reteta de tort cu jeleu de zmeura si de ness

Postat de Constelatialeu

Reteta de tort cu jeleu de zmeura si de ness

Iata cum se prepara Reteta de tort cu jeleu de zmeura si de ness Blat : Am folosit o forma de silicon cu diametrul de 20 cm, am impartit compozitia in 3 si am copt 3 blaturi. Am pus ciocolata...

Citeste continuarea

Reteta de tortulet 13 ianuarie

Postat de Constelatialeu

Reteta de tortulet 13 ianuarie

Iata cum se prepara Reteta de tort 13 ianuarie Jeleu de zmeura : Zmeura congelata cu 2 linguri de zahar am pus-o intr-o craticioara si am pus-o pe foc cat sa ajunga la punctul de fierbere, am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.02.2014, 19:26
Se dau bonuri de ordine?
la 26.02.2014, 19:26
Ahaa, poza am avut-o, aşa că poate-poate primesc şi vreo juma' de felie întreagă.
la 26.02.2014, 19:28
este wooooow!!!
la 26.02.2014, 19:28
Sectiune Lauriiiiiiici
la 26.02.2014, 19:30
am zis

Vezi toate comentariile (61)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking