Ingrediente
Pentru blat:
- 85 g unt la temperatura camerei
- 230 g zahăr
- 1 ou întreg
- 1 gălbenuş
- 180 ml vin roşu
- 2-3 picături extract de vanilie
- 135 g făină
- 40 g cacao neagră
- 1 linguriţă praf de copt
- 1/4 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 1/4 linguriţă scorţişoară măcinată
Pentru marginea de ciocolată cu buline portocalii:
- 20 g ciocolată portocalie (opţional)
- 50 g ciocolată neagră
Pentru glazură:
- 50 g ciocolată neagră
- 1 lingură ulei
Pentru decor:
Mod de preparare
Am preîncălzit cuptorul aragazului, am uns cu unt şi am tapetat cu hârtie de copt o formă rotundă cu diametrul de 20 cm.
Am mixat untul cu zahărul până când a devenit pufos, am adăugat oul întreg şi gălbenuşul, mixând până când am obţinut o cremă fină, apoi am încorporat vinul şi extractul de vanilie. Făina, cacaoa, scorţişoara, praful de copt şi bicarbonatul le-am cernut deasupra amestecului umed. Am amestecat cu mixerul până când s-a încorporat cam jumătate, apoi am amestecat cu spatula până s-a omogenizat bine. Am turnat compoziţia în formă şi am copt la foc mediu timp de 40 minute (se verifică cu scobitoarea). Prăjitura, scosă din cuptor, am lăsat-o să se răcească circa 15 minute în tavă, apoi am scos-o şi am pus-o pe un grătar până la răcirea completă.
Pentru decorarea marginii, am decupat din hârtie cerată două fîşii de lăţime egală cu înălţimea tortului şi de lungime cam jumătate din circumferinţa tortului. Am topit ciocolata portocalie şi, cu capătul neascuţit al unui beţişor de lemn, am marcat pe fâşiile de hârtie cerată, din loc în loc, bulinuţe. Am lăsat să se întărească, apoi am topit ciocolata neagră şi, cu ajutorul unei spatule, am întins pe toată suprafaţa fâşiilor. Am aşteptat să se întărească pe jumătate şi am lipit fâşiile de marginea tortului. Am dat la rece până când ciocolata s-a întărit de tot, apoi am desprins hârtia.
Pentru glazura de deasupra, am topit ciocolata împreună cu uleiul, am omogenizat şi am turnat pe tort. Am pus fructele de physalis, înainte să se întărească glazura.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolată “Interzis copiilor”" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (30)
|