Tort cu crema de afine

Postat de rhapsody in Torturi
9 Oct 2014 | 6833 vizualizari
Tort cu crema de afine

Nu stiu cum sunteti voi insa mie imi plac torturile colorate. Si fiindca nu agreez colorantii artificiali imi place sa folosesc diverse fructe pentru a obtine culorile care-mi plac. In cazul acesta movul vine de la afine.

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua mari (L)
  • 160 g zahar
  • 100 g faina
  • 25 g cacao (11% grasime)
  • 20 g ulei
  • Sos de afine:
  • 280 g afine
  • 135 g zahar
  • 2 lg apa
  • Crema de afine:
  • 400 g smantana lichida (30%grasime)
  • 190 g iaurt
  • jumatate din cantitatea de sos de afine
  • 50 g afine intregi
  • 50 g zahar
  • 10 g gelatina granulata
  • 25 ml apa
  • Crema mascarpone:
  • 400 g smantana lichida
  • 250 g mascarpone
  • 70g zahar
  • jumatate din cantitate de sos de afine
  • Pentru insiropat
  • 3 lg sirop afine + 6 lg apa plata
  • Decor
  • afine
  • flori comestibile

Mod de preparare

Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de  galbenusuri.

3. Mixeaza galbenusurile cu 60 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare. Adauga uleiul si mixeaza un minut.

4. Separat mixeaza albusurile spuma cu praful de sare. Adauga zaharul (100 g) si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.

5. Amesteca galbenusurile cu albusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.

6. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mix-ul in compozitie. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.

7. Toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul scobitorii.

8. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca complet apoi taie blatul in doua pe orizontala.

   Sos de afine:

    Pune afinele impreuna cu zaharul si apa intr-o cratita cu fund dublu, la foc potrivit. Daca folosesti afine proaspete pune-i capac cratitei, daca afinele sunt congelate nu este nevoie de capac. Amesteca din cand in cand si tine pe foc pana cand sosul scade (vreo 10 minute, depinde de aragaz;).  Cand s-a ingrosat suficient, opreste focul si  pune cratita intr-o alta cratita cu apa rece sa grabesti procesul de racire.

    Imparte sosul in doua (o parte o vei folosi la crema din interior, iar cealalta parte la decorat). Pune o parte de sos de afine intr-o sita si lasa sa se scurga bine, 5-10 minute. Siropul colectat il vei folosi la insiropat, iar afinele le pui intr-un blender si le mixezi bine si le adaugi cremei de mascarpone in momentul decorarii tortului.

 Crema de afine:

 ATENTIE! Prepara crema cand ai tortul pregatit pentru asamblat.

 1. Hidrateazi gelatina in apa si o dizolvi pe baie de aburi.

 2. Mixeaza smantana lichida rece cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adauga jumatate din cantitatea de sos de afine rece, iaurtul si gelatina dizolvata si mixeaza pana la incorporarea totala a acestora. La final adauga afinele intregi si incorporeaza-le cu o spatula.

 Asamblare:

 1. Pui prima felie de blat pe un platou intr-un inel pentru torturi,insiropeazi, pui crema de afine, cealalta felie de blat, insropezi si pe aceasta si introduci in frigider pentru 4 ore cel putin.

 2. Scoate tortul din frigider, da inelul deoparte si pregateste crema de mascarpone.

 Crema mascarpone: Mixeaza smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si capata consistenta. Adauga mascarponele si mixeaza pana la inglobarea totala a acestuia. Da deoparte 300 g de crema, iar cu restul imbraca tortul, incepand de sus.  

3. Ia 100g din crema lasata deoparte si amestec-o cu sosul de afine (cel dat prin blender), din aceasta compozitie pastreaza  15 g, iar restul pune-o intr-un pos cu varf simplu si decoreaza baza tortului. Adauga inca 100g crema mascarpone compozitiei ramase (15 g) si procedeaza ca si mai inainte, dand deoparte 15 g din compozitia colorata iar restul o pui in pos si pui un strat deasupra primului. Procedeaza la fel si cu ultimul strat. Decoreaza cu afine si flori comestibile. S-aveti pofta!  


P.S. N-am mai vazut afine proaspete, dar puteti folosi fructe congelate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de afine" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (24)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Reteta de tort cu zmeura si ciocolata

Postat de oanapl

Reteta de tort cu zmeura si ciocolata

Iata cum se prepara Reteta de tort cu zmeura si ciocolata Se încălzește smântâna pentru frișcă (200g) până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul...

Citeste continuarea

Reteta de tort cu blat umed cu afine, mascarpone si jeleu de capsuni

Postat de mirela0911

Reteta de tort cu blat umed cu afine, mascarpone si jeleu de capsuni

Iata cum se prepara  Reteta de tort cu blat umed cu afine, mascarpone si jeleu de capsuni Blatul: Intr-un bol se pun ouale, zaharul, sarea si uleiul. Se mixeaza bine pentru cca 5...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.10.2014, 12:58
la 09.10.2014, 12:59
bun tortul
eu la crema de afine mai folosesc dulceata
la 09.10.2014, 13:07
MINUNATIE
la 09.10.2014, 13:18
delicios si foarte frumos!
la 09.10.2014, 13:31
Delicios!

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking