Tort cu mascarpone si frisca

Postat de gaby_d in Torturi
25 Iul 2013 | 20655 vizualizari
Tort cu mascarpone si frisca

Ingrediente

  • Au fost preparate 3 blaturi

Blat cu diametrul 26 cm

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri amidon alimentar
  • o lingurita praf copt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • o lingura cacao
  • coaja rasa lamaie
  • un vf. cutit sare

Blat cu diametrul 24 cm

  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri amidon alimentar
  • o lingurita praf copt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • o lingura cacao
  • coaja rasa lamaie
  • un vf. cutit sare

Blat cu diametrul 22 cm

  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 2 linguri amidon alimentar
  • o lingurita praf copt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • o lingura cacao
  • coaja rasa lamaie
  • un vf cutit sare

Crema

  • 7 galbenusuri
  • 12 linguri zahar
  • 800 gr mascarpone
  • 3 plicuri zahar valilat
  • 700 ml frisca lichida indulcita
  • o lingurita gelatina granule

Decor

  • 1l frisca lichida indulcita
  • 500 ml smantana pentru gatit
  • 100 gr mascarpone
  • un plic zahar vanilat
  • 3-4 linguri zahar

Sirop

  • 3 linguri zahar
  • 150 ml apa
  • coaja rasa lamaie
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 100 ml cafea preparata

Mod de preparare

Cum ati reusit sa ramaneti impreuna 50 ani?

 

Nu intamplator am ales intrebarea si raspunsul pentru aceasta postare, ci le-am ales pentru ca acesta a fost motivul pregatirii acestui tort. Aniversarea a 50 ani de casatorie a parintilor unui drag prieten, un cuplu model, care a stiut sa infrunte viata cu bune si rele.

Sa-i traiasca, sa ne traiasca multi ani fericiti si de-acum inainte, sa-si aline si sa-si usureze impreuna batranetile.

Mod de preparare

Se procedeaza la fel pentru toate cele 3 blaturi

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu varful de cutit de sare, adauga treptat zaharul si mixeaza pana e diluat COMPLET!

 Preincalzesti cuptorul

Galbenusurile le freci intr-un bol impreuna cu uleiul si apa. Le adaugi peste albusurile batute. Adaugi si coaja rasa de lamaie si faina cernuta impreuna cu amidonul, praful de copt si cacaua si omogenizezi amestecand usor de jos in sus – NU CIRCULAR!

Tapetezi forma de tort cu ulei si faina (faina doar pe fundul formei, nu si pe peretii laterali) si torni compozitia. Nivelezi usor si bagi la cuptor. Coci la foc mediu timp de 25-30 min. In ultimele 5 minute dai focul putin mai mare. Lasi sa se raceasca in cuptor 5 minute apoi il scoti si treci la prepararea urmatorului blat .

Eu am preparat pe urmatorul in timp ce se cocea precedentul.

Le lasi la racit (sau si mai bine! le prepari de pe-o zi pe alta, se taie mai bine) si prepari crema.

Gelatina o pui la hidratat in 3 linguri apa rece.

Frisca o mixezi , dar nu complet, pentru ca va mai fi mixata si impreuna cu amestecul de galbenusuri.

Pui intr-un vas galbenusurile impreuna cu zaharul si lasi la foc mic amestecand continuu pana ce zaharul e aproape complet diluat. Opresti focul, adaugi gelatina si amesteci pana se topeste.

Pui vasul in altul, cu apa rece si amesteci pana e COMPLET rece. Adaugi vanilia si mascarpone si omogenizezi.

Torni totul peste frisca si mixezi cateva minute, pana ce amestecul capata consistenta dorita.

Nu mixa exagerat de mult sa nu “branzesti” crema.

Foloseste produse de calitate, atat frisca cat si mascarpone sa fie proaspete, sa nu risti sa se taie .

Da la rece pentru minim 30 minute.

Sirop.

Caramelizeaza zaharul. Stinge cu apa si pune inapoi pe foc. Lasa sa dea cateva clocote, adauga coaja de lamaie , rom si cele 100 ml cafea si lasa sa se raceasca bine.

Taie blaturile pe 3 nivele.

Nu vor fi extrem de inalte blaturile, taie-le cu-n cutit zimtzat, bine ascutit.

Aseaza incepand cu primul blat, cel mai mare, insiropeaza usor (blatul e fraged, nu e recomandat extrem de mult sirop) si intinde un strat de crema. Ai grija cum imparti crema si siropul, sa-ti ajunga pentru toate blaturile.

Mixeaza frisca impreuna cu smantana , zaharul si mascarpone dar la fel, cu grija sa nu exagerezi cu mixatul sa “branzesti” crema.

Imbraca tortul, cu rabdare in frisca, (eu n-aveam atata rabdare, etapa asta i-a revenit sotului ) apoi spriteaza cu posul frisca pe fiecare nivel.

Pastreaza la rece.

A fost foarte bun! Parol!

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mascarpone si frisca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (47)
Retete similare

Reteta de desert El si Ea

Postat de Constelatialeu

Reteta de desert El si Ea

Iata cum se prepara Reteta de desert El si Ea Intr-un castron am pus mascarpone, lapte condensat si smantana pentru frisca si am mixat bine pana am obtinut o crema ferma. Am amestecat ness-ul...

Citeste continuarea

Reteta de tort cu ciocolata si crema de mascarpone

Postat de RODIMUR

Reteta de tort cu ciocolata si crema de mascarpone

Iata cum se prepara Reteta de tort cu ciocolata si crema de mascarpone Blatul se poate face cu o zi înainte. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mizează cu praful de sare,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.07.2013, 19:57
Asta e tort de nunta!!La multi ani cu sanatate cuplului!!!
la 25.07.2013, 19:59
Minunat arata ! Nota 20 . Acum tortul meu postat paleste pe langa al tau )
la 25.07.2013, 20:01
hai lasa ma timi)) cate minunatii ai tu



simona, multumesc, multumim
la 25.07.2013, 20:03
asta e elegant tare. Imi place
la 25.07.2013, 20:03
super bine arata La cati mai multi ani cuplului

Vezi toate comentariile (47)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking