Tort cu mere si caramel

Postat de bitza in Torturi
9 Noi 2011 | 7059 vizualizari
Tort cu mere si caramel

Ingrediente

  • Blaturi:
  •  4 oua
  • 170 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 60 ml ulei
  • 180 g faina
  • 15 g cacao
  • 10 g praf de copt
  •  +
  • 2 mere
  • 3 linguri zahar
  •  Mousse caramel:
  •  2 oua
  • 300 ml lapte
  • 70 g zahar
  • 3 linguri rase amidon
  • 250 ml frisca
  • Vanilie
  • 10 g gelatina
  • 100 g zahar
  •  Mousse de mere:
  •  400 g mere
  • 100 g zahar
  • 1 baton scortisoara
  • 250 ml frisca
  • 10 g gelatina
  •  Jeleu/glazura de caramel:
  •  100 g zahar
  • 50 h unt
  • 70 ml frisca
  • 5 g gelatina
  •  Décor:
  • 5 piscoturi
  • 100 ml frisca
  • Pesmet de piscoturi
  • 3 mere
  • 2 lg zahar

Mod de preparare

Blat:

Ouale se mixeaza cu zaharul,apoi se adauga laptele,uleiul si vanilia si se omogenizeaza. Faina se amesteca cu cacaua si praful de copt; se cern peste compozitia lichida si se amesteca bine. Compozitia se imparte in 2.

Merelor li se scot casutele pentru seminte si se taie rndele. Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt, se aseaza jumatate din  rondelele de mere si se presara putin zahar; peste ele se toarna compozitia de aluat. Tava se introduce in cuptorul preincalzit pentru 15-20 min, la foc mic.  La fel se procedeaza si cu celalalt blat. Fiecare blat se rastoarna pe un platou astfel incat merele sa fie deasupra.

Mousse caramel:

Ouale se mixeaza  cu zaharul (70 g),apoi se adauga amidonul si laptele. Amestecul obtinut se pune intr-o cratita la bain-marie si se amesteca pana se ingroase. Se adauga vanilia.

Zaharul(100 g) se pune intr-o cratita si se topeste pe foc mic pana devine usor auriu. Zaharul caramelizat se amesteca cu crema de oua. Gelatina se pune intr-o ceasca impreuna cu 3 linguri apa rece si se lasa sa se hidrateze 10 minute. Dupa cele 10 min se dizolva pe bain-marie sau cateva secunde la microunde. Gelatina dizolvata se pune in crema de caramel si se amesteca foarte bine. Se lasa sa se raceasca,dar se mai amesteca din cand in cand. Frisca se bate spuma tare si se amesteca cu crema racita.

Mousse de mere:

Merele se curata si se taie cubulete.Se stropesc cu zeama de lamaie si se pun la fiert in apa cat sa le acopere,scortisoara si zaharul.Se fierb aprox 15 min,apoi se paseaza cu blenderul pana se fac piure.

Gelatina se pune intr-o ceasca impreuna cu 3 linguri apa rece si se lasa sa se hidrateze 10 minute. Dupa cele 10 min se dizolva pe bain-marie sau cateva secunde la microunde. Gelatina dizolvata se amesteca cu merele pasate.
Frisca se bate foarte bine si se amesteca cu merele si daca doriti puteti sa mai adaugati scortisoara.

Jeleul/glazura de caramel:

Zaharul si untul se pun intr-o cratita si se amesteca pana se topesc,apoi se adauga frisca si se amesteca bine. Se mai tine pe foc 2-3 minute pana incepe sa se ingroase putin. Gelatina se pune intr-o ceasca impreuna cu 3 linguri apa rece si se lasa sa se hidrateze 10 minute. Dupa cele 10 min se dizolva pe bain-marie sau cateva secunde la microunde. Gelatina dizolvata se amesteca cu sosul caramel si se lasa sa se raceasca.

Asamblare:

Blaturile se insiropeaza putin cu siropul preferat.

Primul blat se aseaza pe un platou , se pune inelul tavii si se toarna spuma de caramel,apoi se acopera cu cel de-al doile blat( partea cu merele trebuie sa fie in sus) insiropat. Se pune si spuma de mere si se da la frigider pentru 2-3 ore.

 Cu ajutorul unui cutit se desprine inelul tavii si se imbraca marginile tortului cu frisca batuta si se presara pesmet de piscoturi. Deasupra (pe margine si in mijloc) se pun merele taiate cubulete si fierte cu putin zahar si scortisoara. In spatiul dintre randul de mere si mijloc se aseaza 5 picoturi si se toarna jeleul de caramel. Se da la frigider pana se intareste jeleul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mere si caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort cu mere intregi

Postat de sufletista

Desert tort cu mere intregi

Mere -curatam merele de coaja, le scoatem cotoarele si le stropim cu zeama de lamaie. Tapetam o tava cu hartie de copt, adaugam zaharul si merele cu spatiu intre ele. In fiecare gaura de la...

Citeste continuarea

Desert tort de mere

Postat de AlexTeacher

Desert tort de mere

1. Pentru sosul de caramel topeste untul, zaharul brun si smantana de gatit intr-o tigaie, pana ce amestecul devine auriu. Ar trebui sa dureze cam 5 minute, dar pana la urma depinde de aragazul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.11.2011, 21:37
Wow,sunt prima...portie dublaaa Minunat tort
la 09.11.2011, 21:40
bine mai arata
la 09.11.2011, 21:41
Ce bine arata, cred ca-i bun rau!
la 09.11.2011, 21:46
ce minunatie ai facut Andreea
la 09.11.2011, 21:46
Gaby,hotaraste-te...e bun ori e rau?

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking