Pentru inceput se caramelizeaza zaharul ( 200 g ) in oala in care veti face tortul. Nu trebuie sa amestecati in zahar, se topeste la foc mic. Zaharul nu trebuie sa se arda, ci sa capete culoarea aurie. Dupa ce s-a topit, se tapeteaza si peretii vasului cu zahar, rotind usor vasul.
Peste zaharul ars se pun merele decojite, fie intregi sau jumatati ( nu uitati sa scoateti semintele ). In interiorul merelor se va pune dulceata si nuca. Peste mere se presara scortisoara. Untul se va pune printre mere. Se da vasul la cuptor cca. 15 min la 170 grade, pana cand merele devin moi.
Intre timp pregatim compozitia pentru blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul, dupa care se adauga zaharul in ploaie, galbenusurile, unul cate unul, uleiul, praful de copt amestecat cu faina, esenta si omogenizam compozitia. De preferat ar fi sa se amestece cu o lingura de lemn cu miscari circulare, de jos in sus, pentru a nu se lasa albusul.
Se pune aceasta compozitie peste mere si se da din nou la cuptor inca 20-30 minute la 180 grade. Facem testul cu scobitoarea pentru a verifica daca blatul este facut. Se scoate din cuptor si imediat punem un platou peste gura vasului si printr-o miscare rapida rasturnam tortul.
Se lasa sa se raceasca si se poate orna cu frisca daca doriti.
Pofta buna!!!