Tort cu rubarbă şi cremă de vanilie

Postat de simonacallas in Torturi
16 Apr 2014 | 6794 vizualizari
Tort cu rubarbă şi cremă de vanilie

Este pentru prima oară când mănânc şi totodată gătesc rubarbă. Când eram copil, în cărţile Agathei Christie am auzit de plăcinta cu rubarbă (care am aflat ulterior că e foarte populară în Marea Britanie, Australia şi SUA). Habar n-aveam ce era rubarba. Îmi amintesc că am căutat în DEX: „Rubarbă, rubarbe, s. f. (Bot.) Revent.– Din fr. Rhubarbe”. M-am dus la „revent”: „Plantă erbacee cu frunze mari (al cărei pețiol este folosit în alimentație) și flori mici, verzui, cu rădăcina și rizomuî cu un gust foarte amar, întrebuințate în medicină ca purgativ; rubarbă (Rheum officinale).” Am rămas nelămurită. Cum, adică, englezii fac plăcintă cu purgativ? Şi le mai şi place atât de mult?? Sigur, astăzi ştiu că rubarba are multe alte proprietăţi şi e bogată în vitamina K, luteină şi calciu. Dar lucurile acestea le-am aflat datorită internetului (să trăiască el şi cu cine l-a inventat :) ); în urmă cu 30 de ani singura sursă de informaţie era DEX. Apoi am uitat de asta şi, anul trecut, mi-am adus aminte de rubarbă şi am căutat prin pieţe şi hypermarket-uri. Era toamnă însă, şi se terminase sezonul ei. Acum a reapărut pe tarabe şi, în sfârşit, am avut ocazia să gust şi eu minunăţia asta de plantă. Reţeta pe care o propun astăzi provine din Australia, şi am ales-o datorită aspectului deosebit şi a ideii originale de a coace un tort gata asamblat dinainte. Rezultatul a fost unul excepţional. Rubarba e o minune a naturii, iar combinaţia cu blatul suculent şi crema de vanilie e pur şi simplu divină.

Ingrediente

  • 250 g unt/margarină
  • 140 g zahăr
  • 3 ouă
  • 230 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • 40 g amidon
  • 1 lingură cu vârf coajă de lămâie
  • 300 g cremă de vanilie (preparată ca aici http://www.bucataras.ro/retete/crema-de-vanilie-homemade-perfecta-59088.html)
  • 2 tije de rubarbă
  • opţional: sos de zmeură preparat ca aici http://www.bucataras.ro/retete/sos-de-zmeura-homemade-59104.html

Mod de preparare

Cernem făina cu praful de copt şi amidonul şi pregătim o formă rotundă cu diametrul de circa 24 cm şi pereţii înalţi, pe care o ungem cu unt şi o tapetăm cu hârtie de copt. Dăm drumul la cuptor, să se încingă. Tijele de rubarbă le curăţăm şi le tăiem în bucăţi egale, de circa 10-11 cm, pe care le tăiem pe lung în 2 sau în 3 (în funcţie de grosimea tijelor).

Batem bine untul cu zahărul, până se face cremă (foto 1). Adăugăm coaja de lămâie, apoi câte un ou, pe rând (foto 2), alternând cu o lingură de făină, ca să lege compoziţia (foto 3). Apoi încorporăm  făina. Va rezulta un aluat destul de dens (foto 4).

Punem jumătate din aluat în tavă (foto 5) şi nivelăm cu o spatulă sau cu ce avem la îndemână (foto 6), insistând la margini, pentru că, fiind dens, aluatul nu va curge ca să umple golurile (foto 7). Apoi punem crema de vanilie, întinzând şi nivelând în acelaşi fel (foto 8). Deasupra cremei punem restul de aluat (foto 9) şi îl nivelăm cât putem de bine (foto 10). La final, punem bucăţile de rubarbă asezate ca spiţele unei roţi (foto 11).

Introducem tava la cuptor şi coacem, la foc moderat, circa o oră şi jumătate, sau până când scobitoarea înfiptă în mijlocul tortului iese curată. Fiindcă se coace atât de greu, ca să evităm să se ardă deasupra, după ce se rumeneşte acoperim tava cu o folie de aluminiu. Tortul va arăta minunat, cu tijele rozalii de rubarbă îngropate pe jumătate în blat (foto 12).

Lăsăm să se răcească înainte de a scoate tortul din formă. Eu am presărat puţin zahăr tos, pentru aspect.  Servim ca atare sau cu toping de zmeură şi ne urcăm în liftul direct către Rai :)

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu rubarbă şi cremă de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (16)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tort cu rubarba si merisoare (fructe goji) Dukan

Postat de Heracleea

Tort cu rubarba si merisoare (fructe goji)  Dukan

Rulada Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare. Galbenusurile se freaca cu indulcitorul, vanilia si amidonul. Se incorporeaza cu grija albusul. Aluatul se toarna in tava...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.04.2014, 09:12
N-am mâncat rubarbă, dar îmi place cum arata tortul
la 16.04.2014, 09:58
la 16.04.2014, 10:29
Arata bine.Cat despre rubarba asyta,am facut si eu dulceata,dar nu pot sa spun ca m-a impresionat ...
la 16.04.2014, 11:05
Cat de bine arata! Si eu am incercat rubarba relativ curand, dar m-a cucerit!
la 16.04.2014, 11:35
Ina, esti generoasa ca intotdeauna

Adele

Cleme, iaca la dulceata nu m-am gandit, cred ca o sa fac odata, sa vaz cum e

Adriana, si pe mine m-a cucerit, din prima

Va multumesc mult

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking