Atat blatul cat si prima etapa pt crema 1 le pregatim cu o zi inainte de asamblare.
Blat: mixam spuma albusurile cu un varf de sare apoi adaugam zaharul si mai mixam cateva minute. Adaugam pe rand, mixand dupa fiecare: galbenusurile, uleiul si laptele. La final incorporam cu grija sa nu se lase spuma, faina amestecata cu praful de copt si cacaoa.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 30 min. (facem testul cu scobitoarea pt a verifica daca blatul este copt).
Scoatem blatul din tava si lasam la racit.
Crema 1: amestecam frisca lichida neindulcita cu zaharul si punem pe foc pana da in clocot. Luam de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata. Dupa ce s-a racit suficient, punem la frigider pana a doua zi.
Cand scoatem din frigider mixam crema de ciocolata pana devina spumoasa.
Separat mixam cele 200 ml smantana pt frisca cu zaharul pudra si intaritorul de frisca.de frisca, apoi adaugam crema de ciocolata si omogenizam cele doua compozitii cu mixerul la viteza potrivita.
Crema 2: mixam frisca lichida pana se intareste bine apoi adaugam pudra de cacao data prin sita si omogenizam.
Asamblare:
- taiem blatul in 3 cu un cutit cu lama lungu care taie foarte bine
- asezam prima foaie pe un platou si o insiropam, lasam cateva minute sa intre siropul bine in blat apoi ungem cu trei sferturi din Crema 1
- asezam a doua foaie si la fel insiropam, apoi ungem cu restul din Crema 1 peste care punem apoi Crema 2 si nivelam
- punem ultima foaie si la fel o insiropam usor Dam la frigider minim o ora, ideal 2-3 ore.
Mixam frisca pentru ornat pana obtinem consistenta dorita. Cu o parte din frisca ornam marginile de jur imprejur.
Pregatim glazura: topim ciocolata neagra impreuna cu frisca lichida si untul pe baie de aburi. Ungem cu aceasta glazura tortul deasupra lasam sa curga si peste marginile unse cu frisca.
Restul de frisca il amestecam cu 1-2 picaturi de colorant si ornam tortul dupa pofta inimii.
Eu am facut un 6 pentru ca sarbatoritul meu a implinit 6 ani frumosi. De jur imprejur am pus jeleuri de fructe, spre bucuria celor mici prezenti la aceasta aniversare. Imediat ce tortul a fost pus pe masa, cei mici au sarit si au luat toate jeleurile :).
Tinem tortul la rece minim 3 ore sau pana a doua zi.