Ingrediente
- 400 gr, iaurt simplu
- 400 gr frisca batuta
- 500 gr. capsuni mixate (eu am avut la congelator)
- 6 linguri zahar pudra
- 3 plicuri gelatina granule
- 2 pliculete zahar vanilat
- un blat de tort alb (pandispan)
- sirop dintr-o cana de apa, 4 linguri zahar si 2 pliculete zahar vanilat
Mod de preparare
Blatul de tort este simplu, pandispan alb, facut din 4 oua pt. o cratita cu diametrul de aprox. 20 cm. Blatul se taie in doua parti.
Pandispanul din 4 oua: Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma tare cu 4 linguri de zahar, pana sta telul "bat". Galbenusurile se pudreaza cu un praf de sare (cat luati intre 2 degete) si se freaca cu 4 linguri de ulei pana se uniformizeaza amestecul. Galbenusurile se pun peste albusurile batute spuma, se amesteca bine cu o lingura de lemn si se adauga in ploaie 5 linguri cu varf de faina cernuta cu 1 plic de praf de copt. Eu nu-i pun arome deoarece va fi insiropat cu siropul specific tortului pe care-l voi face. Se da la cuptor (preincalzit) la foc potrivit in primele 5 min., apoi la minim pana se coace complet. Se lasa sa se raceasca in tava si se taie numai dupa ce s-a racit complet. Blatul, repet, este pt o tava cu diametrul de 20 cm.
Crema: iaurtul se amesteca cu frisca batuta, capsunile se mixeaza cu lingurile de zahar pudra si 2 plicuri zahar vanilat.
Gelatina se hidrateaza cu 10 linguri de apa rece, apoi se pune pe bain-marie pana se topesc bobitele. Se toarna peste amestecul de capsuni, apoi cu totul peste iaurt si frisca.
Se aseaza in forma o parte de blat, se insiropeaza si se toarna crema. Deasupra se aseaza celalalt blat, se insiropeaza si acesta si se da la rece pentru cel putin 3 ore.
Dupa ce s-a inchegat bine crema si sta frumos tortul, il imbracam fie in pasta de zahar, fie in frisca si-l ornam dupa preferinta.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de Craciun" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (23)
|