Tort de fasole "batuta"

Postat de Patricia_Iordache_79 in Mancaruri de post
28 Feb 2013 | 9038 vizualizari
Tort de fasole "batuta"

Ideea aranjarii fasolei "batute" sub forma de tort a fost a sotului meu, asa ca meritul este doar pe jumatate al meu ;)

Ingrediente

  • 300 gr fasole alba boabe
  • 4 cepe (2 se pun la fiert, 2 pentru "prajeala" de de-asupra)
  • 2 morcovi
  • 250 ml ulei
  • 5 catei de usturoi
  • 2 linguri bulion (eu folosesc Sultan)
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Spalam fasolea si o punem   in apa rece, de seara pana dimineata.

Cand s-a facut dimineata, ne apucam de treaba. Aruncam apa in care a stat fasolea peste noapte, punem fasolea in apa rece, curata, cat sa o acopere si o punem la fiert, cu putina sare.  

In acelasi timp punem intr-o alta oala, apa la fiert ca sa o avem gata fierbinte cand schimbam prima apa la fasole.  

Din momentul in care fasolea incepe sa fiarba, o lasam cam 15 minute, apoi aruncam apa si punem peste ea apa gata fierbinte. Mai facem aceasta operatie inca o data, apoi in apa finala, adaugam si morcovii intregi, curatati de coaja, spalati si 2 cepe curatate de coaja, intregi.

Adaugam si o lingurita rasa de sare si lasam sa fiarba pana vedem ca a inceput sa se "sparga" bobul de fasole. Dureaza aproximativ 1 ora si 1/2,  la foc mic dar mai bine verificam.  

Cand s-a fiert, scoatem cepele si morcovii si ii punem intr-un castronel (nu ii aruncam, ci ii mancam cu putina sare si ulei de masline).   Punem fasolea intr-o sita pana se scurge toata apa.   Luam un castron mare, punem boabele de fasole fierte si le pisam cu o presa pentru facut piure pana se fac pasta (mie imi place sa mai ramana si cateva bucatele mai mari).

Adaugam sare, turnam ulei in fir subtire si amestecam cu o lingura de lemn. Pisam usturoiul si il adaugam in pasta obtinuta.  

Taiem cele 2 cepe ramase si le punem la calit intr-o tigaie, cu putin ulei. Cand ceapa devine sticloasa, adaugam bulionul si amestecam rapid apoi oprim focul.

Aranjam fasolea "batuta" in forma dorita si punem peste ea ceapa calita.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de fasole "batuta"" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (16)
Retete similare

Mancare de bob cu prajeala

Postat de Pungasa_Rogue

Mancare de bob cu prajeala

Bobul uscat se pune in apa rece si se lasa sa se umfle peste noapte. A doua zi, se indeparteaza coaja bobului cu ajutorul unui cutit mic si, eventual, gargaritele sau alte stricaciuni. Se...

Citeste continuarea

Mancare de vinete cu naut

Postat de deyutzky

Mancare de vinete cu naut

Spalam bine vanata si o taiem cuburi, apoi punem 2-3 linguri cu ulei intr-o tigaie si calim cubuletele de vinete pana cand se rumenesc pe toate partile. Dupa ce sunt gata le scoatem pe o farfurie....

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.02.2013, 17:56
Văd eu că tu ţii cu soţul Pe sistemul ăsta ar trebui să-mi trec şi eu nişte jumătăţi de reţete de la soţie
Altfel, arată foarte bine. Felicitări amândurora
la 28.02.2013, 18:02
Multumim. Trebuie sa recunoastem cand nu e meritul nostru, nu? Desi sotul intra in bucatarie doar ca sa se aseze la masa, uneori trebuie sa recunosc ca are si idei bune (macar in ceea ce priveste decorarea)
la 28.02.2013, 18:07
Ştiu cum este, recunosc şi eu Deşi uneori mai şi gătesc, dar doar uneori, cum se vede şi pe site
la 28.02.2013, 18:33
super ideea
la 28.02.2013, 18:34

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking